Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Fantastický teplý jesenný šalát so šošovicou, tekvicou a syrom feta

teplý šalát
Sýte a výživné šaláty sú pre mňa vždy voľbou číslo jeden, či už na obed alebo na večeru. A tu je vzorec, ktorý ma ešte nikdy nesklamal. Základom je vždy strukovina alebo obilnina, šošovica, bulgur, pohánka, slzovka alebo jačmenné krúpy. Potom pridám základnú zeleninu, ktorú pečiem v rúre. Môže to byť tekvica, karfiol, ružičkový kel alebo baklažán. Ďalej je to bielkovina v podobe syra, vajíčka alebo mäska. Mám rada, keď v šaláte niečo chrúme, takže vždy pridám aj orechy, ktoré krátko na sucho popražím, aby pustili chuť a arómu. Na záver dochucujem kvalitným olejom, citrónovou alebo pomarančovou šťavou. Dobrým prídavkom je aj špenát, rukola alebo klíčky. Takéto šaláty chutia vynikajúco aj studené a najmä mužovi na ďalší deň na obed, keď sa chute pekne prepoja. Teraz ti ukážem našu obľúbenú jesennú kombináciu, šalát so šošovicou a tekvicou. :-)

Doba prípravy: 45 minút

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?


  • 200 g beluga šošovice (alebo zelenej strakatej; tieto druhy šošovice netreba dopredu namáčať a nemajú tendenciu rozvariť sa a teda sa lepšie hodia do šalátov)

  • 500 g očistenej maslovej tekvice

  • 1 pomaranč

  • 100 g vlašských orechov

  • 200 g syru feta

  • 50 g špenátu

  • 3 lyžice olivového oleja

  • morskú/himalájsku soľ


Ako budeme postupovať?

1. Dáme variť šošovicu. Šošovica beluga sa varí približne 20 minút, aby bola al dente.
2. Tekvicu očistíme, zbavíme jadierok a nakrájame na menšie kocky. Dáme piecť na 30 minút do rúry vyhriatej na 190°C.
3. Pomaranč rozkrojíme na polovicu. Jednu polovicu odšťavíme a dužinu z druhej polovice nakrájame na malé kúsky.
4. Orechy opražíme nasucho na panvici.
5. Fetu nakrájame na kocky.
6. Uvarenú šošovicu a upečenú tekvicu premiešame so všetkými ostatnými surovinami vrátane umytého špenátu a olivového oleja.
7. Na záver už len osolíme podľa vlastnej chuti.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

581 kcal

2444 kJ

T:

33 g

B:

25 g

S:

46 g

V:

8 g

Šalát so šošovicou
Prajem dobrú chuť! :-)
Aby bola tvoja strava pestrá a vyvážená, pridaj do svojho jedálnička viac zdravých receptov. Ak hľadáš inšpirácie, nakukni do našej Fitshaker knižnice, v ponuke máme až 7 kuchárskych kníh, z toho jedna venovaná čisto detskej strave:
zdravé recepty
 
Vyskúšať môžete aj tieto recepty:
Zapekaná brokolica s hráškom, cícerom a kukuricou
Pečená maslová tekvica s ovčím syrom a mandľami
Famózne tekvicové kari s cícerom
Fotka autora
Bohdana Tandlich
Redaktor vo Fitshaker

Varenie ako terapia? Pre mňa je pocit, keď stojím v kuchyni, jedlo vonia a treba už len zavolať “večera” presne to, čo predpísal lekár. V kuchyni rada experimentujem a skúšam rôzne chute a koreniny. Ešte aj moji dvaja psi sa volajú Čili a Kari. Uprednostňujem lokálne a sezónne potraviny a vždy ma poteší, keď objavím poctivých domácich farmárov. Najväčšou odmenou sú pre mňa plné brušká môjho manžela, hostí a čoskoro už aj mojej dcérky, pri ktorej práve začíname s príkrmami. Veľmi rada by som ti niečo z tejto svojej vášne odovzdala vo svojich receptoch a tipoch.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.