Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Zapečená tekvica hokkaido so pšenom a kvasenou zeleninou

6 porcií
zapečená hokkaido tekvica

Potrebujeme: 

  • 1 kg očistenej tekvice hokkaido
  • 150 g pšena v suchom stave (500 g uvareného)
  • 200 g kyslej kapusty alebo pickles
  • 3 veľké cibule (najlepšie červené)
  • 100 ml bio olivového oleja (môžeš nahradiť iným kvalitným olejom, prípadne 1 lyžicou masti alebo ghee masla)
  • himalájsku/morskú soľ podľa chuti
  • čierne korenie a mletú rascu podľa chuti
  • 200 g nastrúhaného syra- parmezánu, ovčieho alebo kozieho (pokiaľ syry neješ, môžeš vynechať)
  • hrsť vlašských orechov (príp. iných)
zapečená hokkaido tekvica
Tento recept je inšpirovaný článkom o stravovaní podľa 5 elementov, ktorý bol prednedávnom zverejnený. Ak chceš vyskúšať niečo nové, čisté, chutné a zdravé vyskúšaj recept, ktorý je srdcovou záležitosťou vyznávačky tohto životného štýlu. Kyslá kapusta je najlepšou voľbou až do jari, dokáže významne posilniť obranyschopnosť organizmu počas chladných dní. Obsahuje vitamín C (2-násobne viac ako citrón), E, vitamíny zo skupiny B, horčík, železo, flór a draslík. Ide o najlepšie prírodné probiotikum vôbec. Hokkaido svojimi vlastnosťami tiež nezaostáva. Upravuje tráviaci systém, urýchľuje hojenie rán a je nizkokalorická. Úžasné kombo kyslá kapusta a tekvica hokkaido naštartujú okrem imunity a trávenia aj spaľovanie tukov :)


Ako na to?

1

Tekvicu hokkaido nakrájame na malé kúsky a s troškou vody ju necháme podusiť domäkka. Treba ju sledovať, aby neprihorela.

2

Zatiaľ si uvaríme pšeno. Prepláchneme ho vriacou vodou a až potom uvaríme (na 1 diel pšena 2 diely vody). Varíme cca 15 min. + necháme ešte chvíľku dôjsť zakryté.

3

Na oleji (masti alebo ghee masle) orestujeme cibuľu nakrájanú na mesiačiky.

4

Keď máme pripravené tieto ingrediencie (pšeno, cibuľu, tekvicu), premiešame ich, pridáme kyslú kapustu a polovicu z pripraveného nastrúhaného syra.

5

Tekvicu roztlačíme na hustú masu. Ochutnáme a pridáme soľ a korenie, ak je to potrebné.

6

Zapekaciu misu si vymastíme olivovým olejom a masu do nej vložíme. Vrch posypeme zvyškom syra a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi pol hodinu. 5 minút pred dopečením posypeme orechmi a ešte chvíľku grilujeme.

7

Jedlo môžeme servírovať posypané žeruchou, poľníčkom, či petržlenovou vňaťkou.

TIP 1: Kyslú kapustu je možné nahradiť aj inou kvasenou zeleninou. Mne osobne však najviac chutí tekvica práve s kyslou kapustou.

TIP 2: Tento recept si môžeš pripraviť aj v rôznych obmenách. Napr. pridaním iných korenín (rasca, čierne korenie) alebo obmenou syra (ovčí syr, parmezán alebo údené tofu). Odporúčam však recept na prvýkrát vyskúšať v pôvodnej verzii, aby si skutočne vychutnala dokonalú, novú chuť.

Zapecená tekvica hokkaido so psenom a kvasenou zeleninou
Zapecena tekvica hokkaido so psenom a kvasenou zeleninou
Zapecena tekvica hokkaido so psenom a kvasenou kapustou
Zapecena tekvica hokkaido so psenom a kvasenou kapustou
Zapecena tekvica hokkaido so psenom a kvasenou zeleninou
Zapecená tekvica hokkaido so psenom a kvasenou kapustou
Zapecená tekvica hokkaido so psenom a kvasenou kapustou
Fotka autora
Lucia Švaral
Spoluzakladateľka Fitshakera

Som inštruktorkou rôznych skupinových cvičení, trénerkou a výživovou poradkyňou. Rada trávim hodiny nielen v telocvični, ale aj na čerstvom vzduchu a v kuchyni. Prostredníctvom mojich článkov by som ťa chcela "chytiť za ruku" a ukázať ti zdravšiu a lepšiu cestičku, po ktorej môžeš ísť. Budeš sa na nej cítiť fantasticky. Sľubujem :-).

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.