Božský čokoládovo-jablkový mrežovník: tip na koláč nielen na Vianoce

Priznávam, že tento jablkový mrežovník nie je úplne diétny. Ale sú dni, keď potrebujeme viac energie a pohladiť dušu. A skôr ako siahneme po keksoch plných stužených rastlinných tukov a rôznych prísad, môžeme si pochutiť na domácom čokoládovo-jablkovom šialenstve. Dopraj si ho vtedy, ak vieš, že budeš mať vyšší energetický výdaj (chystáš sa intenzívnejšie športovať, na túru a pod.). V iných prípadoch radšej opatrne. Prípadne ho ešte odporúčam na vianočné sviatky, hlavne ak vás bude doma veľa. Koláč chutí úžasne, tak si dávaj pozor, ľahko sa ti môže stať, že sa pozabudneš a zješ viac ako by si mala. ;-)

Doba prípravy: 80 min.

Čo budeme potrebovať na 30 porcií? 

Na cesto:

  • 600 g polohrubej špaldovej múky
  • 1 prášok do pečiva bez fosfátov
  • 100 g trstinového cukru
  • 250 g kvalitného masla
  • 100 g bieleho jogurtu (napr. gréckeho)
  • 1 vajíčko

Na plnku:

  • 1 kg ošúpaných jabĺk
  • 200 g 75 %-tnej čokolády
  • 100 g trstinového cukru
  • 2 bio čokoládové pudingy
  • 150 g vlašských orechov 

Ako budeme postupovať?

1. Do misy vysypeme múku, prášok do pečiva a premiešame.

2. V mixéri rozmixujeme trstinový cukor.

3. Maslo nastrúhame na hrubom strúhadle a spolu s cukrom, jogurtom a vajíčkom pridáme k múke.

4. Vypracujeme vláčne, ale pevné cesto, ktoré necháme 30 minút odstáť.

5. Zatiaľ pripravíme plnku. Jablká ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle.

6. Čokoládu nastrúhame na jemnom strúhadle, ale môžeme nechať aj menšie kúsky čokolády.

7. Pridáme trstinový cukor, pudingy v prášku a nasekané orechy.

8. Všetko spolu dobre premiešame.

9. Odležané cesto rozdelíme na 2 časti.

10. Jednu časť rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenko na veľkosť plechu (ja som použila 32 x 33 cm) vystlaným papierom na pečenie.

11. Cesto dáme na plech, popicháme vidličkou a rovnomerne potrieme plnkou.

12. Druhú časť cesta rozvaľkáme na tenko a rádielkom krájame pásy, ktoré rovnomerne ukladáme na plnku do tvaru mriežky.

13. Takto pripravený koláč vložíme do vyhriatej rúry na 200°C. Pečieme cca 30 minút.

 

Výživové hodnoty na 1 ks (cca 90 g):

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
1 114 kJ

265 kcal

13 g 31 g 5 g 3 g

jablkovy mrezovnik

 

Jablkový mrežovník

Nech ti chutí! :-)

 

Množstvo skvelých receptov aj na chutné domáce koláče nájdeš v našich knihách:

fit recepty

 

Vyskúšať môžeš aj:

Recept na makovo-jablkový koláč s tvarohom

Recept na jablkový koláč s čokoládou a lieskovcami

Recept na vianočné jablkové tyčinky so škoricou

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 29/11/2019 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyReceptyVianočné   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre