Vynikajúce domáce pečené buchty s lekvárom, navyše bez lepku

Pokúsila som sa spojiť chuť koláčov aké si pamätám z detstva a zdravšie suroviny a tadááá, bezlepkové pečené buchty plnené lekvárom boli na svete. U nás doma počas veľkonočných dní nebudú chýbať. :-)

Doba prípravy: 1,5 h

Čo budeme potrebovať na 9 buchiet?

  • 300 g celozrnnej hladkej pohánkovej múky
  • 200 ml ovseného mlieka (príp. iné rast.)
  • 15 g čerstvého bio droždia
  • 60 g kokosového cukru
  • kôru z 1 bio citróna
  • 45 g ghee masla + na potretie
  • 1 vajíčko
  • 40 g domáceho lekváru (ja som zvolila slivkový)

Ako budeme postupovať?

1. Príprava je jednoduchá. Spočíva v zmiešaní všetkých surovín dokopy.

2. Múku preosejeme, pridáme mlieko, rozdrobené droždie, cukor, kôru, maslo a vajíčko.

3. Cesto miešame v kuchynskom robote cca 10 minút, aby bolo pružné a elastické.

4. Cesto hneď po vymiesení rozdelíme na 9 častí. Z každej vytvoríme placku a dnu dáme trochu (cca 1 lyžičku) slivkového lekváru.

5. Buchty poukladáme vedľa seba na menší plech a dáme piecť na 180°C na pol hodinku.

6. Po upečení buchty hneď potrieme rozpustením ghee maslom.

 

Tip: Buchty môžeme namiesto lekváru naplniť aj zdravou lieskovo-orieškovou nátierkou (napr. našou FITnutkou). Akurát treba rátať, že sa zmenia kalorické hodnoty.

pecene buchty s lekvarom

Tak čo? Chutia ako od babky? 😊 Snáď sa k tej chuti aspoň blížia. Určite môžeš aj experimentovať a použiť iný džem alebo napríklad tvaroh.

 

Ďalšie skvelé recepty v zdravom šate nájdeš aj v našich knihách:

fit recepty

 

Vyskúšať môžeš aj:

Recept na moravské koláče z kvásku, čo chutia ako od babičky

Parené buchty s tvarohom bez výčitiek

Babičkine špaldové buchty

Geniálne špaldové šišky bez vyprážania! Dopraj si ich bez výčitiek

Zdravé tvarohové pagáče, ktoré ocenia zaneprázdnené maminy. PS: Sú aj pre deti od 2 rokov

Veronika Kašická

Článok bol pridaný dňa 01/04/2020 a zaradený do kategórie: BezlepkovéReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokovRecepty s FITnutkouVeľkonočné   |   Autor: Veronika Kašická

Komentáre