Tip na zdravé raňajky: cesnakovo-cuketová pomazánka
Milujem nátierky od výmyslu sveta. Najradšej mám tie, ktoré majú prijateľnú kalorickú hodnotu a ešte aj výborne chutia. Keďže som už pred niekoľkými rokmi vyhlásila rastlinným stuženým maslám vojnu, používam len tie, ktoré sú prirodzene spracované. Medzi také patrí napríklad Lučina, termizované nátierkové maslá, alebo úplne obyčajné, ale kvalitné maslo. Vyskúšaj tento recept s Lučinou. Opečený cesnak v kombinácii s cuketou a Lučinou ti určite zachutí.
Doba prípravy: 20 minút
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?
- 5 strúčikov cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 150 g cukety
- 2 lyžice nátierkového masla (napríklad Lučiny)
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie (voliteľné, ak nátierku robíš pre deti, nedávaj ho)
- sušené bylinky
Ako budeme postupovať?
1. Cesnak ošúpeme a nakrájame na plátky.
2. Na panvici rozohrejeme olej a cesnak orestujeme.
3. Cuketu nastrúhame na hrubom strúhadle a pridáme k cesnaku.
4. Restujeme spolu cca 10 minút.
5. Keď je cuketa s cesnakom orestovaná, necháme ju vychladnúť a v mixéri rozmixujeme do hladka.
6. Pridáme Lučinu, soľ a čierne korenie a všetko spolu dobre premiešame.
7. Podávame na domácom špaldovom chlebíku.
TIP: Ak do tejto nátierky nedáš čierne korenie, môžeš ju pokojne ponúknuť aj deťom od 2 rokov.
Výživové porcie na 1 porciu (bez chleba):
Kalorické hodnoty | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
584 kJ
139 kcal |
11 g | 6 g | 3 g | 1 g |
Dobrú chuť! :-)
Raňajkové inšpirácie nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne:
Túto nátierku si môžeš natrieť napríklad na:
- Lososová nátierka s Lučinou: fit večera aj skvelé pohostenie pre návštevy - 14. januára 2021
- Zemiakové placky s kyslou kapustou: tip na fit vegetariánsky obed či večeru - 8. januára 2021
- Vynikajúce slané pohostenie na Silvestra: Baklažánová roláda s prosciuttom a hermelínom - 28. decembra 2020
Článok bol pridaný dňa 02/01/2018 a zaradený do kategórie: BezlepkovéDesiataNátierkyNízkokalorickéOstatnéRaňajkyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokovVegetariánske | Autor: Júlia Rašlová