Všetky

Fantastický jogurtový koláč s jahodami a posýpkou

Recepty
60 min
9 porcií
koláč s jogurtom
Potrebujeme:
  • ⅔ šálky (135 g) trstinového cukru
  • kôru z 1 citróna
  • 1 šálku (125 g) hladkej špaldovej múky
  • 1 šálku (100 g) ovsených vločiek
  • ½ lyžičky prášku do pečiva bez fosfátov
  • ¼ lyžičky soli
  • ½ šálky (113 g) masla izbovej teploty
  • 1 lyžičku vanilkového extraktu
  • 450 g bieleho gréckeho jogurtu
  • 2 lyžice cukru
  • 2 lyžice kukuričného škrobu
  • 300 g čerstvých jahôd

Mňam, ách, och. Tento koláč je taký chutný, osviežujúci a chrumkavý. No proste ti ho odporúčam skúsiť a najlepšie čím skôr. Jeho chuť sa úplne hodí k teplým letným dňom. Recept je skutočne ľahký a rýchly na prípravu a je to taký druh dezertu, ktorý možno pripraviť vopred, uchovávať v chladničke, kým nie je pripravený na podávanie. Dúfam, že vyskúšaš tento božský jogurtový koláč, pretože som si istá, že poteší teba aj tvojich blízkych.

Ako na to?
1
Predhrejeme si rúru na 180 ˚C. Menší pekáč si vystelieme papierom na pečenie.
2
V miske rozmiešame hnedý cukor s citrónovou kôrou, aby sa uvoľnil olej. Pridáme múku, vločky, prášok do pečiva a soľ. Pridáme maslo a vanilku a miešame, kým sa nespoja a nedrobia. Odložíme asi 1 šálku rozdrobenej zmesi, ktorú použijeme na vrch.
3
Zvyšnú zmes strúhanky zatlačíme na dno pekáča.
4
V strednej miske zmiešame jogurt s cukrom a kukuričným škrobom. Jogurtovú zmes rozotrieme na pripravenú zmes v pekáči.
5
Jahody rozložíme na jogurt.
6
Posypeme zvyšnou pripravenou strúhankou.
7
Pečieme 40-45 minút alebo do mierneho zhnednutia. Pred podávaním úplne necháme vychladnúť. Najlepšie je tento koláč urobiť večer, dať ho do chladničky a podávať ako letný chladený dezert.
jahodovy kolac
hrnčekový jahodový koláč

Príjemné maškrtenie!

K tomuto koláču by sa hodilo doplniť na vrch aj lyžičku Fitnutky. Orechové maslá nájdeš u nás vo Fitshakeri až v 3 príchutiach:

fitnutka
Antónia Smetanková
Redaktorka vo Fitshaker
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Kategórie

ReceptyFitnes dezertyRaňajkyBábovky a iné sladké pečivojahody