“Jesť a nie diétovať!” Zdravé stravovanie podľa 5 elementov


V súčasnosti existuje veľké množstvo alternatívnych smerov stravovania. Niektorí z nás už našli ten svoj – najideálnejší pre seba.  Iní ešte len hľadajú informácie o tom, ako by im zdravé stravovanie mohlo zlepšiť kvalitu života a predovšetkým zdravie (upraviť trávenie, zredukovať kilogramy, zlepšiť stav pokožky, zmierniť prejavy alergií, migrén a pod.). Všetko toto sľubuje stravovanie podľa tzv. piatich elementov, ktoré vychádza z tradičnej čínskej medicíny, najstaršej liečebnej metódy na svete. O čom je tento životný štýl, čo je hlavným princípom a ako dokáže ovplyvniť naše zdravie sme sa spýtali aktívnej vyznávačky tohto životného štýlu.

    

1. Každý máme svoju vlastnú cestu po ktorej kráčame. Aká bola tá Vaša? Čo Vás nasmerovalo k stravovaniu podľa piatich elementov?

Začala som cvičiť jógu, pretože som mala problémy s chrbticou a dýchaním. Naša lektorka nám neustála prízvukovala, ako je strava pre nás dôležitá, že nás ovplyvňuje a nie je jedno, čo jeme. Mala som problémy aj s trávením, neustále som bola nafúknutá. No a raz naša lektorka organizovala prednášku s dietologičkou – Stravovanie podľa 5 elementov. Rozhodla som si vypočuť túto prednášku a bola som úplne fascinovaná. Princípmi tohto spôsobu, ako sú naše orgány navzájom prepojené, ako to súvisí s ročnými obdobiami. Dostala som odpovede na mnohé moje nezodpovedané otázky.

2. Tento štýl stravovania vychádza z tradičnej čínskej medicíny. Čo je hlavným princípom tohto stravovania a ktoré sú to tie elementy?

Hlavným princípom tohto typu stravovania je jesť a nie diétovať. To chcem povedať na začiatok. Pretože u nás v „západnej civilizácii“ sme uchvátení rôznymi spôsobmi diét, ktoré ale môžu byť nasmerované veľmi zle a hlavne sú len dočasné. Väčšina ľudí nevydrží pri diétnom spôsobe stravovania. Myšlienka stravovania podľa 5 elementov spočíva v zosúladení, či zharmonizovaní podľa ročného obdobia, ktoré práve prebieha, ďalej podľa nášho zdravotného stavu, či aktuálneho fyzického a psychického zaťaženia. Elementy (fázy) sú odvodené z názvov jednotlivých ročných období: Jar – element dreva, Leto – element ohňa, Neskoré leto – element zeme, Jeseň – element kovu, Zima – element vody.

"Jesť a nie diétovať!" Zdravé stravovanie podľa 5 elementov

Základná charakteristika elementov v kocke:

Obdobie drevajar symbolizuje farba zelená, ako rodiaca sa príroda. Preto je v tomto období výborné stravu odľahčiť, nejesť ťažké a mastné jedlá, detoxikovať sa po zimnom období a pridávať do stravy hojne zeleného. Klíčky obilnín, žeruchu, zelené vňate, zelenú zeleninu. Ku koncu jarného obdobia, kedy sa už dosť oteplieva, pridávať aj viac surovej zeleniny a ovocia.

Obdobie ohňaleto symbolizuje farba červená. Je to vrcholné obdobie tepla a vtedy sa odporúča jesť to, čo nám príroda dáva a veľa červených potravín, čo predstavuje najmä ovocie. V našom podnebnom pásme rastie najmä drobné ovocie – jahody, čerešne, čučoriedky a pod. To však neznamená, že ostatné potraviny jesť nebudeme, ale bolo by perfektné, keby prevažovali najmä tieto potraviny. Môžeme jesť vo väčšom množstve surové ovocie a zeleninu, jedlá môžeme pripravovať na otvorenom ohni, a tiež môžeme pridávať koreniny.

"Jesť a nie diétovať!" Zdravé stravovanie podľa 5 elementov

Obdobie zemeneskoré leto, symbolizuje farba žltá alebo oranžová. Je to prechodné obdobie z tepla do chladnejších dní. Obdobie vlhka. Je to najplodnejšie obdobie roka a jeme všetko, čo nám príroda dáva. Perfektné sú žlté či oranžové potraviny (začína tekvicové a zemiakové obdobie). Jedia sa teplé obilné raňajkové kaše, ktoré nás zohrievajú a už je pomer surového a vareného jedla vyváženejší. Čím bude chladnejšie, tým menej surovej stravy jeme.

Obdobie kovujesene, symbolizuje farba biela. Začína sa viac ochladzovať a prevažuje varená strava. Pod farbou bielou sa skrývajú najmä zeleniny bielej farby ako cibuľa, cesnak, pór, kapusta, kaleráb a pod. Tieto nás zohrievajú a zároveň chránia od nepriaznivého počasia a rôznych ochorení. Úžasné je jesť nakladanú kvasenú zeleninu, ktorá nám vytvorí perfektnú črevnú mikroflóru. V našom podnebnom pásme sa najčastejšie používa kvasená kapusta.

"Jesť a nie diétovať!" Zdravé stravovanie podľa 5 elementov

Obdobie vodyzimy, symbolizuje farba modrá alebo čierna. Prevláda chlad a naša strava by mala byť zahrievajúca a posilňujúca, lebo zima nás veľmi vyčerpáva. Surové ovocie a zeleninu by sme mali papať len veľmi málo. Jedlo je vhodné variť dlho, aby malo čo najviac zohrievajúcej energie. Jeme ovocie a zeleninu, ktorú aj na jeseň a pridávame čierne potraviny ako napr. fazule, čiernu ryžu, čiernu quinou, rascu, rôzne druhy čiernych semienok, napr. ľanové. Úplný základ všeobecne sú výživné a teplé raňajky v podobe teplých obilninových kaší uvarených na sladký, či zeleninový – slaný spôsob. Vhodné sú tiež polievky s pridaním obilnín.

3. Je teda výber potravín závislý aj od ročného obdobia a zemepisnej šírky, v ktorej žijeme?

V tom je práve to čaro. Že budeme čerpať z potravín, ktoré nám ponúka dané ročné obdobie. Neznamená to, že iné potraviny nebudeme jesť. Pretože dnes je už všetkého dostatok. Ale v najväčšej miere budú zastúpené v našom jedálničku sezónne potraviny. Úplne najlepšie by bolo, keby rástli v našej zemepisnej šírke. Tak sú naše telá nakódované tisícky rokov od našich predkov. A samozrejme optimálne by bolo, keby tieto potraviny vyrástli na našich záhradkách, našich stromoch, v našej zemi a pod ozajstným slniečkom, nie v skleníkoch a urýchľovacích zariadeniach. Nie vždy sa to dá, nie všetci máme záhradky alebo dostupnosť k takýmto bio potravinám, ale zasa sú dnes už možnosti vyhľadať a zakúpiť takéto kvalitné potraviny. I pokiaľ nemáte v peňaženke veľký rozpočet na bio potraviny, tak aj mrkva z hypermarketu je stále mrkva. Len nemá toľko energie, ako mrkva vypestovaná u niekoho na záhradke. Netreba sa toho báť. Je potrebné vychádzať zo situácie a možností, ktoré práve človek má.

vegetables-353926_1920

4. Ktoré zložky potravy sú úplne vylúčené z jedálnička a prečo? A ktoré naopak sú vhodné zaraďovať každý deň?

Zdravé stravovanie podľa 5 elementov nepotláča žiadnu potravinu a žiadny spôsob úpravy stravy. Sú ale pravidlá, kedy je vhodné potraviny jesť a kedy nie. Ako upravovať stravu v určitých ročných obdobiach tak, aby to bolo pre nás prospešné. Nedá sa jednoznačne povedať, toto nejedzte vôbec a toto jedzte stále. Každý z nás je iný a to, čo niekomu robí dobre, nemusí inému. Alebo naopak. V našich podmienkach robí veľa škody biely cukor, biela múka a nadmiera mliečnych výrobkov. Tieto potraviny nás tzv. zahlieňujú (zakysľujú) a spôsobujú nám zdravotné problémy. Takmer väčšine Slovákov. Čo je alarmujúce, problémy už majú aj malé deti. Ak neviete, ako začať, začnite tým, že biely cukor nahradíte inými druhmi sladidiel (slady, sirupy, stévia, trstinový cukor, med – nevariť, dodať ho na záver). Bielu múku nahraďte celozrnnou, či úplne bezlepkovou (cícerová, ryžová, maková, amarantová, gaštanová a pod.). Mliečne výrobky vysaďte na pol roka úplne, pokiaľ máte problémy s častým zahlienením, či nekontrolovateľným priberaním. Existujú náhrady mlieka či smotán,  ktoré sú veľmi chutné a sú na nerozoznanie od klasického mlieka (ovsené, ryžové, makové, mandľové, sójové atď). Do jedálnička je vhodné zaraďovať každý deň obilniny, najmä na raňajky v podobe raňajkových kaší či polievok s pridaním obilniny. A sezónnu zeleninu.

"Jesť a nie diétovať!" Zdravé stravovanie podľa 5 elementov

5. Je tento životný štýl vhodný pre každého bez výnimky?

Áno, tento životný štýl je vhodný pre každého. Existujú výnimky v určitých druhoch potravín, ktoré nemôžu jesť ľudia so zdravotnými problémami. Tieto potraviny dokáže vhodne určiť či vyradiť dietológ, podľa druhu zdravotných problémov. Takže pokiaľ už máte zdravotné problémy, je dôležité poradiť sa s dietológom o tom, čo je pre vás vhodné a čo nie. Neznamená to, že vyradené druhy potravín nebudete môcť jesť nikdy (teda môže sa to stať, ak by to zdravotný stav nedovoľoval). Stáva sa, že ak sa človek zharmonizuje, časom môže znova zjesť to, čo predtým nemohol. Ale znova sa opakujem, musí to dovoliť jeho zdravotný stav a nesmie jesť tieto potraviny v nadmiere, len ich občas zaradiť do jedálnička.

6. Do akej miery môže takéto stravovanie ovplyvniť naše zdravie? Aké zmeny ste na sebe spozorovali vy?

Stravovanie môže naše zdravie ovplyvniť do veľkej miery. Má až prekvapivé účinky (vyskúšala som sama na sebe). Pretože tak, ako sa neharmóniou medzi našimi elementami (fázami) v rámci nášho tela dokážeme rozhádzať, takým istým spôsobom sa zasa dokážeme zharmonizovať. Trvá to istý čas, chce to trpezlivosť a naše vlastné úsilie. Je to vlastne práca na nás samých. Ale stojí to za to. Prvou veľmi pozitívnou zmenou bolo to, že som prestala byť nafúknutá. Ani som netušila, že dokážem mať „spľasnuté“ brucho. Trávilo mi omnoho lepšie. Cítila som v sebe viac energie, bola som pokojnejšia, sústredenejšia, veselšia. Na jóge som sa omnoho lepšie hýbala, zlepšila sa mi pohyblivosť končatín a šliach. No a po cca dvoch mesiacoch takéhoto typu stravovania som schudla. Nebola to moja priorita, nemala som nadváhu, ale obliekam si o číslo menšiu konfekčnú veľkosť. Celkovo sa cítim vyrovnane a spokojne, čo je na mne aj vidno. Taký dobrý zdravotný stav som nemala nikdy pred tým, ako mám teraz. Počúvam množstvo pozitívnych informácií na moju osobu, čo ma nesmierne teší.

"Jesť a nie diétovať!" Zdravé stravovanie podľa 5 elementov

7. Je teda možné nakombinovať jednotlivé zložky stravy tak, aby sme vedeli odstrániť konkrétny zdravotný problém?

Áno, je to možné. Práve toto rieši liečebná dietetika. Aj ja som absolvovala štúdium Dietetiky čínskej medicíny vo Zvolene u úžasnej lektorky, ktorá mne aj mojim spolužiakom, odovzdala nesmierne množstvo úžasných informácií. Za čo jej vrele ďakujem. V takomto prípade sa určí zdravotný stav človeka podľa jeho konštitúcie (súbor energií, vlastností a daností, ktoré dostaneme pri svojom narodení), podľa popísaných problémov, pozrieme sa na jeho pulz a jazyk. Tento spôsob diagnostikovania sa nazýva Kazuistika. Po určení zdravotných problémov dokážeme nastaviť zdravé stravovanie tak, aby bolo jedlo zároveň aj jeho liekom a pomohlo mu zharmonizovať sa.

8. Poskytuje tento štýl stravovania telu všetky dôležité vitamíny, minerály a iné cenné látky?

To je dobrá otázka. Zaujímavé je, že my u nás riešime pri stravovaní práve tieto súčasti našej stravy. Častokrát máme úžasné informácie z chémie a biochémie. Ale neriešime energiu našej stravy. V čínskej medicíne sa pri stravovaní zameriava na to, akú energiu nám daná potravina prinesie. Pretože strava a dýchanie sú dve energie, z ktorých žijeme. Čiže to, akú potravinu zjeme, nám určí, koľko a akej energie do seba vložíme a akou hnacou energiou sa stane pre nás samých. Nepoznám chemický rozbor všetkých potravín. Ale mám úžasnú knihu, ja ju volám svojím názvom Encyklopédia potravín, ktorú sme dostali od našej lektorky v Škole dietetiky v rámci nášho štúdia. Je naozaj perfektne spracovaná a je tam obrovské množstvo potravín, kde je presne určené, akú má potravina tepelnú povahu, či bude pôsobenie tejto energie vzostupné alebo zostupné, na akú oblasť nám pomôže táto potravina, konkrétne ku akým orgánom sa vzťahuje – aké orgány dokáže liečiť, aj aké ďalšie symptómy bude riešiť. Sú to pre mňa veľmi cenné informácie. Čiže ja vnímam prínos stravy takýmto spôsobom. A pri vlastnej praxi som pocítila na svojom tele a svojej energii, ako som sa cítila, keď som si uvarila zdravé jedlo a ako som sa cítila, keď som zjedla niečo z našej slovenskej klasickej kuchyne.

"Jesť a nie diétovať!" Zdravé stravovanie podľa 5 elementov

 

Na záver by som sa chcela veľmi pekne poďakovať pani Miroslave Palackovej, ktorá je jedným z členov jógovo – terapeutického centra Anaháta vo Zvolene, kde sa organizujú prednášky aj na tému zdravé stravovanie podľa 5 elementov. 

 

Súvisiace články, ktoré ťa dostanú do rovnováhy: 

Zdravie z vlastnej záhrady – Rozhovor s Hankou Sekulovou, odborníčkou na permakultúru

Jogínka Deniska Veselská: “Joga mi pomohla zbaviť sa všetkých bolestí.”

Prečo cvičiť Pozdrav slnku každý deň? Popis aj s videom TU

 

 

Petra Ryšková

Petra Ryšková

Redaktorka na Fitshaker
Som nadšencom zdravého životného štýlu a rada hľadám nové inšpirácie a teórie z tejto oblasti, ktoré hneď skúšam aplikovať v "praxi" - v kuchyni, cvičení, nákupoch... Najlepšie sa cítim v prírode (prechádzky so psom, behanie, bicyklovanie), kde sa vždy nadopujem pozitívnou energiou.
Petra Ryšková

Článok bol pridaný dňa 09/01/2017 a zaradený do kategórie Stravovanie   |   Autor: Petra Ryšková


Komentáre