Máš rada bezmäsité jedlá? Pohánkové fašírky sú ideálne voľba na zdravý obed či olovrant

Hľadáš recept na zdravý obed alebo večeru? Jeden taký pre teba mám a je výborný! Daj zelenú výživnej bezlepkovej obilnine. Pohánkové fašírky so špenátom a kukuricou držia krásny tvar, sú chutné a veľmi zasýtia. U nás doma na stole nesmú chýbať, a tak sa stali súčasťou menu na každý týždeň. Stane sa tak aj u teba?

Doba prípravy: 30 minút príprava + cca 30 minút pečenie

Čo budeme potrebovať na cca 18-20 ks?

  • 250 g lúpanej pohánky
  • 200 g kvalitnej sterilizovanej kukurice
  • 1 mrkvu
  • 1 vajíčko
  • 3-4 lyžice bezlepkovej múky (napr.pohánkovej)
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 125 g strúhanej mozzarelly
  • 1 hrsť špenátových listov
  • čerstvú petržlenovú vňať
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie

Ako budeme postupovať?

1. Prepláchnutú pohánku zalejeme vriacou vodou asi 1 cm nad jej okraj a varíme 3-4 minúty.

2. Potom pohánku odstavíme a prikrytú necháme dôjsť ¾ hodiny.

3. Vychladnutú pohánku preložíme do misy, pridáme všetky ostatné ingrediencie vrátane posekaných špenátových listov a petržlenovej vňate.

4. Dôkladne premiešame a podľa potreby dochutíme soľou a korením.

5. Na plech vystlaný papierom na pečenie tvarujeme pomocou lyžice malé fašírky, ktoré pečieme v rúre na 180° C približne 35 – 40 minút.

 

TIP: Ak to chceš podávať na obed, nezabudni servírovať aj polievku a k fašírkam pridaj nejaký dressing, pesto alebo zeleninový šalát. Ak by si ich chcela na olovrant, bude stačiť nejaký dresing či spomínané pesto. Napríklad v sezóne určite vyskúšaj pesto z medvedieho cesnaku, prípadne cuketové pesto.

fasirky

 

co na obed

 

bezmäsité jedlá

Prajem ti dobrú chuť!

 

Chutné recepty aj bez lepku nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne:

bezmasite jedla

 

Skús zaradiť aj ty pohánku do svojho varenia. Môžeš skúsiť aj tieto recepty:

Zeleninové pohánkoto – chutná náhrada rizota

Pizzové cesto z pohánky – nech je pizza zdravá a bez lepku

Pohánka s avokádovým dipom – super tip na výživný obed nielen pre bezlepkáčov

Alžbeta Jánošíková

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 04/04/2018 a zaradený do kategórie: BezlepkovéReceptyVegetariánske   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre