Počet kusov: dávka na 2 klasické plechy
Doba prípravy: príprava cesta 5 minút/pečenie 1 dávky cca 15 minút
Čo budeme potrebovať?
- 150 g bryndze
- 2 vajíčka
- 100 g medvedieho cesnaku nakrájaného ma malé kúsky
- 7 lyžíc roztopeného masla
- 1,5 hrnčeka špaldovej celozrnnej múky
- 1 lyžičku morskej/himalájskej soli
- 75 ml vody
- cca 20 g olivového oleja na potretie sušienok
Ako budeme postupovať?
2. Zmiešame bryndzu, vajíčka, nakrájaný medvedí cesnak, roztopené maslo. Zmes poriadne premiešame.
3. Pridáme múku, soľ a vodu. Cesto poriadne premiešame.
4. Ak by bolo riedke, pridáme múku. Ak by bolo husté, pridáme trošku vody. Cesto by malo byť pevné.
5. Rozdelíme ho na 2 časti a vyvaľkáme ho do hrúbky cca 3-4 mm.
6. Cesto môžeme nakrájať ľubovoľne (štvorce, kruh) čo do formy a veľkosti. Ja som použila na vykrajovanie rôzne formičky na medovníky.
7. Vykrojené krekry potrieme olivovým olejom a posypeme hrubou soľou (soľ môžeme nahradiť ľanom, rascou, sušeným rozmarínom, tymiánom,...)
8. Pečieme približne 10 až 15 minút, alebo kým nie sú krekry chrumkavé a jemne hnedé.
TIP: Namiesto medvedieho cesnaku môžeme do krekier primiešať aj sušený tymián, pažítku, červenú papriku, alebo napríklad kápiu nakrájanú na malé kocky.
Výživové hodnoty na 1 ks:
Kalorické hodnoty | Tuky | Bielkoviny | Sacharidy | Vláknina |
32 kcal 135 kJ | 2 g | 1 g | 2 g | 0,3 g |
Ďalšie fantastické inšpirácie čo zdravé ponúknuť návštevám nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál II:
Aj na týchto zdravých chrumkavých pochúťkach si určite pošmákneš:
Semienkové krekry - hotové sú do 30 minút
Domáce nachos s guacamole - a budeš hviezdou každej party
Makovo-syrové krekry - priprav k nim paradajkovo-olivový dip
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz