Čas prípravy: 45 minút
Čo budeme potrebovať na 6 porcií?
- 500 g zemiakov nakrájaných na kocky
- 3 väčšie mrkvy nakrájané na kocky
- 1 väčší petržlen nakrájaný na kocky
- morskú/himalájsku soľ
- 1 šálku hnedej šošovice
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľu nakrájanú na malé kúsky
- 500 g húb (šampiňónov, shiitake alebo ich kombinácia)
- 65 g paradajkového pretlaku
- 2 lyžice sójovej omáčky (napr. Tamari)
- 1 šálku vody alebo vývaru
- ½ lyžičky drveného tymianu
- ½ lyžičky drveného rozmarínu
- 3-4 lyžičky medu
- 2 lyžice kvalitného masla
Ako budeme postupovať?
2. Osobitne si uvaríme šošovicu.
3. Medzitým si vo veľkej panvici zohrejeme olej. Pridáme cibuľu a huby.
4. Dusíme, kým cibuľka nezmäkne a huby nebudú sfarbené do zlatista, cca 8 minút.
5. Potom pridáme paradajkový pretlak a sójovú omáčku. Chvíľku podusíme, cca 4-5 minút.
6. Pridáme šálku vývaru a ešte povaríme, kým nám omáčka nezhustne.
7. Nakoniec pridáme uvarenú šošovicu a všetko okoreníme (tymian, rozmarín) a osolíme. Premiešame, pridáme med a máme hotovo.
8. Z uvarenej zeleniny si spolu s maslom urobíme kašu a nakoniec dosolíme. A môžeme podávať.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
1 620 kJ 385 kcal | 9 g | 66 g | 13 g | 6 g |
Výborné vege jedlá, ale aj kopec ďalších inšpirácií nájdeš aj v našich knihách:
Aj tieto jedlá zo šošovice sa oplatí vyskúšať:
Fantastický teplý jesenný šalát so šošovicou, tekvicou a syrom feta
Tip na rýchly zdravý obed do 25 minút: Paradajkovo-šošovicové kari
Výživná krémová hokkaido polievka s červenou šošovicou, zázvorom a čili
Šošovicová boloňská omáčka na špagety: tip na zdravý obed aj pre vegetariánov
Tip na rýchly obed do 30 minút: šošovicový prívarok s volským okom
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz