Doba prípravy: 1 hod 45 minút
Čo budeme potrebovať na 12 ks?
- 6 ks menších hrušiek
- šťavu z 1 citrónu
- domáci jahodový lekvár
Na cesto potrebujeme:
- 150 g trstinového cukru (príp. kokosového)
- 3 vajíčka
- 100 ml vody
- 500 g makovej múky
- 600 ml kvalitného mlieka, alebo rastlinného nápoja
- 100 g kvalitného masla
- 3 ks nastrúhaných hrušiek
- 12 g kypriaceho prášku bez fosfátov
- maslo na vymastenie formy
- pohánkovú múku na vysypanie formy (príp. inú bezlepkovú)
Na posypanie:
- mletú škoricu (napr. Ceylon)
- trstinový cukor na posypanie koláča
Ako budeme postupovať?
2. V mixéri rozmixujeme trstinový cukor na prášok. Pridáme žĺtka, vodu a mixujeme do penista.
3. Do misy vsypeme makovú múku, prilejeme mlieko, rozpustené maslo, nastrúhané hrušky a vyšľahané žĺtky.
4. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a pridáme do cesta. Sneh jemne vmiešame, pridáme kypriaci prášok a premiešame.
5. Formu s priemerom 25 cm vymastíme a vysypeme múkou. Jednu tretinu cesta vylejeme na dno formy.
6. Do takto pripraveného cesta poukladáme rozpolené hrušky tak, aby jamky v hruškách boli smerom nahor. Každú jamku v hruške naplníme lyžičkou domáceho lekváru.
7. Takto naplnené hrušky zalejeme cestom ktoré nám zostalo a zarovnáme.
8. Rúru rozohrejeme na 180°C a pečieme 60 minút.
9. Po upečení koláč vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť.
10. Keď je koláč vychladnutý, zoberieme podnos, položíme ho na vrch formy a opatrne koláč otočíme hore dnom.
11. Formu odstránime a koláč posypeme trstinovým cukrom so škoricou.
TIP: Ak nemáš rada horkastú chuť maku, namiešaj makovú múku v pomere 1:1 napríklad s kokosovou, alebo mandľovou múkou. Ak nemáš problém s lepkom, môžeš použiť aj špaldovú múku.
Výživové hodnoty na 1 ks:
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny |
1112 kJ 264 kcal | 12 g | 26 g | 13 g |
Ďalšie fantastické fitness dezerty hľadaj napr. v našej knihe Z fitka do kuchyne 3:
Miluješ mak? Potom vyskúšaj aj tieto recepty:
Maková torta s citrónovou polevou
Nepečená tvarohovo-maková torta
Makové muffiny s drobným ovocím
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.