
Jeseň patrí medzi najbohatšie obdobia roka – nielen svojou farebnou scenériou, ale aj množstvom potravín, ktoré v tomto čase dozrievajú. V spojení s hrejivými koreninami a typickými jedlami prináša jesenný stôl nielen pôžitok, ale aj významnú podporu zdravia. Vedecké poznatky potvrdzujú, že práve jesenné plodiny obsahujú široké spektrum vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré prispievajú k posilneniu imunity, regulácii metabolizmu či podpore psychickej pohody.
Jesenné superpotraviny a ich nutričné benefity
🍎 Jablká – sú bohatým zdrojom vlákniny (pektínov), ktoré priaznivo ovplyvňujú črevnú mikrobiotu, podporujú trávenie a regulujú hladinu cholesterolu. Obsahujú aj vitamín C a polyfenoly s antioxidačným účinkom, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred oxidačným stresom.
🎃 Tekvica – vyniká vysokým obsahom beta-karoténu (provitamínu A), ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu imunitného systému, zdravie slizníc a očí. Okrem toho obsahuje draslík, prospešný pre srdcovo-cievny systém, a vlákninu, ktorá podporuje sýtosť.
🌰 Orechy – sú zdrojom nenasýtených mastných kyselín, ktoré prispievajú k zdraviu kardiovaskulárneho systému. Vlašské orechy obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú protizápalový účinok, a para orechy sú výnimočne bohaté na selén, ktorý podporuje správnu činnosť štítnej žľazy aj imunitného systému.
🌹 Šípky – patria medzi najbohatšie zdroje vitamínu C v rastlinnej ríši. Okrem toho obsahujú flavonoidy, ktoré synergicky zvyšujú vstrebateľnosť a účinnosť vitamínu C. Ich pravidelná konzumácia (najčastejšie vo forme čaju) prispieva k prevencii respiračných ochorení v chladnom období.
🥦 Kapusta a kel – zelené listové druhy obsahujú vitamíny A, C, K, folát a množstvo fytochemikálií (napr. glukozinoláty), ktoré sa spájajú so zníženým rizikom niektorých chronických ochorení. Fermentovaná kapusta navyše prináša prospešné baktérie (probiotiká), ktoré podporujú črevný mikrobióm – kľúčový pre silnú imunitu.

Jesenné koreniny: viac než len aróma
Jesenné koreniny nielen prevoňajú jedlo, ale majú aj výrazné bioaktívne účinky.
✨ Škorica – obsahuje cinnamaldehyd, látku s antibakteriálnymi a protizápalovými účinkami. Okrem toho pomáha regulovať hladinu glukózy v krvi tým, že zlepšuje citlivosť buniek na inzulín.
✨ Zázvor – jeho účinné zložky (gingerol, shogaol) vykazujú protizápalové a antioxidačné účinky. Zázvor sa tradične využíva pri prevencii a liečbe prechladnutia, podporuje trávenie a znižuje pocit nevoľnosti.
✨ Klinčeky – obsahujú eugenol, látku so silnými antiseptickými a analgetickými účinkami. Okrem toho pôsobia antioxidačne a môžu napomôcť pri podpore trávenia.
✨ Muškátový oriešok – v malých dávkach stimuluje trávenie a pôsobí mierne sedatívne, čím prispieva k relaxácii organizmu.
✨ Kurkuma – jej hlavná účinná látka, kurkumín, je jedným z najsilnejších prírodných protizápalových a antioxidačných zložiek. Jeho vstrebateľnosť výrazne zvyšuje kombinácia s čiernym korením (piperínom).

Comfort food po fitshakerovsky: zdravšie alternatívy
Comfort food je spojený s pocitom pohody a „domácej istoty“. Typicky ide o jedlá bohatšie na kalórie, no s malými úpravami je možné pripraviť ich nutrične hodnotnejšie:
🥣 Krémové polievky – namiesto smotany je vhodné použiť rastlinné alternatívy (napr. kokosové mlieko) alebo mixovanú zeleninu, ktorá dodá prirodzenú krémovú konzistenciu. Tekvica, šošovica či mrkva dodajú vlákninu a karotenoidy.
🥧 Jablková štrúdľa – ak použijeme celozrnné cesto, prírodné sladidlá (med, javorový sirup) a orechy, stáva sa z tradičného dezertu zdroj vlákniny, antioxidantov a zdravých tukov.
🍪 Pečené jablká s orechmi a škoricou – jednoduchý dezert bez rafinovaného cukru, ktorý dodá vitamíny, minerály aj prospešné polyfenoly.
🥗 Teplé šaláty – kombinácia pečenej tekvice, listovej zeleniny a syra je výborným zdrojom vitamínov, minerálov a bielkovín, pričom poskytuje pocit sýtosti bez preťaženia organizmu.
☕ Jesenné nápoje – chai latte s pravými koreninami a rastlinným mliekom predstavuje alternatívu k presladeným sirupovým kávam – poskytuje benefity korenín a menej prázdnych kalórií.
Jesenný tanier ako prevencia aj radosť
Jesenné obdobie prináša množstvo surovín a korenín, ktoré sú nielen kulinársky atraktívne, ale majú aj významné zdravotné benefity. Správnou kombináciou sezónnych potravín, hrejivých korenín a zdravších verzií tradičných jedál možno vytvoriť jedálniček, ktorý podporí imunitu, zlepší trávenie a prispeje k psychickej pohode.
Jesenný tanier sa tak stáva nielen zdrojom energie, ale aj nástrojom prevencie – dôkazom, že jedlo môže byť zároveň liekom aj potešením.
Som Nika, šéfredaktorka Fitshaker blogu. Milujem turistiku, dobré jedlo, prechádzky a západy slnka pri mori. Najväčšou láskou je však pre mňa moja rodina. Ak práve nebehám za svojou dcérkou, pravdepodobne plánujem ďalší výlet do prírody s batohom plným dobrôt!