Parené buchty s tvarohom bez výčitiek

Aj ty dostaneš z času na čas chuť na niečo tradičné, sladké, ako od babičky? Napríklad také parené buchty! Nechcem ťa zbytočne dráždiť kalorickým jedlom, práve naopak. Ponúkam ti jednu zdravú alternatívu. Tieto špaldové buchtičky sú ideálne na obed a tvoje deti ťa za tento výmysel budú zbožňovať. Tvaroh im dodá bielkoviny a špaldová múka posilní imunitný systém a chráni telo pred rôznymi infekciami. Vyskúšaj túto lahôdku aj ty :-).
Čo budeme potrebovať?

  • 600 g špaldovej hladkej múky
  • 1 kocku droždia (pre milovníčky kvásku cca 120 g)
  • 200 ml mlieka
  • 1 ČL soli
  • 200 g mäkkého tvarohu
  • hrsť sušených hrozienok
  • 1 PL medu

Ako budeme postupovať?

1. Zohrejeme mlieko. Keď je teplé, rozdrobíme doň droždie a odložíme z ohňa. Počkáme, kým droždie napučí a vznikne nám kvások.

2. Zmiešame ho s múkou a vytvoríme cesto, ktoré necháme cca 1/2 hodinku vykysnúť.

3. Cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 1 cm a rozkrojíme na štvorčeky.

4. Tvaroh zmiešame s hrozienkami a s medom a na každý štvorček dáme po 1 kopcovitej lyžičke.

5. Do veľkého hrnca nalejeme vodu a privedieme ju k varu. Hrany štvorčeka cesta spojíme, pozliepame a vytvarujeme buchtičku.

6. Keď voda zovrie, buchty varíme nad parou asi 15 minút. Potom hneď podávame – čerstvé sú najlepšie.

7. Polejeme rozpusteným maslom a posypeme napríklad rozmixovanými orechmi alebo makom a polejeme ešte trochou medu.

Poznámka: Buchtičky na obrázku sú robené s droždím. Kváskové môžu mať málinko inú štruktúru.

fitshaker-blog-parene-buchty1

fitshaker-blog-parene-buchty2

fitshaker-blog-parene-buchty3

fitshaker-blog-parene-buchty4

fitshaker-blog-parene-buchty5

Prajem fantastickú chuť :-).

 

Ďalšie sladké dobroty, ktoré robila tvoja babička:

Tradičný makový závin

Slivkové gule zdravo

Špaldové buchtičky

Nela Juričová

Článok bol pridaný dňa 05/05/2016 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyKváskovanieRecepty   |   Autor: Nela Juričová

Komentáre