Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Bezlepkový pšenový koláč s jahodami: tip na dezert bez výčitiek

50 min
12 porcií
pšenový koláč

Potrebujeme: 

  • 200 g pšena
  • 650-700 ml vody
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 100 g horkej čokolády
  • 1 lyžicu mletej škorice (napr. Ceylon)
  • 2 vajíčka
  • 3 lyžice kokosového cukru (príp. podľa chuti)
  • 1 lyžicu masla na vymazanie formy
  • 250 g jahôd
pšenový koláč

Tento pšenový nákyp s jahodami môže pokojne konkurovať aj koláčom z kaviarne či cukrárne. Môžeš si ho dopriať ku kávičke a nemať žiadne výčitky. Prečo? Skladá sa z výživných ingrediencií ako je pšeno či kokosové mlieko a mletá škorica. Pokiaľ si v rysovačke do plaviek, vynechaj čokoládu a pridaj miesto nej lyžicu medu. Ináč by to malo byť všetko v súlade so zdravým životným štýlom. ;-)

Ako na to?

1

Pšeno sparíme cca 500 ml vriacej vody, dáme ho do hrnca, zalejme kokosovým mliekom a vodou (cca 100 ml).

2

Necháme variť na strednom plameni, po 10 minútach pridáme zvyšnú vodu.

3

Pšeno varíme, kým nie je mäkké, nemalo by však plávať vo vode.

4

Pšeno vodu absorbuje samo, no potrebujeme dosiahnuť krémovú konzistenciu pšena, podobne ako keď robíme kašu.

5

Do hotového pšena pridáme nalámanú čokoládu a škoricu, premiešame.

6

Necháme cca 3 – 5 minút odstáť. Potom pridáme žĺtka vymiešané s cukrom, poriadne premiešame.

7

Potom zľahka do pšenovej hmoty vmiešame sneh vyšľahaný z bielkov.

8

Hotovú pšenovú hmotu vylejeme do vopred vymastenej formy na pečenie. Ja som použila sklenenú guľatú s priemerom cca 30 cm.

9

Naukladáme na ňu umyté a nakrájané jahody podľa fantázie.

10

Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C cca 30 – 35 minút.

Tip: Tento recept môžeme urobiť aj bez použitia čokolády.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

228 kcal

958 kJ

T:

13 g

B:

4 g

S:

23 g

V:

3 g

kolac
jahodový koláč
koláč

Prajem ti dobrú chuť!

Mnoho chutných dezertov, ktoré si môžeš dopriať bez výčitiek nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 3:

Fotka autora
Alžbeta Jánošíková
Redaktorka vo Fitshaker

Som zakladateľka online ženského magazínu Ženuškáreň, prostredníctvom ktorého ponúkam inšpiráciu a motiváciu ako žiť lepšie, zdravšie a kvalitnejšie. Napísala som knihu pre ženy Tvoja kniha do kabelky. Spolupodieľala som sa aj na tvorbe bestsellerov Z fitka do kuchyne, Fitness diár, Fitness kalendár. Žiť zdravo pre mňa znamená prijať samú seba so všetkými nedokonalosťami, nájsť rovnováhu a byť šťastná.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.