Hovoríš si − šošovica a karí? Ako to bude chutiť? Výborne, a dokonca v Indii je to jedna z najobľúbenejších surovín v kuchyni. A prečo? Lebo je plná bielkovín, sacharidov, vlákniny. Okrem toho je bohatá na všetky vitamíny a minerály. Hlavne železo. Ak trpíš málokrvnosťou (anémiou), konzumácia šošovice je výborná cesta, ako si doplniť železo do organizmu. A to hlavne počas našich PMS dní, milé žienky 😊.
Čas prípravy
- 30 minútpríprava
- cez nocnamočenie šošovice
Čo budeme potrebovať na 4 porcie?
- 350 g hnedej šošovice (môžeme použiť aj iný druh)
- 1 červenú cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- cca 2 cm čerstvého nastrúhaného zázvoru
- 1-2 čerstvé papričky čili (voliteľné, môžeme vynechať)
- 1 mäsitú papriku (najlepšie červenú)
- 1 zväzok čerstvého koriandra (príp. ½ lyžičky sušeného koriandra)
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
- 2 lyžičky repkového oleja
- 1 lyžičku korenia karí
- 1 lyžičku kurkumy
- 1 konzervu nízkotučného kokosového mlieka
- 2 hrste baby špenátu
Ako budeme postupovať?
2. Cibuľu, cesnak, zázvor, papričku čili, papriku, koriander, soľ a korenie rozmixujeme na jemnú kašu.
3. Do hrnca dáme repkový olej, karí, kurkumu, spolu premiešame a zároveň na 5 sekúnd opražíme.
4. K tejto zmesi pridáme rozmixovanú zeleninovú zmes a opražíme cca 2 minúty.
5. Pridáme namočenú (prepláchnutú) šošovicu, 1 liter vriacej vody a kokosové mlieko.
6. Varíme cca 30 minút, kým nie je šošovica mäkká. Nakoniec primiešame listy baby špenátu.
Tip: Podávame s bielym jogurtom (teda, pokiaľ je recept pre nevegánov) a kvôli väčšiemu zážitku z orientálnej kuchyne môžeme servírovať aj s indickými plackami naan.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
1 646 kJ 392 kcal | 9 g | 55 g | 22 g | 11 g |
Dobrú chuť :-)!
Množstvo výživných chutných receptov nájdeš aj v našich knihách:
Volám sa Stanka, no môžete mi kľudne hovoriť aj Gigi. Považujem sa za zdravojeda. Mojou filozofiou pri varení je nahradiť tie nezdravé suroviny zdravšími alternatívami a v rámci možností nákupu aj dostupnými a nie príliš drahými potravinami, ktoré sa dajú kúpiť v každom obchodnom reťazci. Keďže som dvojnásobná mama zamestnaná na plný úväzok, viem ako to je s varením a časom v kuchyni. A tiež, aké náročné môže byť nakupovanie a zháňanie tých správnych surovín s dvomi malými deťmi. Rýchlo, zdravo a chutne, to je každodenné motto pri varení alebo pečení, ktorým sa riadim. V mojich receptoch nájdete prirodzené produkty ako zelenina, ovocie, strukoviny, obilniny, ryby, kuracie mäso a taktiež mám rada, keď to na tanieri všetko pekne farebne ladí. To ma priviedlo aj k foteniu jedál a viac mojich receptov nájdete aj na mojom instagram účte @gigivari. Rada experimentujem v kuchyni a kombinujem rôzne chute a aj rôzne kultúry. Rada sa inšpirujem orientálnou a exotickou kuchyňou, no mám rada aj slovenskú klasiku. Odkedy som mama, tak čím ďalej, tým viac ma zaujíma problematika zdravého stravovania a jeho vplyv na naše zdravie. A aj preto som sa rozhodla absolvovať kurz Poradca výživy, aby som mohla pomôcť aj iným v otázkach stravovania. Teším sa už teraz, keď ti moje recepty budú chutiť, ušetria ti čas v kuchyni a pritom budeš mať gurmánsky zážitok ????.