U nás doma zbožňujeme cheesecaky, a to na všetky spôsoby. A keďže v auguste mali moji susedia meniny, tak som pre nich upiekla tento ricottový cheesecake s malinami, hotový chuťový pôžitok. Je celkom sýty, takže jeden kúsok ku kávičke úplne stačí. Veď vyskúšaj ho aj ty ;-).
Ako na to?
1
Najprv v mixéri dobre rozdrvíme sušienky.
2
Pridáme k nim roztopené maslo a štipku soli.
3
Formu o priemere 25 cm dobre vymastíme alebo vyložíme papierom na pečenie a popritláčame sušienkovú zmes na okraje aj celé dno formy. Pečieme na 160°C cca 15 minút.
4
Kým sa korpus pečie, pripravíme v miske plnku. Všetky suroviny poriadne pomixujeme metličkovým mixérom tak, aby sa dobre prepojili ingrediencie. Ak sa zdá byť plnka hnedšia, je to v poriadku, zafarbil ju kokosový cukor.
5
Keď je korpus upečený, môžeme naň pridať ricottovú zmes. Takto pripravený koláč vložíme do rúry spolu s plechom, kde je napustená len voda. Plech môžeme dať napr. na spodok. Zabráni to popraskaniu koláča. Pečieme na 160°C ďalších 35-40 minút (nie teplovzdušne!).
6
Na záver znížime teplotu o 10°C a pečieme ďalších 15 min.
7
Koláč necháme dôkladne vychladnúť - cca 2 hodiny. A potom ho dáme ešte na noc zachladiť do chladničky.
8
Želatínu môžeme pripraviť druhý deň ráno. Agar aj cukor nasypeme do 1 l vody a privedieme k varu. Časť vody môžeme tiež nahradiť šťavou z ovocia. Potom zmes necháme dobre vychladnúť, cca 20 min.
9
Následne poukladáme mrazené maliny na plnku a zalejeme ich pripraveným agarom. Cheesecake odložíme opäť aspoň na pol hodinku zachladiť a môžeme sa servírovať.
Tip: Namiesto malín môžeme použiť aj iné ovocie, pokojne môže byť aj v čerstvom stave.
Poznámka: Agar je morská riasa, ktorá je výborným prirodzeným želírujúcim prostriedkom. Je výživný, pretože obsahuje mnoho minerálov a je tiež čisto rastlinného pôvodu, bez kalórií.
Daj nám vedieť, ak sa ti ho podarí vyskúšať aj v inej verzii. Budeme sa tešiť na tvoj originálny cheesecake. ;-)
Skvelé recepty na zdravé sladkosti, ale aj mnoho iného nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 3:
Vyskúšaj aj tieto verzie:
Kokosový cheesecake s jahodami - aj pre deti od 2 rokov
Tvarohový cheesecake s čučoriedkami - neodolateľná komnbinácia
Čokoládový cheesecake - hriešne dobrý
Keď tvorím, cestujem a športujem, som šťastná. Relaxovať ma nájdeš v kuchyni, na Instagrame, pri behu či tvorbe náramkov...alebo len tak s manželom a rodinkou pri voňavej kávičke a zdravom koláči. Veľmi dlho neobsedím a robiť jednu vec je pre mňa občas nuda ;-). Momentálne si fičím na aromaterapii, spoznávam účinky akupunktúry a cvičím SM systém, aby som mala zdravý a pevný chrbát. Ešte rada fotím, dekorujem a píšem články o všeličom zaujímavom, čo stojí za to si prečítať.