Božský slivkový koláč s posýpkou a jogurtovou plnkou
Očakávaš návštevu, budete mať rodinnú oslavu, alebo si len dostala chuť na niečo nové? Inšpiruj sa receptom na tento božský slivkový koláč s jogurtovou plnkou. Aj keď príprava koláčika trvá trošku dlhšie, nech ťa to nemýli. Väčšinu z toho času strávi koláč v rúre, príprava je celkom jednoduchá. Presvedč sa sama! :-)
Doba prípravy: 80 minút
Čo budeme potrebovať na 12 porcií?
Na cesto:
- 430 g špaldovej múky
- 80 g trstinového cukru
- štipku morskej/himalájskej soli
- 200 g kvalitného masla
- 5 žĺtkov
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
Na plnku:
- 5 bielkov
- 1 l bieleho jogurtu (ideálne gréckeho)
- 100 g práškového cukru
- 2 balíky vanilkového pudingového prášku
- cca 800 g sliviek
Ako budeme postupovať?
1. Rúru zapneme na 180°C.
2. Múku zmiešame s cukrom, soľou, pridáme maslo, ktoré má izbovú teplotu.
3. Nakoniec pridáme aj ostatné suroviny a snažíme sa vypracovať pevné cesto.
4. Potom ho rozdelíme na dve časti, jednu zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme do mrazničky. Druhú časť cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske a prenesieme ho na plech o rozmere 35 x 25 cm, ktorý sme vystlali papierom na pečenie.
5. Jemne poprepichujeme vidličkou a dáme predpiecť na 15 minút. Potom vyberieme.
6. Na plnku vyšľaháme bielka dotuha.
7. Jogurt ručnou metličkou premiešame s cukrom a pudingovým práškom a napokon do krému opatrne lopatkou primiešame aj tuhý sneh.
8. Krém nalejeme na predpečený korpus. Slivky umyjeme a pokrájame na malé kúsky, ktoré nahusto naukladáme na krém.
9. Druhú časť cesta vyberieme z mrazničky a nahrubo nastrúhame na vrch sliviek. Koláč dáme piecť na 60 minút. Po upečení vyberieme a necháme úplne vychladnúť, až potom krájame.
Prajem ti dobrú chuť!
Viac chutných koláčikov nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne:
Aj toto sú ďalšie zaujímavé fit koláče, ktoré môžeš servírovať aj návšteve:
Mega dobrá tvarohovo-gaštanová torta so slivkami
Veľmi obľúbený makovo-jablkový koláč s tvarohom
Bezlepkový obrátený hruškový koláč s orieškami
- Vynikajúce špaldové palacinky s horúcimi jabĺčkami a pomarančom - 14. decembra 2020
- Bezlepkové jablkovo-kakaové cupcakes s mascarpone krémom, čokoládou a orieškami - 28. marca 2020
- Vynikajúci tvarohovo-jablkový chlebík bez lepku a bez cukru - 11. marca 2020
Článok bol pridaný dňa 10/11/2019 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyRecepty | Autor: Alžbeta Jánošíková