Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Geniálne špaldové šišky bez vyprážania! Dopraj si ich bez výčitiek

120 min
30 ks
šišky

Potrebujeme: 

  • 300 ml kvalitného mlieka
  • 2 lyžice domáceho medu
  • 25 g bio droždia (príp. 200 g kvásku)
  • 420 g špaldovej múky typ 1050 (nájdeš napr. v DM)
  • 200 g špaldovej múky typ 630 (nájdeš napr. v DM)
  • 2 kopcovité lyžice pomletého trstinového cukru
  • 1 veľké vajíčko (príp. 2 malé)
  • 100 g + 30 g kvalitného masla
  • --
  • Na zdobenie:
  • domáci džem
  • bio čokoláda (aj tmavú aj bielu vieš zohnať v bio obchodoch, príp. v DM)
  • trstinový cukor
šišky

Úžasné, na povrchu chrumkavé a zvnútra mäkkučké šišky, ktoré nie sú tukovou bombou, keďže ich nebudeme vyprážať ale piecť v rúre. Určite neváhaj a vyskúšaj túto zdravšiu variantu, ktorú jednoznačne chuťovo nerozoznáš od obyčajných šišiek.

Ako na to?

1

Najprv pripravíme kvások – zohrejeme mlieko (aby bolo teplé, nie horúce), do ktorého pridáme med, rozdrobíme droždie, premiešame a necháme vybehnúť cca 10 min.

2

Do misky dáme obidve múky, pridáme cukor, vajíčko a 100 g roztopeného masla.

3

Nalejeme pripravený kvások a cesto spracujeme hnetačom do hladkého nelepivého cesta.

4

Spracované cesto vyberieme, párkrát preložíme a pomúčené vložíme naspäť do nádoby, ktorú prikryjeme utierkou.

5

Nádobu položíme na teplé miesto a necháme vykysnúť cca 60 minút.

6

Po hodine zapneme rúru na 180°C.

7

Kým sa rúra vyhreje, vyberieme vykysnuté cesto a na pomúčenej doske vyvaľkáme hrubšie cesto, približne 1,5 cm.

8

Vykrajujeme šišky napr. pohárom, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Keďže šišky budú naberať ešte na objeme, tak nechávame väčšie rozostupy.

9

Pripravený plech so šiškami ešte na cca 15 minút prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť.

10

Keď sú šišky podkysnuté, zatlačíme do stredu každej jednej prstom a vytvoríme jamku, do ktorej po upečení môžeme dať domáci džem, prípadne inú obľúbenú plnku.

11

Šišky pečieme vo vyhriatej rúre asi 14-15 minút.

12

Následne ich potrieme roztopeným maslom (30g) a môžeme zdobiť kopčekom džemu, malým množstvom roztopenej bio čokolády, či len tak poprášiť pomletým trstinovým cukrom.

TIP: Ak máte radi sviežejšiu chuť, môžete pridať do šišiek trochu citrónovej šťavy alebo milovníci škorice môžu pridať do pomletého trstinového cukru na vrch aj trochu mletej škorice.

Výživové hodnoty na 1 ks (posypané orechmi):

158 kcal

667 kJ

T:

7 g

B:

5 g

S:

18 g

V:

2 g

Glyk. nálož na 100g:

19

šišky

Nech ti chutí 😉!

Ďalšie zaujímavé recepty na zdravé sladkosti nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne 3:

zdravé recepty
Fotka autora
Simona Kollárová
Redaktor vo Fitshaker

Mojou životnou filozofiou je žiť v harmónii mysle, tela a duše. Som absolútnym milovníkom jedla, ktoré by malo byť z môjho pohľadu vždy vyvážené, nutrične bohaté a z tých najkvalitnejších surovín. Vysoká kvalita neznamená vždy aj vysokú cenu, rovnako ako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mojím prostriedkom ako vypnúť. Fascinuje ma, čo telo všetko dokáže, koľko sily v sebe skrýva. Čo dáte, to sa vám vráti, a u vášho tela to platí dvojnásobne. Verím, že moje články vám budú pomáhať pri hľadaní svojich vlastných odpovedí a moje recepty obohatia vašu kuchyňu. Ak máš radšej instagram, môžeš ma sledovať ako @foodistheroot

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.