Čo všetko má na svedomí slezina?
Funkcia sleziny je veľmi podceňovaná, čo je veľká chyba. Patrí do oblasti imunitného systému a jej najdôležitejšou funkciou je likvidácia odumierajúcich krvných buniek. Podieľa sa na krvotvorbe a má vplyv na imunitu.
Zabudni na stres a negatívne myšlienky!
Ten, kto veľa premýšľa, stále všetko zvažuje, zaoberá sa stále problémami a neustále situáciu posudzuje, oslabí slezinu do tej miery, že sa v nej vytvoria ložiská. Potom už je záležitosťou jeho genetiky, ktorým smerom sa ďalšie poruchy budú uberať.
Ako si udržať slezinu v plnom zdraví?
- Konzumovať rafinovaný biely cukor, koláče, sladkosti, mliečnu čokoládu, polotovary, vyprážané a mastné jedlá.
- Jesť nepravidelne, príliš veľké porcie, či prijímať málo jedla.
- Zabudni na prílišnú starostlivosť, kritickosť, nedôveru, skepsu, nedostatok lásky a rodinnej pohody.
Odporúčame:
- Konzumáciu pšena, celozrnnej ryže, jačmeň a produkty z neho (napr. jačmenné krúpky), karfiolu, kalerábu, mrkvy, tekvice, tekvice hokkaido, broskýň, marhúľ, brusníc a brusnicovej šťavy, či obilnú kávu meltu.
- Z byliniek je to nechtík, fenikel, nátržník husí, slez, šalvia, praslička, ľubovník, divozel.
- Slezina má rada jednoduchú teplú stravu, najlepšie povedané ´všetko s mierou´. Jedlo a jeho konzumácia by pre nás mali znamenať dennodennú slávnostnú chvíľu, na ktorú si vyhradíme čas a priestor.
- Ak chceme posilniť slezinu, na ráno si napr. pripravme teplú obilnú kašu :-). Nezabúdajme na dôkladné požutie každého sústa a nielen slezina sa nám za to odvďačí.
- A čo je najdôležitejšie schopnosť byť nad vecou.
Zamerajme sa na pankreas!
Problémy s pankreasom môžu naznačovať aj vznik iných závažných ochorení. Najčastejšie sa však začnú vyskytovať bolesti v hornej časti brucha, bolesti v chrbtici, ale môžu sa prejaviť aj zažltnutím kože a očí. Poruchy pankreasu sa začnú odzrkadľovať aj na tráviacom systéme. Môžete začať pociťovať nevoľnosť, nechuť do jedla. Na dennom poriadku môže byť nadúvanie či hnačky.
Ako sa vyvarovať problémom s pankreasom?
- Nekvalitné tuky, množstvo sladkostí, sušienok, koláčov, bieleho pečiva a cestovín.
- Rovnako tiež na dennodennú konzumáciu tučných jedál a tučného mäsa.
- Rôzne polotovary, vyprážané a pečené jedlá, alkohol a fajčenie.
- Dbať na vyváženú a pestrú stravu. Zvoliť radšej častejšie a menšie porcie.
- Uprednostniť kvalitné tuky, jesť stravu s vysokým obsahom vlákniny. Do jedálnička je dobré zaradiť konzumáciu rýb a potravín bohatých na omega 3 mastné kyseliny, kešu orechy a mandle (dbaj na kvalitu), strukoviny, čučoriedky, celozrnný chlieb, špenát, tekvica hokkaido, reďkev, a i.
- Vynikajúcu podporu pankreasu zabezpečuje aj vitamín C a E, chróm, mangán, zinok.
- Z byliniek je to ginko biloba, čaj z vňate jastrabiny lekárskej, z lístkov čučoriedky, čaj z horkej tekvičky.
- Vsaď na koreniny ako kurkuma, klinček, škorica a muškátový oriešok.
- Veľmi dobre pôsobí pitie citrónovej šťavy každé ráno.
Sladké povolené iba medzi 9:00 – 11:00 hod.!
Vhodné je ovocie, domáci med, ovocné šťavy. Keďže práve v tomto čase sú naše duševné schopnosti na vrchole, môžeme ich povzbudiť aj kúskom čokolády. Konzumujeme však iba kvalitnú čokoládu 70 % a viac, nie náhrady obsahujúce stužené rastlinné oleje. Okolo 11. hodiny dopoludnia naše duševné schopnosti dosahujú vrchol. V tomto čase by sme sa nemali venovať fyzickej činnosti.
Zdroje:
- Kniha Radost z jídla, MUDr. Strnadelová a J. Zerzán, str. 37 – 43, 2011
- Kniha Alternatívní medicína, Ing. Jiří Janča, Csc., str. 172 – 189, 2000
- Orgánové hodiny, MUDr. David Frej, str. 133 – 140, 2013
- http://www.svetlo-pre-zdravie.sk/clanky-a-zaujimavosti/cinska-medicina/99-september-slezina-a-pankreas
- http://www.dobrepocity.sk/kalendarium/september-oktober/
- http://www.vitalne.sk/2012/02/poznate-svoj-pankreas/#ixzz3kgMA6ktq
- http://www.magazinluna.sk/default.aspx?p=magazinearticlepage&article=93
Ďalšie články, ktoré sa ti budú páčiť:
Prvá pomoc: čo robiť, ak zaútočí vlčí hlad?
Biely cukor je jed. Použi radšej trstinový cukor!
Ako sa vyliečiť z prechladnutia bez liekov?
Som nadšencom zdravej výživy, pohybu, byliniek, všetkého, čo si človek môže doma sám uvariť, upiecť, dokonca i vyrobiť a všetkého čo s tým súvisí. Rada sa budem s čitateľmi blogu Fitshakera deliť o informácie, ktoré mne osobne pomohli a ďalej pomáhajú orientovať sa na ceste za zdravím a prírode bližším, šetrnejším spôsobom života.