Fantastické krémové rizoto z pohánky. Tip na zdravý obed či večeru do 30 minút

Receptov, ktoré sú hotové rýchlo, max do 30 minút, nikdy nie je dosť. Veď predsa každý z nás rád trávi čas aj inak, ako za sporákom. Dnes do tejto zbierky pribudne toto famózne krémové rizoto pripravené z pohánky, zeleniny a nivy. Samozrejme, v takejto verzii nie je vhodné pre najmenšie detičky, pokiaľ by sme ho chceli robiť pre ne, nezabudneme vymeniť nivu za neplesnivý syr, napríklad taký parmezán. Verím, že ti bude chutiť rovnako ako mne. ;-)

Doba prípravy: 30 minút

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

  • 1 lyžicu ghee masla
  • ½ cibule
  • 200 g nelúpanej pohánky
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
  • sušený tymian
  • 350-400 ml vody
  • 200 g mrazenej zeleniny (ľubovoľnej)
  • 100 g nivy (ak robíme recept pre deti, použijeme neplesnivý syr, napr. parmezán a v menšom množstve)

Ako budeme postupovať?

1. Na masle speníme cibuľku a pridáme prepláchnutú pohánku.

2. Premiešame, osolíme a okoreníme a pridáme tymian podľa chuti.

3. Keď sa pohánka opraží, prilejeme trocha vody a premiešame. Vodu prilievame postupne a ochutnávame pohánku. Keď je pohánka mäkká, vodu prestaneme dolievať.

4. K pohánke pridáme zeleninu a necháme chvíľu dusiť.

5. Pred koncom varenia do rizota ešte zamiešame nivu, čo rizotu dodá krémovú chuť. 😊

 

Tip: So solením odporúčam opatrne, nakoľko niva je dosť slaný syr. Môžeme prípadne solenie z 2.kroku vynechať a dosoliť rizoto až na záver.

krémové rizoto recept

Dobrú chuť! :-)

 

Výživné recepty, mnoho z nich aj do 30 minút, nájdeš aj v našich knihách:

zdravé jedlá

 

Aj toto sú naše odporúčania pre teba:

Karfiolové rizoto s morčacím mäsom: tip na rýchly obed či večeru do 30 minút

Krémové cviklové rizoto s kuracím mäsom: tip na pestrý, chutný a výživný obed

Pohánkové fašírky sú ideálne voľba na zdravý obed či olovrant

Veronika Kašická

Článok bol pridaný dňa 07/02/2020 a zaradený do kategórie: PotréningovéReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1 rokaVegetariánske   |   Autor: Veronika Kašická

Komentáre