Tento koláč je plný chutí a má aj množstvo zdravotných benefitov pre naše telo. Mak obsahuje vápnik, vlašské orechy zdravé tuky a med nielenže koláč osladí, ale predstavuje pre telo potrebný a zdravý sacharid. A nakoniec slivky dodajú organizmu vlákninu. Keby sme to mali zhrnúť, konzumáciou tohto koláča získame veľa energie pred dlhšou prechádzkou alebo túrou.
Ako na to?
1
Zo zmäknutého masla, múky, cukru a vajíčka si pripravíme cesto, ktoré necháme odležať cca 15 minút.
2
Slivky zbavíme kôstok a nakrájame na prúžky.
3
Do misy vysypeme mletý mak a zalejeme ho zohriatou smotanou na varenie. Smotana nesmie vrieť.
4
Pridáme med, posekané vlašské orechy a nakoniec nakrájané slivky.
5
Všetko spolu dobre premiešame.
6
Odležané cesto rozvaľkáme do kruhu na veľkosť formy (ja som použila s priemerom 25 cm), ktorú sme vymastili maslom a vysypali múkou.
7
Cesto opatrne preložíme do formy a zatlačíme ho ku krajom.
8
Pripravenú plnku vysypeme na cesto a rovnomerne roztiahneme.
9
Takto pripravený koláč vložíme do vyhriatej rúry na 200 ˚C a pečieme cca 30 minút.
Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 150 g):
357 kcal
1498 kJ
T:
21 g
B:
7 g
S:
36 g
V:
7 g
Nech ti chutí 😉!
V novom Fitness diári 2023 nájdeš taktiež nové inšpirácie receptov, ktoré môžu obohatiť tvoj jedálniček:
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.