Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Ako na zdravý detox? Pozri tipy, aby bola očista organizmu prospešná a neuškodila

detoxikácia
S príchodom jari sa traduje držať očistu či detoxikačnú kúru.
Očistu organizmu vo forme pôstu mali vo zvyku už naši predkovia. Pôst bolo obdobie, v ktorom sa človek dobrovoľne vzdal jedla či už úplne, alebo čiastočne. Pôst mal a doteraz má v jednotlivých kultúrach a náboženstvách rôzny a zároveň veľký význam.
V dnešnej dobe využívame pôst alebo „hladovky“ ako „tie rozumnejšie“ metódy očisty – liečenia alebo zníženia hmotnosti, a sú v našej populácii čoraz populárnejšie. Ak však majú splniť účel a v neposlednom rade aj naše očakávania, musia sa dodržať určité pravidlá a podmienky.

O čom je tento proces?

Hlad...
Je jedným z najstarších prejavov v živote človeka. Aj prirodzená reakcia chorého organizmu býva hlad. Hladovku považujeme za prirodzený, vynikajúci, rýchly, neškodný a jednoduchý spôsob odstránenia toxínov z nášho organizmu. Po pôste môže žalúdok lepšie tráviť, jeho stiahnutím z dôvodu hladovania sa spotreba jedla zníži, pretože sa mierne stiahne.
Môžeme laicky povedať, že hlad nášmu žalúdku vráti pružnosť.
Primerane zdravý človek sa môže bez obáv postiť – odporúčaná dĺžka je maximálne 3 dni. Pozor však, ak trpíš chronickými alebo inými chorobami, v takom prípade sa hladovka neodporúča. Ak je z akéhokoľvek dôvodu potrebná, je nutné ju držať pod lekárskym dohľadom.
ako na detox

Detoxikácia organizmu

Náš organizmus má prirodzenú schopnosť na detoxikáciu – čistenie organizmu, ale v mnohých prípadoch kombináciou nevhodnej stravy zloženej z vysoko priemyselne spracovaných potravín a vplyvom rôznych vonkajších faktorov už samočistiaca schopnosť nemusí byť a často ani nie je dokonalá.
Medzi prirodzené cesty detoxikácie patria: pečeň, pľúca, koža, ľadviny, črevá a lymfatický systém.
Naše telo je od prírody pripravené vyrovnať sa s hrozbami, ktoré sú súčasťou každodenného života. Náš organizmus sa zbavuje obrovského množstva odpadu denne prostredníctvom moču, stolice, potu aj dychu. Preto je najdôležitejšie podporovať a uľahčovať prirodzenú detoxikačnú schopnosť nášho organizmu.
Potrebu vnútornej očisty preto čoraz viac približujeme a prirovnávame k potrebe vonkajšej hygieny. Do vnútra nášho tela nevidíme, preto je v mnohých prípadoch vnútorná očista podceňovaná, naopak, v mnohých prípadoch zase nadhodnocovaná.
detox pecene a criev
 
A sme opäť pri základnom a dôležitom odporučení v oblasti výživy – držať sa zlatej strednej cesty, snažiť sa vyvarovať extrémov v stravovaní. Opatrní by sme mali byť pri kúpe nápojov alebo tabletiek na detoxikáciu a nepodľahnúť reklamným sľubom niekedy spojeným so zastrašovaním – vymenovaním chorôb a ich zázračným vyliečením pitím nápoja, ktorého zloženie si, žiaľ, vôbec nepozrieme.
Samozrejme, ak popri užívaní takýchto zázrakov pokračujeme v nezdravej a zaťažujúcej forme stravovania, plnej vysoko priemyselne spracovaných potravín a jedál z nich, zázrak sa nekoná... V takom prípade sme úspešne detoxikovali len svoju peňaženku. A spôsobili extrém svojmu organizmu.
Dôležité je očistnú kúru premyslieť a pristupovať k nej s rešpektom k svojmu telu a jeho schopnostiam.

Skúsme sa pozrieť, ako na to ísť...
Už Hippokrates používal ako jednu z liečebných metód pôst.
prirodny detox

Čo je pôst?

Je to vedomé a úplné obmedzenie príjmu tuhej potravy. Takáto forma detoxikačnej kúry alebo očistnej kúry spojená so zmenou stravovacích návykov spôsobí a pomôže vyplaviť toxické látky a naozaj umocniť a povzbudiť prirodzené detoxikačné schopnosti nášho organizmu.
Detoxikačná diéta však vôbec nemusí byť prísnym pôstom, cieľom je obmedziť príjem živín zaťažujúcich trávenie (vyprážané jedlá, nevhodné tuky, vnútornosti, priveľa mäsa) a, naopak, zvýšiť príjem živín pomáhajúcich prirodzenej detoxikácii (ovocie, zelenina, zemiaky, ryža, celozrnné obilniny a dostatočný pitný režim).
Strava by sa mala skladať z potravín konzumujúcich sa na našom území už v minulosti, keď sa mäso jedlo 1- až 2-krát do týždňa, základ jedálnička tvorili strukoviny, ovsené a iné obilninové kaše, zelenina a ovocie.
Je zaujímavé, že dnešné odporúčanie zdravého jedla sa v minulosti považovalo za stravu chudobných.

Ak sa rozhodneme pre očistnú kúru – jej najvhodnejším obdobím je jeseň alebo jar, keď je dostatok zeleniny a ovocia. Na jar je vítaná aj možnosť zregenerovať telo po zimných mesiacoch, v ktorých máme menej pohybu a viac jedla.
detox na jar

Čo je zásadný omyl pri detoxikovaní?

Názor, že detox prebehne počas krátkeho času a dosiahneme ho pomocou „zázračného nápoja alebo tabletiek“.
Mnohoročné skúsenosti v oblasti detoxikačných kúr sú úplne iné... Účinné očisty sú často niekoľkomesačné, až ročné. Len ak sa detoxikácia robí správne, s ohľadom na náš organizmus, dokáže priniesť dobrý výsledok a pomôcť k premene a vyčisteniu nielen tela, ale aj mysle a psychiky človeka.
Maj, prosím, na pamäti základné pravidlo:
Detoxikácia nie je párdňová záležitosť, ale, naopak, nikdy sa nekončiaci proces, pretože prebieha v našom organizme celý život.

Aby sme organizmu uľahčili prácu, možno ju robiť pomaly a šetrne celoročne a tiež po celý život. Aby však nebola poškodzujúca, treba si zohľadniť zdravotný stav a dbať na logickú postupnosť (v reči nášho kmeňa – použiť zdravý sedliacky rozum 😊).
domaci detox organizmu

Na čo treba myslieť, aby očista mala význam:


  • zabezpečenie dostatočného príjmu tekutín pre organizmus

  • dostatočný príjem potravín s vysokým obsahom rozpustnej a nerozpustnej vlákniny

  • príjem potravín s probiotickými mikroorganizmami na zabezpečenie očisty tenkého a hrubého čreva

  • rešpektovanie svojej telesnej konštrukcie a zdravotného stavu (čiže ak máme väčšie tukové zásoby, môžeme sa postiť o niečo dlhšie)

  • pôst nesmie prinášať ani vyvolávať u nás stresový faktor

  • dbať na zníženie fyzickej aktivity počas kúry


detoxikacia organizmu strava

Zopár rád pri detoxikačnej kúre:

Na 3-dňovú kúru je ideálny koniec týždňa. Pred začatím, kvôli príprave tráviaceho traktu na očistu, je vhodné jesť ľahko stráviteľné jedlá (dusená zelenina kombinovaná s celozrnnými obilninami, ryžou). Mäso a výrobky z nich obmedzíme, takisto aj vajíčka a pochutiny (káva, sladkosti, slané pochutiny). Prechod na normálnu stravu by mal byť pomalý – postupne pridávame polievky, strukoviny, tempeh, kyslomliečne výrobky, cottage, vajíčka. Mäso zaraďujeme až nakoniec.
Ak sa rozhodneš pre očistnú kúru, treba začať jednodňovou a až neskôr postupne predlžovať.
Nemali by sme však zabúdať na najdôležitejší fakt – prijímať dostatočné množstvo tekutín v podobe vlažnej pramenitej či minerálnej vody a nesladených bylinkových čajov.
Alkohol a cigarety treba vynechať ako prvé.
ocista organizmu
Skúsime si dať zopár tipov na podporu prirodzenej detoxikačnej schopnosti nášho organizmu aj bežne dostupnými potravinami.
 

Potraviny podporujúce detoxikáciu pečene a obličiek:


  • Bylinky: Pestrec mariánsky: najúčinnejší pri detoxikácii pečene (pozor, nekupujte drvený, ale celé nažky – plody, pretože v drvenom sa obsah účinnej látky silymarínu znehodnocuje a podlieha oxidačným procesom, podrviť tesne pred konzumáciou), list brezy previsnutej, praslička roľná, zlatobyľ obyčajná, pŕhľava dvojdomá, stavikrv vtáčí.

  • Zelený čaj má vysoký obsah polyfenolov a je skvelý antioxidant, odporúča sa v rámci preventívnej výživy ako pravidelný nápoj.

  • Artičoky: podporujú detoxikačnú prácu pečene. Účinná látka cynarín zvyšuje tvorbu žlče a tým trávenie tukov.

  • Pažítka: tiež podporuje tvorbu žlče.

  • Petržlen: odvodňuje, odplavuje jedovaté látky z krvi a obličiek pomocou účinnej látky v ňom – éterického oleja apiolu.

  • Broskyňa: obsahuje veľké množstvo minerálnej látky draslíka, ktorý čistí obličky a chráni pred infekciou.

  • Zeler: zbavuje obličky jedov pôsobením terpénov (aromatických látok), zabraňuje tvorbe kameňov v obličkách a čistí ich.

  • Špargľa: oslobodzuje telo od jedovatých látok účinkom vysokého obsahu draslíka. Pri pečeňových a žlčníkových ťažkostiach je doslova liekom.

  • Ryža: draslík v nej pôsobí priaznivo pri ochoreniach obličiek, pri opuchoch ako diuretikum. V ryži natural je vyšší obsah bielkovín, minerálnych látok, tukov, sacharidov a vitamínov.


detoxikácia tela

Potraviny podporujúce správnu činnosť žalúdka a čriev:


  • Datle svojím účinkom leucínu rozprúdia trávenie.

  • Fenikel udržuje črevá v ustavičnej činnosti, obsahuje éterický olej fenchon a vlákninu.

  • Baza a tanín v nej je účinné preháňadlo.

  • Jogurt podporuje trávenie v črevách pomocou mliečnych baktérií. Dôležité je, aby mal jogurt v sebe probiotické kultúry.

  • Mango ničí v čreve choroboplodné zárodky. Pri infekčnej hnačke sa odporúča zjesť jeden plod.

  • Kyslá kapusta zabraňuje zápche pomocou kyseliny mliečnej a veľkého obsahu vlákniny. Účinkom mliečnych baktérií podporuje tráviacu činnosť v črevách. Pozor však, ak si kúpite sterilizovanú kyslú kapustu – obsah zdraviu prospešných mikroorganizmov je minimálny.

  • Celozrnný chlieb (celozrnný, čiže najväčší podiel v zložení má celozrnná múka, nie zafarbený chlieb) svojím vysokým obsahom vlákniny prebúdza lenivé črevo. Dodáva vitamíny skupiny B, ktoré tvoria dôležitú zložku látkovej premeny.

  • Ľanové semená – ich účinok spočíva vniknutím slizového obalu semena do nestrávených častí potravy v čreve, ktoré napučia a zväčšia objem výkalov v čreve. Tento proces núti črevo do pohybu a následne na vyprázdňovanie. Olej, ktorý je obsahom semena, pomáha lepšiemu kĺzaniu v črevách. Ľanové semená môžete kvôli vyššiemu účinku pomlieť alebo podrviť, ale následne skonzumovať. Aj tu platí nekupovať drvené ako pri plodoch bylinky pestreca mariánskeho.


očista tela
Podporné účinky na čistenie organizmu majú aj zázvor, cesnak, rebarbora a mnohé iné... len sa o nich toľko nepíše ako pri marketingovej reklame predaja produktu na detoxikáciu.
 
Ak predsa len máš pocit, že je pri detoxikácii nevyhnutné siahnuť po prípravkoch alebo produktoch, ktoré si vyslúžili prívlastok pomocníka detoxu, a ich cudzorodý pôvod je pre teba vyšším meradlom ako lokálnosť, skús sa zamerať na ich kvalitu – hlavne zloženie (množstvo účinnej látky v produkte, prídavné látky) a ich spracovanie.
 

Medzi doplnky stravy predávané ako detoxikačné produkty patria:


  • Psyllium (skorocel indický) – získava sa vyčistením od obalov semien. Je zdrojom rozpustnej vlákniny, má podobný účinok ako vláknina v ovse a jačmeni. Rozdiel je v tom, že psyllium má o niečo vyšší obsah vlákniny ako ovsené vločky. Ak však chceme dosiahnuť benefity očistnej schopnosti vlákniny a zvýšiť jej účinok, mali by sme dbať na príjem rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny (čo znamená z rôznych rastlinných zdrojov).

  • Chlorella pyrenoidosa – je o nej známe, že normalizuje lenivé, neaktívne črevo, podporuje rýchly rast Lactobacillus – druh užitočných baktérií, ktorý chráni hrubé črevo. Bunková stena chlorelly obsahuje polymerizovanú látku na báze betakaroténu – sporopollein. Ten má schopnosť viazať na seba látky, o ktorých sa tradovalo, že sú z ľudského tela neodstrániteľné a natrvalo mu škodia (ide najmä o ťažké kovy, zvyšky pesticídov). V chlorelle sa ďalej nachádzajú chlorofyl a chlorelin, ktoré spoločne zbavujú črevo nežiaducich mikroorganizmov a tým pomáhajú čisteniu čreva. Chlorofyl pôsobí ako dezinfekčný prostriedok a chlorelin inhibuje rast patogénnych mikroorganizmov.

  • Aloe vera poskytuje množstvo vitamínov, minerálov, sacharidov, enzýmov a aminokyselín, ktoré komplexne pôsobia na očistu a regeneráciu organizmu. Aloe vera má podľa niektorých štúdií adaptogénne vlastnosti, čo znamená, že každý človek z nej využije iné prospešné látky. Preto je účinok u rôznych osôb rozdielny.

  • Yucca shidigera – jej blahodarné účinky poznali už starí Inkovia. Obsahuje množstvo saponínov – látok s vysokou čistiacou a detoxikačnou schopnosťou. Stearanové saponíny sa v čreve viažu s cholesterolom a vytvárajú s ním nerozpustné zlúčeniny, ktoré sa nevstrebávajú do krvi, čím spôsobujú pokles cholesterolu.


detox aloe
Opäť by sa dalo nájsť a opisovať prospešné účinky z rôznych rastlín a byliniek. Preto je dôležitá pestrosť našej stravy celoročne, striedanie a kombinovanie potravín a sledovanie ich zloženia, ale aj reakcií nášho organizmu na potraviny. Žijeme totiž v dobe, keď máme vysokú ponuku rôznych potravín a produktov, ale tiež s rôznym zložením a spracovaním.
 
Nezabúdaj, prosím, že dôležitejšie a prospešnejšie, ako držať jarný detox, je vyvážená strava počas celého roka, snažiť sa o „otrepaný pomer“ 80 ku 20 – čo znamená viac dobrého a zdravého k nezdravšiemu.
Zároveň je potrebné pamätať, že pri akomkoľvek detoxe je nevyhnutné dbať na vyšší a prospešný príjem tekutín, pretože ak chceme niečo vyplaviť, potrebujeme na pomoc vodu 😊.
najlepsi detox

Na záver už len  – ako zistíme úspešnosť detoxikácie?

Najjednoduchšie je sledovanie čistoty jazyka, farby a konzistencie stolice, ale hlavne naše subjektívne pocity, tie nám povedia najviac.
Čistý ružový jazyk je známkou čistoty orgánov. Jemný povlak na jazyku v ranných hodinách je však bežný a normálny. Je potrebné pravidelné sledovanie a zisťovanie, či sa povlak postupne mení a stenčuje, nemal by byť výrazný a vo veľkej vrstve.
detoxikácia
Rozhodnutie o potrebe detoxikácie a jej realizovanie je iba na tebe a tvojom rozhodnutí. Týmto článkom som sa len snažila priblížiť ti pohľad na zlatú strednú cestu, ktorej by sme sa mali držať hlavne v oblasti výživy. Práve v nej nie je jednoznačné a jediné pravidlo vhodné pre všetkých.
 
Zdravé recepty aj zo surovín, ktoré sme si spomínali v článku, nájdeš aj v našich knihách:
fitness recepty

Zdroje:

P. Chlebo, J. Keresteš et al._ Zdravie a výživa ľudí 3_CadPress_2020

J. Jedlička_Zdravý životný štýl_SPU Nitra_2018

J. Golian_Potraviny a spotrebiteľ_SPU Nitra_2017

Fotka autora
Jana Kondrcová
Redaktor vo Fitshaker

V prvom rade som mama a manželka. Môj záujem o vplyv stravy na zdravie začal pred niekoľkými rokmi po diagnostikovaní celiakie a ochorení mladšieho syna. Vzdelanie vo výžive si po certifikovanom kurze dopĺňam na SPU Nitra - Výživa ľudí ako nutričný špecialista a zároveň získavam prax v gastroenterologickej ambulancii u p. doc. Kuželu, PhD.. Snažím sa pomáhať s úpravou stravy pri rôznych diagnózach, tráviacich problémoch, intoleranciách a alergiách Založením firmy a stránky www.vyzivajk.sk by som chcela pomáhať ľuďom zorientovať sa v dezinformáciách o výžive a správnou stravou a životným štýlom predchádzať civilizačným ochoreniam a narastajúcej obezite. Ponúkam konzultácie, analýzy stravovania s vysvetlením chýb, vypracovanie stravovacieho plánu, prednášky s diskusiou a tipy na recepty. Nie som predajca žiadnych doplnkov výživy, učím ľudí prijímať všetky potrebné živiny stravou. Mám rada pocit, keď vidím ako moje rady pomôžu... to je môj hnací motor na ďalšie štúdium a poznanie súvislostí v stravovaní a zdraví...

Kategórie

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.