Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Tip na zdravú večeru: pohánkový šalát s cviklou, fetou a orechami

Pohánka je výnimočná rastlina, ktorú poznajú najmä ľudia s intoleranciou na lepok, pretože neobsahuje glutén. V strave je však dôležitá aj pre vysoký obsah ľahko stráviteľných bielkovín a vitamínov. Vysoký je aj obsah železa. Doma si ju často pripravujeme ako prílohu k jedlám, alternatívu rizota alebo aj ako tento šalát.

Čas prípravy: 40 min.

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?


  • 2 menšie cvikly

  • 80 g pohánky

  • 50 g kučeravého kelu (možno nahradiť špenátom alebo vynechať)

  • 20 g vlašských orechov

  • 100 g syra feta

  • 1 lyžicu olivového oleja

  • mleté čierne korenie

  • morskú/himalájsku soľ


Ako budeme postupovať?

1. Najprv dáme variť cviklu, vcelku a v šupke. Menšiu cviklu stačí variť 20 − 30 minút, ostrým tenkým nožom vyskúšame, či je hotová.
2. Pohánku preberieme, odstránime čierne zrnká a varíme 10 − 15 minút na miernom ohni v pomere 1 diel pohánky, 2 diely vody.
3. Kučeravý kel, natrhaný na menšie kúsky, podusíme 5 − 10 minút len na vode na panvici. Ak používame špenát, nemusíme ho tepelne upravovať.
4. Vlašské orechy na sucho opražíme na panvici, aby pustili chuť a arómu.
5. Fetu si nakrájame na kocky.
6. Po uvarení cviklu schladíme v studenej vode, ošúpeme a nakrájame na kocky (môžeme aj nastrúhať na strúhadle).
7. Všetko spolu premiešame, pridáme olivový olej a na tanieri dochutíme korením a soľou.
pohánkový šalát
Prajem dobrú chuť! :-)
Aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál III ťa poteší kapitola s receptami na šaláty. Samozrejme, nájdeš tam aj množstvo ďalších receptov na všetky možné príležitosti:
recepty na šaláty
 
Možno ťa potešia aj tieto recepty:
Fantastické krémové rizoto z pohánky. Tip na zdravý obed či večeru do 30 minút
Máš rada bezmäsité jedlá? Pohánkové fašírky sú ideálne voľba na zdravý obed či olovrant
Fantastický teplý jesenný šalát so šošovicou, tekvicou a syrom feta
Fotka autora
Bohdana Tandlich
Redaktor vo Fitshaker

Varenie ako terapia? Pre mňa je pocit, keď stojím v kuchyni, jedlo vonia a treba už len zavolať “večera” presne to, čo predpísal lekár. V kuchyni rada experimentujem a skúšam rôzne chute a koreniny. Ešte aj moji dvaja psi sa volajú Čili a Kari. Uprednostňujem lokálne a sezónne potraviny a vždy ma poteší, keď objavím poctivých domácich farmárov. Najväčšou odmenou sú pre mňa plné brušká môjho manžela, hostí a čoskoro už aj mojej dcérky, pri ktorej práve začíname s príkrmami. Veľmi rada by som ti niečo z tejto svojej vášne odovzdala vo svojich receptoch a tipoch.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.