Je čas, keď dozrievajú černice. Najlepšie sú tie, ktoré si naoberáme sami. Ale, samozrejme, nie každý má tú možnosť, určite ich však zoženieš aj na trhu. Ja som ich teraz zakomponovala do cheesecaku. V kombinácii s tvarohom vznikla naozaj zdravá pochúťka nielen na nedeľné popoludnie. Môžeš si koláč dopriať aj na raňajky. A určite vieš, že čím je ovocie tmavšie, tým viac antioxidantov obsahuje. Černice sú preto skvelým zdrojom výživných látok.
Ako na to?
1
V miske vyšľaháme maslo s cukrom do peny.
2
Pridáme múku, vajíčko a kypriaci prášok.
3
Vypracujeme cesto, ktoré nevaľkáme.
4
Vložíme ho do vymastenej a pomúčenej okrúhlej formy.
5
Rovnomerne ho roztlačíme po celom dne.
6
Ďalej pripravíme plnku. Vajcia rozbijeme a oddelíme žĺtky od bielok.
7
V miske zmiešame tvaroh spolu s jogurtom, medom a so žĺtkami.
8
Z bielok vyšľaháme sneh a jemne primiešame k tvarohovej zmesi.
9
Zmes vylejeme na cesto a na vrch nasypeme černice.
10
Takto pripravený koláč vložíme do vyhriatej rúry na 170 ˚C a pečieme 50 minút.
11
Keď je koláč upečený, necháme ho vychladnúť a môžeme podávať.
Výživové hodnoty na 1 ks (cca 150 g):
275 kcal
1157 kJ
T:
10 g
B:
10 g
S:
36 g
V:
6 g
Príjemné maškrtenie :-)!
Zdravé koláče, ale aj iné výživné recepty na raňajky či hlavné jedlá a množstvo ďalších inšpirácií nájdeš v našich knihách:
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.