Čučoriedkovo-tvarohový cheesecake: MEGA dobrý koláč bohatý na bielkoviny

Cheesecake je mimoriadne vďačný koláč, ktorý je rýchly, chutný a pri správnej kombinácii surovín sa dá skvele pohrať aj s kalorickým obsahom. V tomto prípade som využila čučoriedky, ktoré som mala odložené z leta a veru, vytvorili skvelú kombináciu spolu s tvarohom, citrónovou kôrou a škoricou.

Doba prípravy: 80 minút + čas na vychladnutie

Čo budeme potrebovať na 12 porcií?

Na korpus:

  • 100 g kvalitného masla
  • 240 g bio maslových sušienok
  • štipku cejlónskej škorice

Na plnku:

  • 500 g termizovaného tvarohu (ja som použila nízkotučný)
  • 2 vajíčka (cca 100 g)
  • 1/2 bio vanilkového pudingu (cca 20 g)
  • štipku sušenej bio citrónovej kôry (príp. čerstvej kôry z bio citróna)
  • 1/8 lyžičky mletých vanilkových luskov (nájdete napr. v DM)
  • stéviu podľa chuti (príp. cca 40 g trstinového cukru)
  • 250 g mrazených čučoriedok (dáme vopred rozmraziť)

Na posýpku:

  • 20 g hladkej špaldovej múky
  • 15 g kvalitného masla
  • 10 g trstinového cukru
  • štipku cejlónskej škorice/ kardamónu (voliteľné)

Ako budeme postupovať?

1. Rúru vyhrejeme na 150°C, pričom na spodok rúry vložíme hlbší plech, do ktorého nalejeme vodu (je to taký trik, aby cheesecake nepopraskal a zostal vláčny).

2. Maslo necháme roztopiť, medzitým dôkladne rozmrvíme sušienky a pridáme k nim štipku škorce.

3. Potom k sušienkovej zmesi primiešame roztopené maslo.

4. Vzniknutú hmotu popritláčame na spodok tortovej formy o priemere cca 24 cm, ktorú sme vopred vystlali papierom na pečenie. Okraje necháme vyššie ako zvyšok korpusu.

5. Korpus dáme piecť do vyhriatej rúry na 10 minút (mal by chytiť zlatistý nádych).

6. Zatiaľ v sklenenej mise zmiešame tvaroh, vajíčka, puding, citrónovú kôru a vanilku.

7. Do vzniknutej zmesi vmiešame stéviu, prípadne dosladíme trstinovým cukrom.

8. Tvarohovú zmes vylejeme na upečený korpus a dáme piecť na 30 minút pri teplote 170°C.

9. Po 30 minútach cheesecake vyberieme a rovnomerne ho posypeme rozmrazenými čučoriedkami.

10. Navrch rozmrvíme posýpku, ktorú sme vopred vymiešali v miske z múky, masla, cukru a škorice. Následne vložíme do rúry ešte na cca 15 minút.

 

TIP č. 1: Stévie stačí použiť naozaj veľmi málo, nakoľko je dosť sladká.

TIP č. 2: Môžeme použiť aj menšiu formu, vtedy bude cheesecake vyšší. Netreba však zabudnúť zvýšiť dĺžku pečenia a odsledovať si to.

TIP č. 3: Klasickú kontrolu špajdľou vynecháme. Ak sa cheesecake v strede jemne “trasie”, je to v poriadku. Netreba sa obávať, že je nedopečený. ;-)

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
1017 kJ

243 kcal

13 g 22,7 g 8,6 g 1,6 g

tvarohový cheesecake

 

čučoriedkový koláč

Prajem krásne chvíle prežité napr. aj pri tomto koláčiku! :-)

 

Koláče, ktoré nie sú plné cukru, nezdravého tuku a umelých prísad sa nemusíš obávať konzumovať. Nepriberieš z nich. Dôležité však je, aby si mala ustriehnutý správne kalorický príjem a výdaj. S výdajom ti radi pomôžeme. Môžeš cvičiť v našom online fitku buď program podľa svojej ľubovôle, alebo poď od 6.mája s nami do Výzvy do plaviek 2019, kde na teba čaká mix cvičení:

výzva

 

Ak sa ti zvýšia nejaké čučoriedky, potom ich môžeš minúť aj tu:

Jednoduché mafiny bez lepku s čučoriedkami: skvelé na desiatu

Kakaové mafiny s tvarohom a čučoriedkami: snack aj pre fitnessákov

Vegan ryžový nákyp s čučoriedkami: ak máš rada sladké na obed

Čučoriedková torta s domácimvanilkovým pudingom

Simona Kollárová

Redaktorka vo Fitshaker
Mojou životnou filozofiou je žiť v harmónii mysle, tela a duše. Som absolútnym milovníkom jedla, ktoré by malo byť z môjho pohľadu vždy vyvážené, nutrične bohaté a z tých najkvalitnejších surovín. Vysoká kvalita neznamená vždy aj vysokú cenu, rovnako ako vysoká cena nezaručuje kvalitu.
Pohyb je mojím prostriedkom ako vypnúť. Fascinuje ma, čo telo všetko dokáže, koľko sily v sebe skrýva. Čo dáte, to sa vám vráti, a u vášho tela to platí dvojnásobne. Verím, že moje články vám budú pomáhať pri hľadaní svojich vlastných odpovedí a moje recepty obohatia vašu kuchyňu.
Ak máš radšej instagram, môžeš ma sledovať ako @foodistheroot
Simona Kollárová

Článok bol pridaný dňa 29/04/2019 a zaradený do kategórie: DesiataFitness dezertyRecepty   |   Autor: Simona Kollárová

Komentáre