Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Vymeň v nedeľu rezne za niečo zdravšie! Bravčová panenka v maku

120 min
4 porcie
bravčová panenka v maku s pšenom

Potrebujeme: 

  • 2 kúsky kvalitnej bravčovej panenky (cca 800 g)
  • cca 9 lyžíc olivového oleja
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • 3-4 menšie cvikly
  • 2 lyžice balzamikového octa
  • 1 lyžičku mletej rasce (môžeme použiť aj celú)
  • 1 lyžica domáceho medu (príp. javorového sirupu)
  • 250 g pšena
  • 1 l vody (príp. vývaru)
  • 1 lyžička kurkumy
  • 5 lyžíc mletého maku
  • 1 cibuľu
bravčová panenka v maku s pšenom

Rovnako ako veľa iných žien, aj ja rada v kuchyni experimentujem. Nedávno mi napadla kombinácia, ktorá je veľmi netradičná. Mali sme doma kvalitnú bravčovú panenku a mne v tom čase padol zrak na mak. Napadlo mi, že taká panenka v makovej kruste by mohol byť zaujímavý slávnostný obed. A musím priznať, že doma sa po tomto mojom experimente zaprášilo rýchlosťou blesku. Preto neváhaj a skús ju tiež. ;-)

Ako na to?

1

Mäso namarinujeme v cca 2-3 lyžiciach olivového oleja.

2

Osolíme, okoreníme ho a necháme odstáť, najlepšie cez noc. Ak nemáme možnosť, tak aspoň na 30 minút.

3

Uvaríme cviklu, ošúpeme a nakrájame na kolieska.

4

Na panvici zohrejeme cca 2-3 lyžice olivového oleja (príp. ghee masla), pridáme cviklu, balzamiko, soľ, rascu a med.

5

Cviklu opečieme z oboch strán a odstavíme z plameňa.

6

Pripravíme pšeno. Poriadne ho umyjeme, dáme do hrnca, zalejeme 0,5 l vývarom, ochutíme soľou, korením, kurkumou a varíme do zmäknutia.

7

Namarinované a odstáte mäso obalíme v maku.

8

Do malého plechu nalejeme cca 2-3 lyžice olivového oleja, pridáme nakrájanú cibuľu a položíme navrch panenky.

9

Vložíme na cca 5-8 minút do vyhriatej rúry na 200°C, kým sa mäso zatiahne.

10

Potom k nemu prilejeme 0,5 l vývaru a necháme piecť ďalších 25 minút.

11

Upečenú panenku vytiahneme zo šťavy, preložíme na tanier, prikryjeme alobalom a necháme chvíľu postáť.

TIP: Do výpeku z panenky môžeme pridať 1 lyžicu škrobu, prípadne špaldovej múky, aby vznikla chutná omáčka.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

844 kcal

3547 kJ

T:

38 g

B:

54 g

S:

67 g

V:

12 g

bravčová panenka

Táto nezvyčajná kombinácia sa skvelo hodí na slávnostný stôl. Poteš ňou rodinku na narodeniny, výročie či inú príležitosť. ;-)

Zaujímavé recepty na všetky príležitosti nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál II:

Z fitka do kuchyne špeciál 2
Fotka autora
Iveta Kašická
Redaktor vo Fitshaker

Som šťastná mamina, manželka a pozitívna žienka, ktorá miluje svoju rodinku, zdravé varenie a pečenie. Teším sa, keď môžem skúšať nové suroviny, experimentovať v kuchyni, pretvárať nezdravé koláče na zdravé dobroty, tradičné jedlá na ich netradičné zdravé verzie a obzvlášť tvoriť recepty vhodné pre deti, bezlepkáčov, "bezlaktózových" či histaminikov (medzi ktorých sama patrím). Verím, že moje nápady inšpirujú aj teba! :-)

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.