Čas prípravy: 40 min.
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?
- 2 menšie cvikly
- 80 g pohánky
- 50 g kučeravého kelu (možno nahradiť špenátom alebo vynechať)
- 20 g vlašských orechov
- 100 g syra feta
- 1 lyžicu olivového oleja
- mleté čierne korenie
- morskú/himalájsku soľ
Ako budeme postupovať?
2. Pohánku preberieme, odstránime čierne zrnká a varíme 10 − 15 minút na miernom ohni v pomere 1 diel pohánky, 2 diely vody.
3. Kučeravý kel, natrhaný na menšie kúsky, podusíme 5 − 10 minút len na vode na panvici. Ak používame špenát, nemusíme ho tepelne upravovať.
4. Vlašské orechy na sucho opražíme na panvici, aby pustili chuť a arómu.
5. Fetu si nakrájame na kocky.
6. Po uvarení cviklu schladíme v studenej vode, ošúpeme a nakrájame na kocky (môžeme aj nastrúhať na strúhadle).
7. Všetko spolu premiešame, pridáme olivový olej a na tanieri dochutíme korením a soľou.
Aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál III ťa poteší kapitola s receptami na šaláty. Samozrejme, nájdeš tam aj množstvo ďalších receptov na všetky možné príležitosti:
Možno ťa potešia aj tieto recepty:
Fantastické krémové rizoto z pohánky. Tip na zdravý obed či večeru do 30 minút
Máš rada bezmäsité jedlá? Pohánkové fašírky sú ideálne voľba na zdravý obed či olovrant
Fantastický teplý jesenný šalát so šošovicou, tekvicou a syrom feta
Varenie ako terapia? Pre mňa je pocit, keď stojím v kuchyni, jedlo vonia a treba už len zavolať “večera” presne to, čo predpísal lekár. V kuchyni rada experimentujem a skúšam rôzne chute a koreniny. Ešte aj moji dvaja psi sa volajú Čili a Kari. Uprednostňujem lokálne a sezónne potraviny a vždy ma poteší, keď objavím poctivých domácich farmárov. Najväčšou odmenou sú pre mňa plné brušká môjho manžela, hostí a čoskoro už aj mojej dcérky, pri ktorej práve začíname s príkrmami. Veľmi rada by som ti niečo z tejto svojej vášne odovzdala vo svojich receptoch a tipoch.