Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Vynikajúce vegan šošovicové karí: rýchly obed vhodný aj na doplnenie železa

30 min
4 porcie
rýchly obed
rýchly obed

Hovoríš si − šošovica a karí? Ako to bude chutiť? Výborne, a dokonca v Indii je to jedna z najobľúbenejších surovín v kuchyni. A prečo? Lebo je plná bielkovín, sacharidov, vlákniny. Okrem toho je bohatá na všetky vitamíny a minerály. Hlavne železo. Ak trpíš málokrvnosťou (anémiou), konzumácia šošovice je výborná cesta, ako si doplniť železo do organizmu. A to hlavne počas našich PMS dní, milé žienky 😊.

Čas prípravy

  • 30 minútpríprava
  • cez nocnamočenie šošovice

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?


  • 350 g hnedej šošovice (môžeme použiť aj iný druh)

  • 1 červenú cibuľu

  • 2 strúčiky cesnaku

  • cca 2 cm čerstvého nastrúhaného zázvoru

  • 1-2 čerstvé papričky čili (voliteľné, môžeme vynechať)

  • 1 mäsitú papriku (najlepšie červenú)

  • 1 zväzok čerstvého koriandra (príp. ½ lyžičky sušeného koriandra)

  • morskú/himalájsku soľ

  • mleté čierne korenie

  • 2 lyžičky repkového oleja

  • 1 lyžičku  korenia karí

  • 1 lyžičku kurkumy

  • 1 konzervu nízkotučného kokosového mlieka

  • 2 hrste baby špenátu


Ako budeme postupovať?

1. Hnedú šošovicu dáme na noc namočiť do studenej vody.
2. Cibuľu, cesnak, zázvor, papričku čili, papriku, koriander, soľ a korenie rozmixujeme na jemnú kašu.
3. Do hrnca dáme repkový olej, karí, kurkumu, spolu premiešame a zároveň na 5 sekúnd opražíme.
4. K tejto zmesi pridáme rozmixovanú zeleninovú zmes a opražíme cca 2 minúty.
5. Pridáme namočenú (prepláchnutú) šošovicu, 1 liter vriacej vody a kokosové mlieko.
6. Varíme cca 30 minút, kým nie je šošovica mäkká. Nakoniec primiešame listy baby špenátu.
Tip: Podávame s bielym jogurtom (teda, pokiaľ je recept pre nevegánov) a kvôli väčšiemu zážitku z orientálnej kuchyne môžeme servírovať aj s indickými plackami naan.
 
Výživové hodnoty na 1 porciu:

















Kalorická hodnotaTukySacharidyBielkovinyVláknina
1 646 kJ
392 kcal
9 g55 g22 g11 g
sosovicove kari

Dobrú chuť :-)!

Množstvo výživných chutných receptov nájdeš aj v našich knihách:

fitness recepty
Fotka autora
Stanka Šišková
Redaktor vo Fitshaker

Volám sa Stanka, no môžete mi kľudne hovoriť aj Gigi. Považujem sa za zdravojeda. Mojou filozofiou pri varení je nahradiť tie nezdravé suroviny zdravšími alternatívami a v rámci možností nákupu aj dostupnými a nie príliš drahými potravinami, ktoré sa dajú kúpiť v každom obchodnom reťazci. Keďže som dvojnásobná mama zamestnaná na plný úväzok, viem ako to je s varením a časom v kuchyni. A tiež, aké náročné môže byť nakupovanie a zháňanie tých správnych surovín s dvomi malými deťmi. Rýchlo, zdravo a chutne, to je každodenné motto pri varení alebo pečení, ktorým sa riadim. V mojich receptoch nájdete prirodzené produkty ako zelenina, ovocie, strukoviny, obilniny, ryby, kuracie mäso a taktiež mám rada, keď to na tanieri všetko pekne farebne ladí. To ma priviedlo aj k foteniu jedál a viac mojich receptov nájdete aj na mojom instagram účte @gigivari. Rada experimentujem v kuchyni a kombinujem rôzne chute a aj rôzne kultúry. Rada sa inšpirujem orientálnou a exotickou kuchyňou, no mám rada aj slovenskú klasiku. Odkedy som mama, tak čím ďalej, tým viac ma zaujíma problematika zdravého stravovania a jeho vplyv na naše zdravie. A aj preto som sa rozhodla absolvovať kurz Poradca výživy, aby som mohla pomôcť aj iným v otázkach stravovania. Teším sa už teraz, keď ti moje recepty budú chutiť, ušetria ti čas v kuchyni a pritom budeš mať gurmánsky zážitok ????.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.