Fantastický teplý jesenný šalát so šošovicou, tekvicou a syrom feta

Sýte a výživné šaláty sú pre mňa vždy voľbou číslo jeden, či už na obed alebo na večeru. A tu je vzorec, ktorý ma ešte nikdy nesklamal. Základom je vždy strukovina alebo obilnina, šošovica, bulgur, pohánka, slzovka alebo jačmenné krúpy. Potom pridám základnú zeleninu, ktorú pečiem v rúre. Môže to byť tekvica, karfiol, ružičkový kel alebo baklažán. Ďalej je to bielkovina v podobe syra, vajíčka alebo mäska. Mám rada, keď v šaláte niečo chrúme, takže vždy pridám aj orechy, ktoré krátko na sucho popražím, aby pustili chuť a arómu. Na záver dochucujem kvalitným olejom, citrónovou alebo pomarančovou šťavou. Dobrým prídavkom je aj špenát, rukola alebo klíčky. Takéto šaláty chutia vynikajúco aj studené a najmä mužovi na ďalší deň na obed, keď sa chute pekne prepoja. Teraz ti ukážem našu obľúbenú jesennú kombináciu, šalát so šošovicou a tekvicou. :-)

Doba prípravy: 45 minút

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

  • 200 g beluga šošovice (alebo zelenej strakatej; tieto druhy šošovice netreba dopredu namáčať a nemajú tendenciu rozvariť sa a teda sa lepšie hodia do šalátov)
  • 500 g očistenej maslovej tekvice
  • 1 pomaranč
  • 100 g vlašských orechov
  • 200 g syru feta
  • 50 g špenátu
  • 3 lyžice olivového oleja
  • morskú/himalájsku soľ

Ako budeme postupovať?

1. Dáme variť šošovicu. Šošovica beluga sa varí približne 20 minút, aby bola al dente.

2. Tekvicu očistíme, zbavíme jadierok a nakrájame na menšie kocky. Dáme piecť na 30 minút do rúry vyhriatej na 190°C.

3. Pomaranč rozkrojíme na polovicu. Jednu polovicu odšťavíme a dužinu z druhej polovice nakrájame na malé kúsky.

4. Orechy opražíme nasucho na panvici.

5. Fetu nakrájame na kocky.

6. Uvarenú šošovicu a upečenú tekvicu premiešame so všetkými ostatnými surovinami vrátane umytého špenátu a olivového oleja.

7. Na záver už len osolíme podľa vlastnej chuti.

Šalát so šošovicou

Prajem dobrú chuť! :-)

 

Aby bola tvoja strava pestrá a vyvážená, pridaj do svojho jedálnička viac zdravých receptov. Ak hľadáš inšpirácie, nakukni do našej Fitshaker knižnice, v ponuke máme až 7 kuchárskych kníh, z toho jedna venovaná čisto detskej strave:

zdravé recepty

 

Vyskúšať môžete aj tieto recepty:

Zapekaná brokolica s hráškom, cícerom a kukuricou

Pečená maslová tekvica s ovčím syrom a mandľami

Famózne tekvicové kari s cícerom

Bohdana Tandlich

Článok bol pridaný dňa 05/12/2019 a zaradený do kategórie: ReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokovŠalátyVegetariánske   |   Autor: Bohdana Tandlich

Komentáre