Ak nesleduješ zloženie orieškového masla a konzumuješ nekvalitné, kde je podiel orieškov zanedbateľný a v najväčšom množstve iba na obrázku obalu, naopak, v obsahu výrobku sa ich nachádza mizivé percento, vtedy ti neprinesie benefity, iba ak nepekné tukové faldíky.
Naopak, pokiaľ konzumuješ orieškové maslá s kvalitným zložením, benefity v podobe zdravých tukov, vitamínov a minerálov pre organizmus sú zaručené. Z uvedených dôvodov je naozaj vhodné sledovať zloženie potravín. My v článku porovnáme niektoré orieškové maslá kvôli lepšej predstave, aké sú medzi nimi rozdiely.
Čo sledovať na etikete na orieškových maslách?
V prípade orieškových masiel alebo nátierok si na zložení výrobku treba všímať podiel orechov, tukov, cukru a pridané aditíva.
V niektorých prípadoch ide iba o zmes cukru často s vysoko spracovaným nekvalitným tukom (niekedy so zmesou tukov), čo je pre metabolizmus trávenia nášho organizmu najväčší problém pri spracovaní týchto živín.
Ak ide o nekvalitné tuky alebo ich zmes, často spracovaných hydrogenizáciou (stužovaním), pri ktorých výrobe vznikajú trans formy mastných kyselín negatívne vplývajúcich na metabolické procesy v našom organizme, ich konzumácia vhodná nie je.
Cukor aj tuk v rozumnom množstve slúži ako zdroj energie, ale príjem vysokého množstva cukru zdvihne hladinu glukózy v krvi, následne vylučovanie hormónu inzulínu. Nadbytok cukru sa uloží v podobe tukových zásob do nebezpečného vnútrobrušného – viscerálneho − tuku. Nevhodnou kombináciou neposkytnete svojmu telu žiadnu výživovo hodnotnú potravinu.
Čo si z toho zobrať?
Alebo krátke zhrnutie, ak si sa stratila v informáciách alebo sa ti nechcelo čítať o metabolických procesoch nášho organizmu.
Je potrebné všímať si rozdiel medzi zložením jednotlivých orieškových masiel. Zloženie s cukrom a tukom na prvom mieste znamená, že konzumuješ cukor zmiešaný s už nekvalitným tukom a automaticky sa to prejaví na viditeľných tukových zásobách na našom tele, nehovoriac, ako trpia orgány vo vnútri.
V kvalitných orieškových maslách, ako je Fitnutka, ale aj v ostatných orieškových nátierkach iných značiek (našťastie ich už máme na trhu dostatok) s dobrým zložením sa nachádzajú kvalitné oriešky na prvom mieste, čiže plnia funkciu pre naše zdravie prospešného zdravého tuku vo výrobku (forma cis, ktorú naše telo pozná) a metabolizuje ho správne.
Zároveň sú oriešky vo vysokom percentuálnom pomere k pomeru cukru. V niektorých je pridané aj kakaové maslo, ktoré sa získava lisovaním fermentovaných sušených, pražených a drvených kakaových semien a dužiny kakaových bôbov, čo prispieva k ďalším nutrične hodnotným látkam výrobku, hlavne prítomnosťou fenolových zlúčenín, ktoré podporujú antioxidačné schopnosti.
Variant orieškových masiel je vhodný pre ľudí, ktorí majú problém konzumovať celé plody orechov − týmto spôsobom doplnia zdravé tuky.
Porovnanie výživových hodnôt jednotlivých lieskovo-orieškových masiel
Bežná známa značka (Nutela) | Duo nátierka (Tesco) | Zdravšia nátierka (Fitnutka) |
Výživové hodnoty na 100 g * | ||
Energia 546 kcal Tuky 31,6 g Nasýtené MK 11 g Sacharidy 57,6 g z toho cukry 56,8 g Bielkoviny 6 g Soľ 0,114 g | Energia 555 kcal Tuky 33 g Nasýtené MK 6,1 g Sacharidy 61 g z toho cukry 60 g Bielkoviny 3 g Vláknina 1,1 g Soľ 3 g | Energia 593 kcal Tuky 48,24 g Nasýtené MK 7,27 g Sacharidy 24 g z toho cukry 21,15 g Bielkoviny 12,04 g Vláknina 7,8 g Soľ 0,1 g |
Porovnanie zloženia jednotlivých lieskovo-orieškových masiel
Bežná známa značka (Nutela) | Duo nátierka (Tesco) | Zdravšia nátierka (Fitnutka) |
cukor, palmový olej, lieskové oriešky (13 %), kakaový prášok so zníženým množstvom tuku (7,4 %), sušené odtučnené mlieko (6,6 %), sušená srvátka, emulgátor: lecitíny (sójové), vanilín | cukor, rastlinný olej repkový, sušené odtučnené mlieko (8 %), rastlinný olej palmový, kakaový prášok so zníženým množstvom tuku (2,5 %), sušená srvátka (mlieko), sójová múka, pasta z lieskových orieškov (1 %), emulgátor (sójový lecitín), vanilkový extrakt Výrobok môže obsahovať iné orechy a vlčí bôb. | pražené lieskové orechy 70 %, kokosový cukor 20 %, kakaová hmota (kakaové maslo 53 %) Vyprodukované v ekologickom poľnohospodárstve. |
Porovnanie jednotlivých lieskovo-orieškových masiel
Bežná známa značka (Nutela) | Duo nátierka (Tesco) | Zdravšia nátierka (Fitnutka) |
Ide o cukrovú nátierku zmiešanú s olejom a emulgátormi. Prvá zložka cukor znamená najväčší podiel vo výrobku, palmový olej je náhrada za oriešky, ktorých obsah je iba 13 %, kakaový prášok je so zníženým obsahom tuku (keďže z odstráneného tuku sa vyrába kakaové maslo potrebné pri výrobe čokolády), odtučnené mlieko je zároveň zbavené vitamínov rozpustných v tuku. Sušená srvátka je pridaná kvôli obsahu bielkovín. Emulgátor sójový lecitín patrí medzi alergény a v EÚ je povolený v čiastočne obmedzenom množstve na jeden výrobok (nikto neskúma, v koľkých výrobkoch a v akom množstve ho prijímame). | Podobné zloženie ako v prvom výrobku, navyše sú použité dva druhy olejov, sójová múka na zahustenie, iba pasta z lieskových orieškov 1 %, takéto percento ani chuťovo nepocítime, emulgátor opäť sójový lecitín. Výrobok v procese spracovania mohol byť kontaminovaný inými orechmi a vlčím bôbom − toto je upozornenie pre alergikov. | Pri uvedenom zložení si výrobok zaslúži pomenovanie orieškové maslo. Použité sú v najväčšom pomere oriešky, kokosový cukor v menšom pomere a kvalitné kakaové maslo, ktoré sa získava priamo z kakaových bôbov, čo zaručuje antioxidanty a prospešné vlastnosti všetkých použitých potravín. |
Ako rozoznať kvalitu?
Určite sa nespoliehajme len na to, že je orieškové maslo umiestnené v oddelení „BIO“.
Toto označenie síce znamená, že produkty vo výrobku pochádzajú z ekologického poľnohospodárstva, neznamená to však, že majú automaticky aj kvalitné a nutrične vyvážené zloženie výrobku. Nezabúdajme, že prvá zložka je vždy najväčší podiel vo výrobku, preto by na prvom mieste nemal byť cukor alebo jeho umelá náhrada.
Moja osobná skúsenosť s Fitnutkou
Ak dovolíte, podelím sa s vami o svoju skúsenosť s chuťou aj so zložením Fitnutky.
Zloženie ma veľmi potešilo, pretože ja mám rada orieškové maslo ako doplnok k ovsenej kaši na raňajky (ovos je zdrojom betaglukánu veľmi prospešného pre našu imunitu).Arašidové maslo mi slúži na zlepšenie chuti, kašu nesladím, iba uvarím vločky vo vode alebo v mlieku so škoricou. Pridaním Fitnutky, ktorá obsahuje lieskové oriešky, kokosový cukor aj kakaové maslo, vznikne lahodná chuť a vyvážený pomer všetkých kvalitných živín.
Pre mňa aj moju rodinu sa stala neoddeliteľnou súčasťou našej kuchyne a špajzy a takéto skvelé zloženie by sme mali mať pri väčšine výrobkov.
Rada na záver
Orieškové maslo treba konzumovať s rozumom a v malom množstve ako doplnok k jogurtu, neosladenej ovsenej alebo inej obilninovej kaši a podobne...Nezabúdajme, že ani kvalitné zloženie akéhokoľvek výrobku z neho nerobí superpotravinu porovnateľnú so základnou makroživinou :-), preto nátierku nevyjedáme lyžičkou priamo z pohára, aj keď nás to láka... Odoláme a konzumujeme primerané množstvo.
Najmä v prípade, ak potrebujeme napríklad na raňajky alebo desiatu zahnať chuť na sladké alebo doplniť energiu, lebo sme práve docvičili ;-).A nezabudnite ju ponúknuť aj deťom, hoci poznajú z reklamy iný obal výrobku, ale o zložení netušia a verte, že chutiť napríklad na palacinkách im bude ešte viac .Dosiahneme to, že o hodinu nesiahnu po sladkosti, ako by to bolo pri konzumácii iného orieškového masla, kde by dávka cukru a nekvalitného tuku vyvolala v ich metabolických procesoch, zľahčene povedané, opäť chuť na sladké.
Ak si si práve povedala, že vymeníš nekvalitnú čokoládovú nátierku za jej zdravšiu alternatívu, budeme radi, ak dáš šance aj našej Fitnutke. A nezabudni nám potom aj napísať, ako ti chutila. ;-)
Vyskúšaj aj:
Najlepšie čokoládové mini tortičky preliate horúcim ovocím, aké kedy pripravíš
Jablkovo-banánové zdravé lievance s kakaom: bez lepku, laktózy a aj pre deti od 2 rokov
Jednoduchý nepečený čokoládový cheesecake s ovocím: tip na fit dezert na lenivé letné dni
Recept na výborné mrkvové palacinky naplnené Fitnutkou
Tip na vynikajúci fit dezert: tvarohový trhanec s Fitnutkou
Zdroje:
Habán, Habánová_Úprava potravín a stravovanie_2016 SPU Nitra
J.Suli et al. _Zloženie potravín a potravinových surovín_2019 Osveta
V prvom rade som mama a manželka. Môj záujem o vplyv stravy na zdravie začal pred niekoľkými rokmi po diagnostikovaní celiakie a ochorení mladšieho syna. Vzdelanie vo výžive si po certifikovanom kurze dopĺňam na SPU Nitra - Výživa ľudí ako nutričný špecialista a zároveň získavam prax v gastroenterologickej ambulancii u p. doc. Kuželu, PhD.. Snažím sa pomáhať s úpravou stravy pri rôznych diagnózach, tráviacich problémoch, intoleranciách a alergiách Založením firmy a stránky www.vyzivajk.sk by som chcela pomáhať ľuďom zorientovať sa v dezinformáciách o výžive a správnou stravou a životným štýlom predchádzať civilizačným ochoreniam a narastajúcej obezite. Ponúkam konzultácie, analýzy stravovania s vysvetlením chýb, vypracovanie stravovacieho plánu, prednášky s diskusiou a tipy na recepty. Nie som predajca žiadnych doplnkov výživy, učím ľudí prijímať všetky potrebné živiny stravou. Mám rada pocit, keď vidím ako moje rady pomôžu... to je môj hnací motor na ďalšie štúdium a poznanie súvislostí v stravovaní a zdraví...