Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Karfiolový nákyp je dobrá voľba, ak zháňaš recept na bezmäsité jedlo

60 min
4 porcie
karfiolový nákyp

Potrebujeme: 

  • 800 g karfiolu
  • 50 g kvalitného masla + na vytretie formy
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • mletú červenú papriku
  • špaldovú strúhanku na vysypanie formy (môžete použiť klasickú strúhanku)
  • 200 g kyslej smotany
  • 180 ml smotany na varenie
  • 1 vajíčko
  • 80 g parmezánu
  • pažítku
  • petržlenovú vňať na ozdobu
karfiolový nákyp

Pred Veľkou nocou by sme mali jesť trochu menej mäsa. Odľahčiť trávenie a dopriať si jarnú očistu. Zeleninové jedlá sú ideálne nielen na obed, ale aj na večeru. Či už budeme konzumovať zeleninu v surovom stave, alebo tepelne upravenú, určite to prospeje nášmu organizmu a tráveniu.

Ako na to?

1

Karfiol umyjeme a rozoberieme na malé ružičky.

2

Na panvici rozpustíme maslo, na ktorom restujeme karfiol cca 15 minút.

3

Karfiol ochutíme soľou, čiernym korením a červenou paprikou a občas premiešame.

4

Zapekaciu misu vytrieme maslom a vysypeme strúhankou.

5

Vysypeme do nej orestovaný karfiol.

6

V miske zmiešame kyslú smotanu, smotanu na varenie, vajíčko a nastrúhaný parmezán.

7

Nakoniec pridáme nakrájanú pažítku a všetko spolu dobre premiešame.

8

Zmes rovnomerne vylejeme na orestovaný karfiol.

9

Vložíme do vyhriatej rúry na 200 ˚C a pečieme cca 40 minút.

10

Môžeme podávať samostatne ako ľahkú večeru alebo ako obed napríklad s varenými zemiakmi.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

400 kcal

1682 kJ

T:

30 g

B:

15 g

S:

14 g

V:

4 g

zapekaný karfiol so smotanou
bezmasite jedlo

Dobrú chuť :-)!

Var zdravo a chutne aj podľa receptov z našich kníh:

zdravé recepty knihy
Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.