Božský slivkový koláč s posýpkou a jogurtovou plnkou

Očakávaš návštevu, budete mať rodinnú oslavu, alebo si len dostala chuť na niečo nové? Inšpiruj sa receptom na tento božský slivkový koláč s jogurtovou plnkou. Aj keď príprava koláčika trvá trošku dlhšie, nech ťa to nemýli. Väčšinu z toho času strávi koláč v rúre, príprava je celkom jednoduchá. Presvedč sa sama! :-)

Doba prípravy: 80 minút

Čo budeme potrebovať na 12 porcií?

Na cesto:

  • 430 g špaldovej múky 
  • 80 g trstinového cukru
  • štipku morskej/himalájskej soli
  • 200 g kvalitného masla
  • 5 žĺtkov
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku

Na plnku:

  • 5 bielkov
  • 1 l bieleho jogurtu (ideálne gréckeho)
  • 100 g práškového cukru
  • 2 balíky vanilkového pudingového prášku
  • cca 800 g sliviek

Ako budeme postupovať?

1. Rúru zapneme na 180°C.

2. Múku zmiešame s cukrom, soľou, pridáme maslo, ktoré má izbovú teplotu.

3. Nakoniec pridáme aj ostatné suroviny a snažíme sa vypracovať pevné cesto.

4. Potom ho rozdelíme na dve časti, jednu zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme do mrazničky. Druhú časť cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske a prenesieme ho na plech o rozmere 35 x 25 cm, ktorý sme vystlali papierom na pečenie.

5. Jemne poprepichujeme vidličkou a dáme predpiecť na 15 minút. Potom vyberieme.

6. Na plnku vyšľaháme bielka dotuha.

7. Jogurt ručnou metličkou premiešame s cukrom a pudingovým práškom a napokon do krému opatrne lopatkou primiešame aj tuhý sneh.

8. Krém nalejeme na predpečený korpus. Slivky umyjeme a pokrájame na malé kúsky, ktoré nahusto naukladáme na krém.

9. Druhú časť cesta vyberieme z mrazničky a nahrubo nastrúhame na vrch sliviek. Koláč dáme piecť na 60 minút. Po upečení vyberieme a necháme úplne vychladnúť, až potom krájame.

Božský slivkový koláč

 

Šťavnatý slivkový koláč s posýpkou

Prajem ti dobrú chuť!

 

Viac chutných koláčikov nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne:

koláče recepty

 

Aj toto sú ďalšie zaujímavé fit koláče, ktoré môžeš servírovať aj návšteve:

Mega dobrá tvarohovo-gaštanová torta so slivkami

Veľmi obľúbený makovo-jablkový koláč s tvarohom

Bezlepkový obrátený hruškový koláč s orieškami

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 10/11/2019 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyRecepty   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre