Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Zapekaný karfiol s chrumkavou krustou: zdravý obed pre celiatikov aj vegetariánov

60 min
5 porcií
zapekaný karfiol

Potrebujeme: 

  • 1 čerstvý stredne veľký karfiol
  • morskú/himalájsku soľ
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 stredne veľkú bielu cibuľu
  • 4 stredne veľké zemiaky
  • 2 hrste čerstvých šampiňónov
  • 2 hrste cherry paradajok
  • 4 vajíčka
  • 150 g syru chedar
  • 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • mleté čierne korenie
  • mletú rascu
  • maslo na vymastenie zapekacej misky
  • 3 lyžice smotany na šľahanie 33%
zapekaný karfiol

Vynikajúci recept ako dostať do detí, manžela, či takej sestry kopec zeleniny v chutnej forme. Zapekaný karfiol so zemiakmi, šampiňónmi, cherry paradajkami, ktorý je podčiarknutý chuťou syru čedar, a to všetko je zahalené do chrumkavej krusty. Toto je recept na zdravý zeleninový obed prezlečený do naozaj príťažlivých chutných šiat. Vhodný pre celiatikov i vegetariánov. :-)

Ako na to?

1

Karfiol očistíme, umyjeme, nakrájame na malé ružičky.

2

Dáme do hrnca a varíme v osolenej vode do zmäknutia.

3

Medzitým na olivovom oleji orestujeme na drobno nakrajanú cibuľu, pridáme nahrubo nastrúhané zemiaky (tie sme predtým umyli a zbavili povrchovej šupky, potom nastrúhali).

4

Pridáme umyté a nakrajané šampiňóny a cherry paradajky.

5

Chvíľu restujeme, potom odstavíme z plameňa.

6

Keď je karfiol uvarený, necháme ho chvíľu vychladnúť.

7

Potom zmiešame so zeleninovou zmesou, 2 vajíčkami, nastrúhaným syrom chedar, nasekanou petržlenovou vňaťou, pridáme koreniny a osolíme.

8

Celú hmotu premiestnime do vopred maslom vymastenej sklenenej zapekacej misy.

9

Zvyšné 2 vajíčka rozmiešame so smotanou, potom tekutinou polejeme vrch cesta.

10

Dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 180°C po dobu 25 až 30 minút.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

317 kcal

1334 kJ

T:

19 g

B:

15 g

S:

21 g

V:

4 g

karfiol
zapekaný karfiol
karfiol recept
bezmäsité jedlá

Prajem ti dobrú chuť! :-)

Kopec ďalších zaujímavých receptov nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne:

Fotka autora
Alžbeta Jánošíková
Redaktorka vo Fitshaker

Som zakladateľka online ženského magazínu Ženuškáreň, prostredníctvom ktorého ponúkam inšpiráciu a motiváciu ako žiť lepšie, zdravšie a kvalitnejšie. Napísala som knihu pre ženy Tvoja kniha do kabelky. Spolupodieľala som sa aj na tvorbe bestsellerov Z fitka do kuchyne, Fitness diár, Fitness kalendár. Žiť zdravo pre mňa znamená prijať samú seba so všetkými nedokonalosťami, nájsť rovnováhu a byť šťastná.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.