Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

MEGA dobré makové šúľance z batatovo-zemiakového cesta

makové šúľance
Šúľance sú mojou voľbou číslo 1 na slovenských kolibách. No ich problémom je, že sú obvykle pripravované z nezdravých múk a posypané hojnou vrstvou bieleho cukru. Ak máš chuť na šúľance, na ktorých si pochutíš a ešte budú i zdravšie, tak tento recept by si nemala prehliadnuť. Do cesta sme pridali batat a okrem bielej múky sme použili i celozrnnú, aby boli výživnejšie. Poliate roztopeným maslom, osladené datľovým sirupom a posypané kvalitným makom... nooo, chutia úžasne :-).

Doba prípravy: 40 minút
Vhodné od: 1 roka (bez maku, len s troškou masla, prípadne s jogurtom), od 2 rokov (s makom alebo kakaom)

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?


  • 300 g vopred uvarených zemiakov (ideálne 1 deň)

  • 150 g vopred uvarených batatov (táto gramáž mi vyšla z 1 ks)

  • 1 vajíčko

  • štipku morskej/himalájskej soli

  • 220 g špaldovej múky (dala som mix hladkej bielej a celozrnnej)


Ako budeme postupovať?

1. Uvarené zemiaky a bataty postrúhame najemno.
2. Pridáme vajíčko, štipku soli a dosýpame múku, aby vzniklo kompaktné cesto, s ktorým sa bude dať dobre pracovať.
3. Na pomúčenej doske ho rozdelíme na 2 časti, z ktorých vytvoríme valčeky a z nich tvarujeme šúľance.
4. Medzitým necháme v hrnci zohriať vodu. Keď vrie, stíšime plameň a hádžeme do nej šúľance. Varíme ich asi 10 minút.
5. Podávame s roztopeným maslom (odporúčam nešetriť :-)), datľovým sirupom a kvalitným makom alebo kakaom.
makove sulance
A už zostáva len jediné – dobrú chuť :-)!
Kopec výživných a veľmi chutných receptov pre detičky (no najedia sa z nich aj dospelí) nájdeš v našej knihe Zdraví papkáči:
recepty pre deti
 
Pozri aj na tieto recepty:
Mrkvovo-zelerový šalát pre vegánov: vynikajúca náhrada za sviatočný zemiakový šalát
Vynikajúce domáce pečené buchty s lekvárom, navyše bez lepku
Recept na moravské koláče z kvásku, čo chutia ako od babičky
Fotka autora
Romana Cibulková
Redaktor vo Fitshaker

Milujem poctivé veci, nechávam sa inšpirovať šikovnými ľuďmi a bavím sa knižkami, varením a ďalšími maličkosťami, ktoré prináša každý deň. Robím veci, ktoré mi prinášajú radosť a tie zvyšné obmedzujem na minimum. :-) Som veľký fanúšik dobrého jedla, kvalitných potravín, pozitívneho myslenia a všetkého zdravého. A myšlienky z týchto oblastí budem s vami rada zdieľať.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.