MEGA dobré kakaové pirohy plnené jahodami a tvarohom, úplne bez cukru

Keď tento rok začali dozrievať jahody, spomenula som si, ako som kedysi dávno ochutnala v Taliansku čokoládové ravioli. A keďže čokoláda s jahodami je božská kombinácia, rozhodla som sa, že niečo podobné skúsim urobiť aj doma po našom, po slovensky. Výsledkom sú vynikajúce čokoládové pirohy s jahodovo-tvarohovou plnkou, ktoré môžete podávať ako dezert k nedeľnému obedu, na raňajky alebo aj ako sladké hlavné jedlo pre deti.

Čas prípravy: 60 min.

Čo budeme potrebovať na cca 30 ks?

Na cesto:

  • 100 ml horúcej vody
  • 30 g kvalitného masla
  • 250 – 280 g múky (použila som polohrubú špaldovú)
  • 1 vajíčko
  • 30 g bio kakaa

Na plnku:

  • 80 g ricotty
  • 60 ml smotany na šľahanie
  • 80 g hrudkovitého tvarohu
  • 4 stredne veľké jahody
  • 1 lyžičku vanilkového extraktu

Ako budeme postupovať?

1. Do hlbokej misy nalejeme 100 ml horúcej vody.

2. Pridáme do nej maslo a premiešame, aby sa roztopilo.

3. Pridáme kopcovitú lyžicu múky, dobre premiešame a necháme trochu vychladnúť, aby sme mohli pridať vajíčko.

4. Po vychladnutí pridáme vajíčko a veľmi rýchlo premiešame, aby sa vajíčko v žiadnom prípade nezačalo od tepla zrážať.

5. Pridáme kakao a ďalej postupne pridávame zvyšok múky a cesto domiesime ručne. Sledujeme konzistenciu cesta a múku pridávame podľa potreby, pretože vajíčko môže vážiť aj 50 aj 70 g, a od toho závisí, koľko múky nakoniec pridáme. Cesto by malo byť pružné, mäkké a nemalo by sa lepiť na ruky a dosku.

6. Vymiesené cesto necháme prikryté odpočívať 30 minút a pripravíme si plnku. V hlbokej miske do hladka vymiešame ricottu, smotanu, tvaroh, rozpučené jahody a vanilku.

7. Následne som pomocou formy vykrojila kruhy s priemerom 6 cm, vytvorila pirohy a naplnila ich.

8. Pirohy hodíme do vriacej vody a po vyplávaní varíme ešte 3-5 minút. Môžeme podávať so smotanou, šľahačkou, jahodovou omáčkou (na troške vody 15 minút podusíme jahody a rozmixujeme do hladka) alebo so všetkým naraz.

 

Tip: Ak sa zvýši plnka, primiešame k nej krupicu a vajíčko, vylejeme do formy na pečenie, poukladáme na vrch jahody alebo iné ovocie, posypeme kakaom a upečieme si vynikajúci tvarohovník.

jahodové pirohy recept

 

pirohy sladke

Verím, že aj vám doma budú tieto pirohy tak chutiť :-)!

 

Pre viac sladkých receptov, kde nejde žiadny biely cukor, ale sú vyrobené zo samých zdravých ingrediencií a aj kopec ďalších receptov na raňajky, obedy či večere nájdeš v našich knihách:

Fitshaker knihy

 

Využi sezónu jahôd. Pripraviť si môžeš aj tieto dobroty:

Recept na jednoduchý chia puding s kokosovým mliekom a jahodami

Úžasné jahodové tiramisu bez vajec a pridaného cukru

Fantastické parené buchty z kvásku plnené jahodami

Bohdana Tandlich

Článok bol pridaný dňa 12/06/2020 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokov   |   Autor: Bohdana Tandlich

Komentáre