Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Mrkvovo-zelerový šalát pre vegánov: vynikajúca náhrada za sviatočný zemiakový šalát

Recept je veľmi jednoduchý a vznikol ako reakcia na požiadavky mojich klientov, ktorí hľadali sviatočný šalát bez zemiakov a vajíčka. Môj recept môže byť vegánsky, pripravíš ho ultra rýchlo.

Doba prípravy: 7,5 minúty

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?


  • 1 menší zeler (cca 200 g)

  • 2 sladšie mrkvy (cca 200 g)

  • 1 lyžicu sušeného cesnaku (príp. sušenej cibule)

  • 4 lyžice vegánskej majonézy (príp. bieleho jogurtu - vtedy je vhodný aj pre deti od 1,5 roka) - cca 100 g

  • 1 cca 20 cm cuketu (cca 200 g)

  • nasekanú pažítku

  • pár kvapiek citróna


Ako budeme postupovať?

1. Zeler a mrkvu očistíme a postrúhame, zeler nahrubo, mrkvu jemnejšie.
2. Pridáme sušený cesnak, majonézu a premiešame. Týmto dostane tvrdší zeler a mrkva čas, aby presiakli chuťami.
3. Medzitým postrúhame cuketu. Ak máme v bio kvalite, postrúhame ju spolu so šupkou. Cuketa je vodnatejšia, preto ju do šalátu pridávame až pred podávaním. Zachová si tak chrumkavú štruktúru.
4. Úplne na záver pridáme posekanú pažítku a pár kvapiek citróna.
TIP č.1: Šalát je chutným doplnkom aj k vareným vajíčkam, rybe, či len tak narýchlo k dobrému pečivu.
TIP č. 2: Ak použijeme biely jogurt, šalát je vhodný aj pre deti od 1,5 roka.
 
Výživové hodnoty na 1 porciu (s majonézou):

















Kalorická hodnotaTukySacharidyBielkovinyVláknina
1 829 kJ
437 kcal
37 g20 g4 g8 g
 
zelerovy salat
 
zelerový šalát
Dobrú  chuť!
 
Vieš o tom, že aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III nájdeš recepty s označením vegan?
 
Nech sa páči, ďalšia skvelé vegan recepty, na ktorých si pochutia všetci:
Tip na rýchly obed bez mäsa do 30 minút: karfiolové kari s tofu
Kôprová omáčka so šampiňónovým soté a tofu: tip na zdravý obed aj pre vegánov
Fantastický brokolicový šalát s edamame a zelenými fazuľkami na orientálny spôsob
Koložvárska kapusta s hlivou: recept vhodný aj pre vegánov
Cícerové kari s cuketou a jasmínovou ryžou: rýchly obed do 30 minút
Fotka autora
Henrieta Kundrátová
Redaktor vo Fitshaker

Jeden z prvých foodblogov na Slovensku My first cooking book zakladala ešte ako Henrieta Peškovičová. Henrietine recepty sú prevažne bezmäsité, celý blog je orientovaný na rýchlu prípravu dobrého a vyváženého jedla pre celú rodinu. Po svadbe a narodení dcérky Lindy, Henrieta ponúka aj jedlá pre deti a ich varianty v dospeláckej úprave. Snaží sa propagovať nielen zdravý životný štýl, ale aj ekologický prístup k jedlu a spracovaniu odpadu, postupnej sebestačnosti – môžeme pozorovať jej budovanie bio záhrady, čo najviac udržateľným spôsobom. Henrieta Kundrátová je lektorka zdravého varenia, kváskovania, kuchyne bez mäsa. Zdieľa svoje skúsenosti ako využívať dary prírody miešaním čajových zmesí a rozumného aplikovania individuálnej aromaterapie. Jej recepty nájdete aj v publikáciách Zdravé rýchlovky, Zdraví papkáči, Fit diároch.. Na jej webstránke www.henrietapeskovicova.eu nájdete v kontaktoch odkazy na viac ako 300 receptov z jej produkcie.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.