Poznámka na úvod: Pri niektorých receptoch je dole v poznámke uvedená alternatíva, ako recept pripraviť, aby bol vhodný aj pre detičky. Neplatí to však pre všetky recepty. Ak zvažuješ prípravu receptu pre deti, čítaj prosím pozorne, čo odporúčame. ;-)
Brokolicové vege karbonátky
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?
- 30 g sójového granulátu
- 1 bio zeleninový bujón (prípadne 200 ml zeleninového vývaru)
- 1 lyžicu olivového oleja (cca 5 g)
- 1 cibuľu
- 1 lyžicu sójovej omáčky (napr. Tamari)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 menšej brokolice
- 1 vajíčko
- 3 lyžice ovsených vločiek
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
- mletú rascu
Ako budeme postupovať?
- Granulát uvaríme v 2 dl vody podľa návodu s bio zeleninovým bujónom (cca 5 min). Ak používame vývar, varíme vo vývare.
- Medzitým opražíme cibuľku nasekanú nadrobno na olivovom oleji.
- Granulát scedíme, pokvapkáme sójovou omáčkou, pridáme upraženú cibuľu, prelisovaný cesnak, popučenú uvarenú brokolicu, vajíčko a pomleté ovsené vločky.
- Osolíme, okoreníme a vytvarujeme karbonátky.
- Uložíme na pekáč vystlaný papierom na pečenie a pečieme ca 20 minút pri 200°C do zlatista.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
Kalorické hodnoty | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
1012 kJ 242 kcal | 6,6 g | 27,9 g | 18 g | 7,5 g |
Fit pizza
Doba prípravy: 35 min.
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?
- 1/2 väčšieho karfiolu
- 1 väčšie vajíčko
- 1 a 1/4 šálky strúhanej mozzarelly
- 2 lyžice strúhaného parmezánu
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
- 1/4 šálky bio paradajkového pretlaku
- 1 šálku cherry paradajok
- 2 strúčiky cesnaku
- oregano
Ako budeme postupovať?
- Rúru predhrejeme na 220°C, plech vystelieme papierom na pečenie potretým olejom.
- Nakrájame karfiol do hrnca, zalejeme vodou a predvaríme.
- Scedíme, necháme vychladnúť a nadrobíme ho.
- V miske premiešame vajíčko, nastrúhanú mozzarellu, parmezán, soľ a čierne korenie.
- Zmes zmiešame s karfiolom, rozotrieme na plech a pečieme 10-15 minút dozlatista.
- Cesto vyberieme z rúry, potrieme paradajkovým pretlakom, poukladáme cherry paradajky, posypeme nadrobno nakrájaným cesnakom a všetko spolu dáme zapiecť na 10 minút.
- Okoreníme oreganom.
Tip: Ak chceš servírovať pizzu deťom, môžeš od 2 rokov, ale odporúčame ju piecť radšej dlhšie a pri nižšej teplote (max 180°C) a vynechať čierne korenie.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
Kalorické hodnoty | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
1305 kJ 312 kcal | 17,7 g | 14,5 g | 22,8 g | 5 g |
Batatové pizza kopčeky
Doba prípravy: 40 min.
Čo budeme potrebovať na 1 porciu?
- 1 podlhovastý ks batatu
- 1 cuketu (cca 250 g)
- cca 2 veľké šampiňóny
- cca 2 ks klasických paradajok
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
- 2 lyžice parmezánu
- 125 g mozzarelly
- oregano
Ako budeme postupovať?
- Bataty, cuketu, šampiňóny, paradajku pokrájame na kolieska.
- Bataty poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, osolíme a postupne navrstvíme aj ostatné suroviny.
- Priebežne solíme, koreníme podľa chuti.
- Vrchnú vrstvu bohato posypeme parmezánom a pridáme na plátky pokrájanú mozzarellu.
- Pečieme pri cca 200°C, kým batat nezmäkne a syr nie je do zlatista pripečený.
Tip: Pokiaľ by si z receptu vynechala hríby, vynechala čierne korenie a použila menej soli, môžeš tento recept pripraviť aj deťom od 1,5 roka. ;-)
Výživové hodnoty na 1 porciu:
Kalorické hodnoty | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
2778 kJ 664 kcal | 31,3 g | 56,7 g | 39,9 g | 11,2 g |
Hokkaido/batatové podkovičky s krémovým tuniakom
Doba prípravy: 30 min
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?
- 1 menší kus tekvice hokkaido (príp. nahradíme batatmi, cca 350g)
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
- 1 lyžičku olivového oleja
- 140 g konzervy tuniaka vo vlastnej šťave
- 140 g kyslej 10% smotany
- 1 lyžicu domáceho kečupu
- 20 g syru Grana Padano (príp. iný tvrdý syr)
- cesnak
Ako budeme postupovať?
- Tekvicu pokrájame na podkovičky a pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie v predhriatej rúre na 200°C, kým nebude tekvica hotová (cca 15-20 minút).
- Tekvicu na konci osolíme, okorením a polejeme olivovým olejom.
- Medzitým vymiešame všetky ostatné zložky spolu s prelisovaným cesnakom a servírujeme.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
Kalorické hodnoty | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
1364 kJ 326 kcal | 15,4 g | 26,3 g | 22,3 g | 3 g |
Farebné tofu s jasmínovou ryžou
Doba prípravy: 20 min
Čo budeme potrebovať na 1 porciu?
- 40 g póru
- 1 lyžičku rastlinného oleja na smaženie (napr. repkový Flaviol)
- morskú/himalájsku soľ
- 40 g kukurice
- 50 g uvareného cíceru (príp. z konzervy)
- 120 g bio čili tofu
- mleté čierne korenie
- 1 lyžicu domáceho kečupu
- 60 g jasmínovej ryže
Ako budeme postupovať?
- Pór pokrájame na kolieska a orestujeme na panvici na rozpálenom oleji.
- Osolíme, pridáme kukuricu, cícer, pokrájané tofu na kocky, čierne korenie a podľa chuti dosolíme.
- Spolu orestujeme, pridáme kečup a premiešame.
- Podávame s uvarenou jasmínovou ryžou a ľubovoľnými zelenými listami.
Tip: Ak by sme použili obyčajné biele tofu a vynechali čierne korenie, tak môžeme recept pripraviť aj detičkám od 1,5 roka. :-)
Výživové hodnoty na 1 porciu:
Kalorické hodnoty | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
2389 kJ 571 kcal | 20,5 g | 69,2 g | 24 g | 9,3 g |
Hádam sa ti niečo z ponúkaných možností zapáčilo a vyskúšaš. Daj mi potom vedieť v komentáru pod článkom, ako ti chutilo. ;-)
Ďalšie skvelé nápady na zdravé večere nájdeš aj v knihe Z fitka do kuchyne 2:
Moje telo je to jediné, s kým musím prežiť celý život. Nie je to len klišé fráza, ale niečo, podľa čoho sa snažím žiť. Rada objavujem nové zdravé recepty, obklopujem sa pozitívnymi vecami a zbožňujem pohyb. Táto trojkombinácia je pre mňa dôvod, prečo som aj ja súčasťou Fitshakera :-)