Cheesecake patrí v poslednom čase k obľúbeným koláčikom v našich domácnostiach. Originál a jeho rôzne chuťové alternatívy sa za veľmi zdravé nepovažujú. No ak zmeníme pár surovín, môžeme ho podávať aj ako dobrotu, keď sa stravujeme zdravo. Že aké suroviny vieme zameniť, aby sme mali zdravý cheesecake? Tak čítaj ďalej a vyskúšaj. Určite si ho zamiluješ.
Čas prípravy
- 10 minútpríprava
- 55 minútpečenie
Ako budeme postupovať pri korpuse?
1
Ovsené vločky (200 g) si rozmixujeme na múku. Vysypeme do keramickej formy na pečenie.
2
K múke pridáme roztopené maslo (65 g), javorový sirup a škoricu.
3
Všetko spolu zmiešame a vzniknutú hmotu prstami roztlačíme po celom dne keramickej formy veľkosti 18 x 18 x 4 cm. Najlepšie tak, aby bola všade rovnaká vrstva hmoty.
4
Dáme do rúry zapiecť na 5 minút pri 190 ˚C. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
Ako budeme postupovať pri plnke?
1
Tvaroh, grécky jogurt, vajíčka, citrónovú kôru a šťavu, javorový sirup a vanilkový cukor spolu zmiešame.
2
Vzniknutý krém vylejeme na korpus a dáme piecť do rúry na 40 minút pri 150 ˚C (pod keramickú formu dáme plech s vodou).
3
Medzičasom si v hrnci uvaríme čučoriedky spolu s maslom (50 g), cukrom a kukuričným škrobom (ten použijeme na zahustenie).
4
Na panvici si na kvapke oleja opražíme ovsené vločky (50 g) a zmiešame s práškovým trstinovým cukrom. Vznikne nám crumble.
5
Na základ cheesecaku vylejeme čučoriedkovú hmotu a navrch nasypeme crumble z ovsených vločiek.
6
Dáme ešte piecť na 15 minút pri 170 ˚C.
Tip: Ideálne na raňajky, desiatu alebo len tak ku káve.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
423 kcal
1779 kJ
T:
19 g
B:
13 g
S:
48 g
V:
3 g
Dobrú chuť :-)!
Aj naša kniha Z fitka do kuchyne špeciál III ponúka množstvo inšpirácie na dravé recepty:
Volám sa Stanka, no môžete mi kľudne hovoriť aj Gigi. Považujem sa za zdravojeda. Mojou filozofiou pri varení je nahradiť tie nezdravé suroviny zdravšími alternatívami a v rámci možností nákupu aj dostupnými a nie príliš drahými potravinami, ktoré sa dajú kúpiť v každom obchodnom reťazci. Keďže som dvojnásobná mama zamestnaná na plný úväzok, viem ako to je s varením a časom v kuchyni. A tiež, aké náročné môže byť nakupovanie a zháňanie tých správnych surovín s dvomi malými deťmi. Rýchlo, zdravo a chutne, to je každodenné motto pri varení alebo pečení, ktorým sa riadim. V mojich receptoch nájdete prirodzené produkty ako zelenina, ovocie, strukoviny, obilniny, ryby, kuracie mäso a taktiež mám rada, keď to na tanieri všetko pekne farebne ladí. To ma priviedlo aj k foteniu jedál a viac mojich receptov nájdete aj na mojom instagram účte @gigivari. Rada experimentujem v kuchyni a kombinujem rôzne chute a aj rôzne kultúry. Rada sa inšpirujem orientálnou a exotickou kuchyňou, no mám rada aj slovenskú klasiku. Odkedy som mama, tak čím ďalej, tým viac ma zaujíma problematika zdravého stravovania a jeho vplyv na naše zdravie. A aj preto som sa rozhodla absolvovať kurz Poradca výživy, aby som mohla pomôcť aj iným v otázkach stravovania. Teším sa už teraz, keď ti moje recepty budú chutiť, ušetria ti čas v kuchyni a pritom budeš mať gurmánsky zážitok ????.