Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Tip na zdravý olovrant či pohostenie pre návštevy: bryndzové krekry s medvedím cesnakom

krekry s medvedím cesnakom
Bez kysnutia či zdĺhavého miesenia, jednoduché, rýchle a hlavne chutné domáce krekry. Dokonalé samostatne, k dipu či syrovým a zeleninovým tanierom. Ideálne k posedeniu s priateľmi, rodinou, či len tak pri telke alebo ako rýchly chrumkavý olovrant. Už len poznať recept. ;-)

Počet kusov: dávka na 2 klasické plechy  
Doba prípravy: príprava cesta 5 minút/pečenie 1 dávky cca 15 minút

Čo budeme potrebovať?


  • 150 g bryndze

  • 2 vajíčka

  • 100 g medvedieho cesnaku nakrájaného ma malé kúsky

  • 7 lyžíc roztopeného masla

  • 1,5 hrnčeka špaldovej celozrnnej múky

  • 1 lyžičku morskej/himalájskej soli

  • 75 ml vody

  • cca 20 g olivového oleja na potretie sušienok


Ako budeme postupovať?

1. Rúru predhrejeme na 170°C. Plech vystelieme papierom na pečenie.
2. Zmiešame bryndzu, vajíčka, nakrájaný medvedí cesnak, roztopené maslo. Zmes poriadne premiešame.
3. Pridáme múku, soľ a vodu. Cesto poriadne premiešame.
4. Ak by bolo riedke, pridáme múku. Ak by bolo husté, pridáme trošku vody. Cesto by malo byť pevné.
5. Rozdelíme ho na 2 časti a vyvaľkáme ho do hrúbky cca 3-4 mm.
6. Cesto môžeme nakrájať ľubovoľne (štvorce, kruh) čo do formy a veľkosti. Ja som použila na vykrajovanie rôzne formičky na medovníky.
7. Vykrojené krekry potrieme olivovým olejom a posypeme hrubou soľou (soľ môžeme nahradiť ľanom, rascou, sušeným rozmarínom, tymiánom,...)
8. Pečieme približne 10 až 15 minút, alebo kým nie sú krekry chrumkavé a jemne hnedé.
TIP: Namiesto medvedieho cesnaku môžeme do krekier primiešať aj sušený tymián, pažítku, červenú papriku, alebo napríklad kápiu nakrájanú na malé kocky.
 
Výživové hodnoty na 1 ks:

















Kalorické hodnotyTukyBielkovinySacharidyVláknina
32 kcal
135 kJ
2 g1 g2 g0,3 g
 
slané pečivo
 
medvedí cesnak recepty
 
bryndza recepty
Nech ti chutí! :-)
 
Ďalšie fantastické inšpirácie čo zdravé ponúknuť návštevám nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál II:
zdravé jedlá
 
Aj na týchto zdravých chrumkavých pochúťkach si určite pošmákneš:
Semienkové krekry - hotové sú do 30 minút
Domáce nachos s guacamole - a budeš hviezdou každej party
Makovo-syrové krekry - priprav k nim paradajkovo-olivový dip
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka vo Fitshaker

Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.