Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Čučoriedkovo-tvarohový cheesecake: MEGA dobrý koláč bohatý na bielkoviny

80 min
12 porcií
koláč

Potrebujeme: 

  • Na korpus:
  • 100 g kvalitného masla
  • 240 g bio maslových sušienok
  • štipku cejlónskej škorice
  • Na plnku:
  • 500 g termizovaného tvarohu (ja som použila nízkotučný)
  • 2 vajíčka (cca 100 g)
  • 1/2 bio vanilkového pudingu (cca 20 g)
  • štipku sušenej bio citrónovej kôry (príp. čerstvej kôry z bio citróna)
  • 1/8 lyžičky mletých vanilkových luskov (nájdete napr. v DM)
  • stéviu podľa chuti (príp. cca 40 g trstinového cukru)
  • 250 g mrazených čučoriedok (dáme vopred rozmraziť)
  • Na posýpku:
  • 20 g hladkej špaldovej múky
  • 15 g kvalitného masla
  • 10 g trstinového cukru
  • štipku cejlónskej škorice/ kardamónu (voliteľné)
koláč

Cheesecake je mimoriadne vďačný koláč, ktorý je rýchly, chutný a pri správnej kombinácii surovín sa dá skvele pohrať aj s kalorickým obsahom. V tomto prípade som využila čučoriedky, ktoré som mala odložené z leta a veru, vytvorili skvelú kombináciu spolu s tvarohom, citrónovou kôrou a škoricou.

Ako na to?

1

Rúru vyhrejeme na 150°C, pričom na spodok rúry vložíme hlbší plech, do ktorého nalejeme vodu (je to taký trik, aby cheesecake nepopraskal a zostal vláčny)

2

Maslo necháme roztopiť, medzitým dôkladne rozmrvíme sušienky a pridáme k nim štipku škorce

3

Potom k sušienkovej zmesi primiešame roztopené maslo

4

Vzniknutú hmotu popritláčame na spodok tortovej formy o priemere cca 24 cm, ktorú sme vopred vystlali papierom na pečenie. Okraje necháme vyššie ako zvyšok korpusu

5

Korpus dáme piecť do vyhriatej rúry na 10 minút (mal by chytiť zlatistý nádych)

6

Zatiaľ v sklenenej mise zmiešame tvaroh, vajíčka, puding, citrónovú kôru a vanilku

7

Do vzniknutej zmesi vmiešame stéviu, prípadne dosladíme trstinovým cukrom

8

Tvarohovú zmes vylejeme na upečený korpus a dáme piecť na 30 minút pri teplote 170°C

9

Po 30 minútach cheesecake vyberieme a rovnomerne ho posypeme rozmrazenými čučoriedkami

10

Navrch rozmrvíme posýpku, ktorú sme vopred vymiešali v miske z múky, masla, cukru a škorice. Následne vložíme do rúry ešte na cca 15 minút

TIP č. 1: Stévie stačí použiť naozaj veľmi málo, nakoľko je dosť sladká.

TIP č. 2: Môžeme použiť aj menšiu formu, vtedy bude cheesecake vyšší. Netreba však zabudnúť zvýšiť dĺžku pečenia a odsledovať si to.

TIP č. 3: Klasickú kontrolu špajdľou vynecháme. Ak sa cheesecake v strede jemne “trasie”, je to v poriadku. Netreba sa obávať, že je nedopečený. ;-)

Výživové hodnoty na 1 porciu:

243 kcal

1017 kJ

T:

13 g

B:

8.6 g

S:

22.7 g

V:

1.6 g

tvarohový cheesecake
čučoriedkový koláč

Prajem krásne chvíle prežité napr. aj pri tomto koláčiku! :-)

Koláče, ktoré nie sú plné cukru, nezdravého tuku a umelých prísad sa nemusíš obávať konzumovať. Nepriberieš z nich. Dôležité však je, aby si mala ustriehnutý správne kalorický príjem a výdaj. S výdajom ti radi pomôžeme. Pridaj sa do nášho online fitka a nájdi si čas na cvičenie hoci len 2-3x do týždňa. Stačí ti aj 20-30 minút.

cvicenie doma pre zeny
Fotka autora
Simona Kollárová
Redaktor vo Fitshaker

Mojou životnou filozofiou je žiť v harmónii mysle, tela a duše. Som absolútnym milovníkom jedla, ktoré by malo byť z môjho pohľadu vždy vyvážené, nutrične bohaté a z tých najkvalitnejších surovín. Vysoká kvalita neznamená vždy aj vysokú cenu, rovnako ako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mojím prostriedkom ako vypnúť. Fascinuje ma, čo telo všetko dokáže, koľko sily v sebe skrýva. Čo dáte, to sa vám vráti, a u vášho tela to platí dvojnásobne. Verím, že moje články vám budú pomáhať pri hľadaní svojich vlastných odpovedí a moje recepty obohatia vašu kuchyňu. Ak máš radšej instagram, môžeš ma sledovať ako @foodistheroot

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.