Doba prípravy: 50 minút
Čo budeme potrebovať na cca 30 porcií?
- 1 banán
- 200 ml mandľového mlieka
- 250 g hrudkového tvarohu
- 100 g hnedého cukru (napr. trstinového alebo kokosového)
- 150 g polohrubej špaldovej múky
- 1 kypriaci prášok bez fosfátov (cca 13 g)
- 100 g mletého maku
- 250 g strúhaných jabĺk
- 1 lyžicu kokosového oleja
Ako budeme postupovať?
2. Primiešame vlažné mlieko, tvaroh a cukor.
3. Následne opatrne primiešame špaldovú múku, kypriaci prášok a mletý mak.
4. Jablká očistíme, nastrúhame, vyžmýkame a pridáme do cesta.
5. Cesto má byť trochu tuhšie ale stále ľahko roztierateľné, ak by sa zdalo husté, pridáme ešte trošku mlieka.
6. Plech na pečenie o rozmere 25 x 25 cm potrieme troškou kokosového oleja a vlejeme cesto.
7. Pečieme ho pri teplote 180°C približne 40-45 minút. Keď budú konce upečené do hneda, koláč je hotový.
8. Po upečení ho necháme úplne vychladnúť, keďže je veľmi vláčny a až tak podávame.
Tip č.1: Pri podávaní môžeme koláč posypať troškou práškového trstinového cukru.
Tip č.2: Koláč môžeme urobiť aj vo verzii pre vegánov. Stačí, ak vymeníme tvaroh za sójový jogurt. Je však potrebné pridať trochu viac múky, aby malo cesto správnu konzistenciu.
Chceš viac takýchto receptov na zdravé snacky, koláče, pohostenie pre návštevu, prípadne ďalšie inšpirácie na zdravé jedlá na raňajky, obedy či večere? A máš už naše knihy Z fitka do kuchyne, kde presne takéto typy receptov nájdeš?
Ak máš rada koláče s makom, potom vyskúšaj aj tieto recepty:
Fľakatý makový koláč s tvarohom a ovocím
Šťavnatý bezlepkový makovo-jablkový koláč
Slivkovo-makový koláč s proteínom
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj instagram @viktoria.janov