Recept na moravské koláče z kvásku, čo chutia ako od babičky

Kváskovanie je úžasná vec. Chlebíky, pečivo a rôzne dobroty voňajú a chutia fantasticky. Cesto je ľahšie stráviteľné a nemusíš sa báť tráviacich ťažkostí. Ja som urobila kváskové moravské koláče. Priznávam, že nie sú úplne nízkokalorické, ale, ak si vieš ustrážiť množstvo za deň, alebo máš väčší energetický výdaj, pokojne si na nich môžeš pochutiť. Sú naozaj skvelé. :-)

Doba prípravy: 12 hodín rozkvas + 3 hodiny kvasenie cesta + 1 hodina kysnutie na plechu + 25 minút pečenie + 15 minút príprava plnky

 

Čo budeme potrebovať na 9 ks?

Na rozkvas:

  • 150 ml ražnej múky na kváskovanie
  • 150 ml vlažnej vody
  • 2 lyžice materského kvásku

Na cesto:

  • 350 g hladkej špaldovej múky
  • 150 ml kvalitného mlieka
  • 4 lyžice domáceho medu
  • 50 g kvalitného masla
  • 1 žĺtok

Na makovú plnku:

  • 150 ml kvalitného mlieka
  • 2 lyžice domáceho medu
  • 300 g mletého maku
  • kôru z 1 bio citróna (voliteľné)

Na tvarohovú plnku:

  • 200 g tvarohu
  • 1 lyžicu domáceho medu
  • 1 žĺtok

 

  • slivkový lekvár (ja som použila domáci)
  • vajíčko na potretie

Ako budeme postupovať?

1. Najprv pripravíme rozkvas. Zmiešame ražnú múku s vlažnou vodou a materským kváskom.

2. Dobre premiešame a necháme pri izbovej teplote kvasiť 12 hodín. (Ja si ho vždy pripravím večer a ráno zamiesim cesto)

3.K rozkvasu po dvanástich hodinách pridáme špaldovú múku, vlažné mlieko, med, rozpustené maslo a žĺtok.

4. Všetky suroviny spolu dobre vymiesime, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť 2-3 hodiny.

5. Po vykysnutí cesto rozvaľkáme na dobre pomúčenej doske na výšku cca 5 mm a vykrajujeme kruhy. Ja som použila väčší rozmer, záleží však aké veľké koláče chceme.

6. Takto vykrojené koláče poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte asi 1 hodinu kysnúť.

7. Zatiaľ pripravíme plnky.

8. Do hrnca dáme mlieko s medom a privedieme k varu.

9. Pridáme mletý mak a citrónovú kôru premiešame a necháme vychladnúť.

10. Tvaroh dáme do misky, primiešame med, žĺtok a premiešame.

11. Keď sú koláče vykysnuté, zoberieme pohár s menším priemerom a dnom do stredu každého koláča urobíme priehlbinu.

12. Priehlbiny naplníme makom, potom tvarohom a nakoniec dáme lyžicu slivkového lekváru.

13. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200°C na cca 25 minút.

 

Výživové hodnoty na 100 g:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
1 209 kJ

287 kcal

9 g 38 g 12 g 6 g

moravské koláče z kvásku

 

kvaskove moravske kolace

Nech všetkým chutí! :-)

 

Množstvo chutných zdravých receptov nájdeš aj v našich knihách:

fit recepty

 

Kvások môžeš využiť aj tu:

MEGA dobré cuketové pagáče: vyskúšaj verziu s kváskom (nájdeš v tipe)

Vynikajúci kváskový posúch so smotanou ako od babičky

Domáca špaldová kvásková vianočka: tip na zdravé raňajky nielen na Vianoce!

Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 31/03/2020 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyKváskovanieReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokovVeľkonočnéVianočné   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre