Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Famózne bryndzovo-špenátové pirohy s opečenou cibuľkou

pirohy
Bryndzové pirohy patria k tradičným slovenským jedlám. Ja som ich zlepšila mladým špenátom, ktorý som použila do cesta. Dodal im krásnu sviežu farbu, ktorá nás práve v tomto období zaručene poteší. A nielen to – určite si pochutíš.

Čas prípravy: 75 minút

Čo budeme potrebovať na 6 porcií?

Na cesto:

  • 1 uvarený zemiak v šupe

  • 125 g baby špenátu

  • 500 g polohrubej špaldovej múky

  • 1 vajíčko

  • 1 lyžicu kvalitného masla

  • 100 ml vlažnej vody

  • morskú/himalájsku soľ


Na náplň:

  • 1 varený zemiak v šupe

  • 125 g bryndze

  • 2 lyžice bieleho jogurtu

  • pažítku

  • petržlenovú vňať



  • 2 ks cibule

  • 1 lyžicu repkového oleja

  • 1 biely jogurt


Ako budeme postupovať?

1. Zemiaky uvaríme v šupe a necháme vychladnúť.
2. Baby špenát sparíme v panvici s trochou vody.
3. Zemiak ošúpeme a spolu so špenátom rozmixujeme dohladka.
4. Vylejeme do misy. Pridáme múku, vajíčko, rozpustené maslo, vodu a soľ.
5. Vypracujeme cesto a necháme ho 15 minút odstáť. Ak sa vám zdá cesto lepkavé, môžete na doske do cesta zapracovávať postupne múku tak, aby sa nelepilo.
6. Zatiaľ si pripravíme plnku.
7. Ošúpaný zemiak nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme bryndzu, jogurt a nakrájanú pažítku s petržlenovou vňaťou.
8. Všetko spolu dobre premiešame.
9. Keď je cesto odležané, rozvaľkáme ho na pomúčenej doske natenko – cca 5 mm.
10. Vykrojíme krúžky, ktoré plníme plnkou. Preložíme na polovicu a kraje dobre zatlačíme.
11. Vo väčšom hrnci dáme variť vodu. Keď je voda vriaca, osolíme ju a vložíme do nej pirohy.
12. Cibuľu nakrájame najemno a opražíme na panvici s rozohriatym olejom.
13. Keď nám pirohy vyplávajú na povrch, necháme ich ešte variť 10 minút a vyberieme.
14. Podávame s jogurtom a opraženou cibuľkou.
 
Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 6 ks):

















Kalorická hodnotaTukySacharidyBielkovinyVláknina
1 787 kJ
425 kcal
12 g68 g17 g15 g
 
špenátové pirohy
 
recept na bryndzové pirohy
 
bryndzové pirohy
Dobrú chuť :-)!
 
Viac chutných výživných receptov nájdeš aj v našich kuchárskych knihách:
fit jedálniček
 
Vyskúšaj aj:
MEGA dobré kakaové pirohy plnené jahodami a tvarohom, úplne bez cukru
Jarné smoothie zo špenátu, jablka a zázvoru
Rýchla vajíčková pizza so syrom, špenátom: nebudeš veriť, ako ľahko ju pripravíš!
Vynikajúce špenátové halušky s kozím syrom: recept aj pre deti od 1,5 roka
Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.