Doba prípravy: 90 minút
Čo budeme potrebovať na 5 porcií?
- 750 – 800 g mäsa z diviny (stehno alebo podľa chuti a ponuky)
- 5 – 6 lyžíc olivového oleja
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
- bobkový list
- 1 cibuľu
- cca 1 l vody
- 2 – 3 lyžičky celej rasce
- 2 lyžice šípkového džemu (40 g)
- 150 ml červeného vína
- zemiakový škrob (voliteľné)
- 4 ks batatov (1 kg)
- 2 ks feniklu (150 g)
- 250 g zelenej/bielej špargle
Ako budeme postupovať?
2. Na ďalší deň na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme mäso a opekáme ho, aby sa zatiahlo. Podlejeme vodou do polovice mäsa, aby sa dusilo, nie varilo.
3. Mäso sledujeme a podľa potreby dolievame vodu alebo vývar. Ešte ho dochutíme soľou, korením, bobkovým listom a troškou rasce.
4. Dusíme ho asi 1 – 1,5 hodiny, závisí od typu mäsa. Asi po hodine pridáme červené víno, šípkový džem a dusíme domäkka. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho.
5. Omáčku precedíme cez sitko, ak je potrebné, ešte dochutíme soľou, korením a rascou a podľa hustoty ju buď ešte zredukujeme, alebo zahustíme troškou zemiakového škrobu.
6. Bataty a fenikel očistíme a nakrájame na kolieska.
7. Bataty spolu s feniklom premiešame s olivovým olejom, soľou a čiernym korením, poukladáme na plech a dáme zapiecť do rúry na 180 °C asi na 20 minút.
8. Očistenú špargľu umyjeme a dáme zapariť na 6 minút do vriacej osolenej vody. Podávame ju chrumkavú.
Ďalšie super recepty aj s mäskom nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:
Som šťastná mamina, manželka a pozitívna žienka, ktorá miluje svoju rodinku, zdravé varenie a pečenie. Teším sa, keď môžem skúšať nové suroviny, experimentovať v kuchyni, pretvárať nezdravé koláče na zdravé dobroty, tradičné jedlá na ich netradičné zdravé verzie a obzvlášť tvoriť recepty vhodné pre deti, bezlepkáčov, "bezlaktózových" či histaminikov (medzi ktorých sama patrím). Verím, že moje nápady inšpirujú aj teba! :-)