Pri bežnom nákupe som natrafila na fialové zemiaky, preto som sa rozhodla urobiť z nich chutný obed. Fialové zemiaky sú zdravšie než tie bežné, na ktoré sme zvyknutí. Obsahujú antokyány, ktoré pôsobia antibakteriálne a protizápalovo. Znižujú riziko srdcových ochorení. Obsah antioxidantov je oveľa vyšší ako pri bežných odrodách zemiakov a čo je podstatné, tepelnou úpravou sa neovplyvní obsah užitočných látok pre náš organizmus.
Ako na to?
1
Fialové zemiaky dobre umyjeme. Vložíme do hrnca a varíme do polomäkka.
2
Cibuľu ošúpeme, nakrájame na prúžky a restujeme na rozohriatom olivovom oleji.
3
Pridáme ošúpané bataty, nakrájame na tenké kolieska spolu s mrkvou a restujeme.
4
Keď sú bataty a mrkva mäkké, pridáme na kolieska nakrájané uvarené fialové zemiaky a opekáme dozlatista.
5
Ochutíme soľou a dobre premiešame.
6
Nakoniec posypeme syrom fetou a petržlenovou vňaťou.
7
Servírujeme samostatne alebo ako prílohu k mäsu či šalátu.
Tip: Ak jeme zemiaky ako samostatné jedlo, môžeme si k nim pridať acidofilné mlieko alebo zakysanku.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
471 kcal
1979 kJ
T:
21 g
B:
13 g
S:
56 g
V:
6 g
Dobrú chuť :-)!
Ochutnaj aj ďalšie chutné a zdravé jedlá, ktoré si vieš pripraviť podľa receptov z našich kuchárskych kníh:
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.