Dnešný recept je pre všetkých milovníkov kváskovania. Neodchádzaj však, ak to nie si ty. V tipe si povieme aj ako ju pripraviť s droždím. Vďaka pomaranču a škorici ti táto bábvka vie pokojne navodiť aj atmosféru Vianoc. Hodí sa jednak na raňajky, alebo aj k poobednej šálke čaju či kávy. A určite ňou potešíš nejednu návštevu.
Čas prípravy
- 8 hodínkysnutie
- 45 minútpečenie
- 60 minútchladenie
Ako na to?
1
Kvások, kokosové mlieko, cukor, olej, škoricu, pomarančovú kôru a šťavu vymiešame dohladka.
2
Pridáme múku so štipkou soli a v kuchynskom robote vymiesime hladké redšie cesto.
3
Nakoniec pridáme posekané orechy a jemne premiesime.
4
Cesto premiestnime do priehľadnej misy, aby sme mohli sledovať vykysnutie cesta.
5
Necháme ho kysnúť na linke cca 6 hodín, kým zdvojnásobí objem.
6
Vykysnuté cesto vyklopíme do vymastenej a vysypanej bábovkovej formy. Na vysypanie môžeme použiť napríklad mleté mandle.
7
Formu prikryjeme fóliou a cesto necháme finálne kysnúť ešte asi 2 hodiny, kým vyplní formu.
8
Bábovku dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 ˚C na horný a dolný ohrev na 45 minút. Pokiaľ vrch moc zhnedne, prikryjeme ho počas pečenia alobalom.
9
Po upečení necháme bábovku vychladnúť a až potom ju vyklopíme z formy.
Tip: Ak nemáte kvások, môžete namiesto neho použiť 10 g sušeného droždia, ktoré zmiešate s múkou. Kysnutie cesta v tom prípade trvá asi 1,5 hodiny a vo forme ešte 30 minút.
Výživové hodnoty na 1 ks:
263 kcal
1106 kJ
T:
12 g
B:
5 g
S:
34 g
V:
5 g
Nech ti chutí :-)!
Bábovka bude s lyžičkou Fitnutky chutiť ešte neodolateľnejšie. Kombinácia pomaranča a čokolády jednoducho patrí k sebe. Vyskúšaj Fitnutku - bio lieskovo-orieškový krém aj ty:
V kuchyni sa motám už odmalička. Mám množstvo záľub, ale varenie a hlavne pečenie patria medzi tie naj. Vyžívam sa v "stajlovaní" a fotení jedla. Proste mám stále potrebu umelecky sa prejaviť, tak sa to snažím skĺbiť. Rád píšem recepty a teším sa, keď sa ľuďom daria a chutia. Nie som prototypom vyslovene zdravého stravníka, ale veľmi mi záleží na tom, čo jem. Varím a pečiem hlavne rozmanito, čerstvo a chutne. Domáce jedlo je pre mňa základ. Nemusím moc reštaurácie, lebo si väčšinou poviem, že by som to uvaril lepšie. Milujem kváskovanie. Je to pre mňa taká malá forma relaxu. Človek sa pri ňom naučí hlavne trpezlivosti. No a samozrejme, nie je nad voňavý čerstvý kváskový chlieb. Verím, že budem prínosom a spestrením úžasnej Fitshaker komunity. Nájdeš ma aj na Facebooku ako Muž v zástere.