Rovnako ako veľa iných žien, aj ja rada v kuchyni experimentujem. Nedávno mi napadla kombinácia, ktorá je veľmi netradičná. Mali sme doma kvalitnú bravčovú panenku a mne v tom čase padol zrak na mak. Napadlo mi, že taká panenka v makovej kruste by mohol byť zaujímavý slávnostný obed. A musím priznať, že doma sa po tomto mojom experimente zaprášilo rýchlosťou blesku. Preto neváhaj a skús ju tiež. ;-)
Ako na to?
1
Mäso namarinujeme v cca 2-3 lyžiciach olivového oleja.
2
Osolíme, okoreníme ho a necháme odstáť, najlepšie cez noc. Ak nemáme možnosť, tak aspoň na 30 minút.
3
Uvaríme cviklu, ošúpeme a nakrájame na kolieska.
4
Na panvici zohrejeme cca 2-3 lyžice olivového oleja (príp. ghee masla), pridáme cviklu, balzamiko, soľ, rascu a med.
5
Cviklu opečieme z oboch strán a odstavíme z plameňa.
6
Pripravíme pšeno. Poriadne ho umyjeme, dáme do hrnca, zalejeme 0,5 l vývarom, ochutíme soľou, korením, kurkumou a varíme do zmäknutia.
7
Namarinované a odstáte mäso obalíme v maku.
8
Do malého plechu nalejeme cca 2-3 lyžice olivového oleja, pridáme nakrájanú cibuľu a položíme navrch panenky.
9
Vložíme na cca 5-8 minút do vyhriatej rúry na 200°C, kým sa mäso zatiahne.
10
Potom k nemu prilejeme 0,5 l vývaru a necháme piecť ďalších 25 minút.
11
Upečenú panenku vytiahneme zo šťavy, preložíme na tanier, prikryjeme alobalom a necháme chvíľu postáť.
TIP: Do výpeku z panenky môžeme pridať 1 lyžicu škrobu, prípadne špaldovej múky, aby vznikla chutná omáčka.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
844 kcal
3547 kJ
T:
38 g
B:
54 g
S:
67 g
V:
12 g
Táto nezvyčajná kombinácia sa skvelo hodí na slávnostný stôl. Poteš ňou rodinku na narodeniny, výročie či inú príležitosť. ;-)
Zaujímavé recepty na všetky príležitosti nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál II:
Som šťastná mamina, manželka a pozitívna žienka, ktorá miluje svoju rodinku, zdravé varenie a pečenie. Teším sa, keď môžem skúšať nové suroviny, experimentovať v kuchyni, pretvárať nezdravé koláče na zdravé dobroty, tradičné jedlá na ich netradičné zdravé verzie a obzvlášť tvoriť recepty vhodné pre deti, bezlepkáčov, "bezlaktózových" či histaminikov (medzi ktorých sama patrím). Verím, že moje nápady inšpirujú aj teba! :-)