Geniálne špaldové šišky bez vyprážania! Dopraj si ich bez výčitiek

Úžasné, na povrchu chrumkavé a zvnútra mäkkučké šišky, ktoré nie sú tukovou bombou, keďže ich nebudeme vyprážať ale piecť v rúre. Určite neváhaj a vyskúšaj túto zdravšiu variantu, ktorú jednoznačne chuťovo nerozoznáš od obyčajných šišiek.

Doba prípravy: 120 minút

Čo budeme potrebovať na 30 ks?

  • 300 ml kvalitného mlieka
  • 2 lyžice domáceho medu
  • 25 g bio droždia (príp. 200 g kvásku)
  • 420 g špaldovej múky typ 1050 (nájdeš napr. v DM)
  • 200 g špaldovej múky typ 630 (nájdeš napr. v DM)
  • 2 kopcovité lyžice pomletého trstinového cukru
  • 1 veľké vajíčko (príp. 2 malé)
  • 100 g + 30 g kvalitného masla

Na zdobenie:

  • domáci džem
  • bio čokoláda (aj tmavú aj bielu vieš zohnať v bio obchodoch, príp. v DM)
  • trstinový cukor

Ako budeme postupovať?

1. Najprv pripravíme kvások – zohrejeme mlieko (aby bolo teplé, nie horúce), do ktorého pridáme med, rozdrobíme droždie, premiešame a necháme vybehnúť cca 10 min.

2. Do misky dáme obidve múky, pridáme cukor, vajíčko a 100 g roztopeného masla.

3. Nalejeme pripravený kvások a cesto spracujeme hnetačom do hladkého nelepivého cesta.

4. Spracované cesto vyberieme, párkrát preložíme a pomúčené vložíme naspäť do nádoby, ktorú prikryjeme utierkou.

5. Nádobu položíme na teplé miesto a necháme vykysnúť cca 60 minút.

6. Po hodine zapneme rúru na 180°C.

7. Kým sa rúra vyhreje, vyberieme vykysnuté cesto a na pomúčenej doske vyvaľkáme hrubšie cesto, približne 1,5 cm.

8. Vykrajujeme šišky napr. pohárom, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Keďže šišky budú naberať ešte na objeme, tak nechávame väčšie rozostupy.

9. Pripravený plech so šiškami ešte na cca 15 minút prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť.

10. Keď sú šišky podkysnuté, zatlačíme do stredu každej jednej prstom a vytvoríme jamku, do ktorej po upečení môžeme dať domáci džem, prípadne inú obľúbenú plnku.

11. Šišky pečieme vo vyhriatej rúre asi 14-15 minút.

12. Následne ich potrieme roztopeným maslom (30g) a môžeme zdobiť kopčekom džemu, malým množstvom roztopenej bio čokolády, či len tak poprášiť pomletým trstinovým cukrom.

 

TIP: Ak máte radi sviežejšiu chuť, môžete pridať do šišiek trochu citrónovej šťavy alebo milovníci škorice môžu pridať do pomletého trstinového cukru na vrch aj trochu mletej škorice.

šišky

Nech ti chutí! :-)

 

Ďalšie zaujímavé recepty na zdravé sladkosti nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne 3:

zdravé recepty

 

Vyskúša aj tieto recepty:

Mrkvový koláč s tvarohom, posypaný domácou granolou

Jablčník s kokosovou plnkou – tip na slávnostné pečenie

Pohánkový koláč s hruškami, vhodný aj pre celiatikov

Simona Kollárová

Redaktorka vo Fitshaker
Mojou životnou filozofiou je žiť v harmónii mysle, tela a duše. Som absolútnym milovníkom jedla, ktoré by malo byť z môjho pohľadu vždy vyvážené, nutrične bohaté a z tých najkvalitnejších surovín. Vysoká kvalita neznamená vždy aj vysokú cenu, rovnako ako vysoká cena nezaručuje kvalitu.
Pohyb je mojím prostriedkom ako vypnúť. Fascinuje ma, čo telo všetko dokáže, koľko sily v sebe skrýva. Čo dáte, to sa vám vráti, a u vášho tela to platí dvojnásobne. Verím, že moje články vám budú pomáhať pri hľadaní svojich vlastných odpovedí a moje recepty obohatia vašu kuchyňu.
Ak máš radšej instagram, môžeš ma sledovať ako @foodistheroot
Simona Kollárová

Článok bol pridaný dňa 31/03/2018 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyKváskovanieReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokovVegetariánskeVeľkonočné   |   Autor: Simona Kollárová

Komentáre