Doba prípravy: 1,5 h
Čo budeme potrebovať na 9 ks buchiet?
- 300 g celozrnnej hladkej pohánkovej múky
- 200 ml ovseného mlieka (príp. iné rast.)
- 15 g čerstvého bio droždia
- 60 g kokosového cukru
- kôru z 1 bio citróna
- 45 g ghee masla + na potretie
- 1 vajíčko
- 40 g domáceho lekváru (ja som zvolila slivkový)
Ako budeme postupovať?
2. Múku preosejeme, pridáme mlieko, rozdrobené droždie, cukor, kôru, maslo a vajíčko.
3. Cesto miešame v kuchynskom robote cca 10 minút, aby bolo pružné a elastické.
4. Cesto hneď po vymiesení rozdelíme na 9 častí. Z každej vytvoríme placku a dnu dáme trochu (cca 1 lyžičku) slivkového lekváru.
5. Buchty poukladáme vedľa seba na menší plech a dáme piecť na 180°C na pol hodinku.
6. Po upečení buchty hneď potrieme rozpustením ghee maslom.
Tip: Buchty môžeme namiesto lekváru naplniť aj zdravou lieskovo-orieškovou nátierkou (napr. našou FITnutkou). Akurát treba rátať, že sa zmenia kalorické hodnoty.
Výživové hodnoty na 1 ks:
Kalorické hodnoty | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
938 kJ 224 kcal | 7 g | 36 g | 4 g | 0,7 g |
Ďalšie skvelé recepty v zdravom šate nájdeš aj v našich knihách:
Vyskúšať môžeš aj:
Recept na moravské koláče z kvásku, čo chutia ako od babičky
Parené buchty s tvarohom bez výčitiek
Babičkine špaldové buchty
Geniálne špaldové šišky bez vyprážania! Dopraj si ich bez výčitiek
Zdravé tvarohové pagáče, ktoré ocenia zaneprázdnené maminy. PS: Sú aj pre deti od 2 rokov
Som Nika, šéfredaktorka Fitshaker blogu. Milujem turistiku, dobré jedlo, prechádzky a západy slnka pri mori. Najväčšou láskou je však pre mňa moja rodina. Ak práve nebehám za svojou dcérkou, pravdepodobne plánujem ďalší výlet do prírody s batohom plným dobrôt!