Tip na zdravé raňajky: cesnakovo-cuketová pomazánka

Milujem nátierky od výmyslu sveta.  Najradšej mám tie, ktoré majú prijateľnú kalorickú hodnotu a ešte aj výborne chutia. Keďže som už pred niekoľkými rokmi vyhlásila rastlinným stuženým maslám vojnu, používam len tie, ktoré sú prirodzene spracované. Medzi také patrí napríklad Lučina, termizované nátierkové maslá, alebo úplne obyčajné, ale kvalitné maslo. Vyskúšaj tento recept s Lučinou. Opečený cesnak v kombinácii s cuketou a Lučinou ti určite zachutí.

Doba prípravy: 20 minút

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

  • 5 strúčikov cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 150 g cukety
  • 2 lyžice nátierkového masla (napríklad Lučiny)
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie (voliteľné, ak nátierku robíš pre deti, nedávaj ho)
  • sušené bylinky

Ako budeme postupovať?

1. Cesnak ošúpeme a nakrájame na plátky.

2. Na panvici rozohrejeme olej a cesnak orestujeme.

3. Cuketu nastrúhame na hrubom strúhadle a pridáme k cesnaku.

4. Restujeme spolu cca 10 minút.

5. Keď je cuketa s cesnakom orestovaná, necháme ju vychladnúť a v mixéri rozmixujeme do hladka.

6. Pridáme Lučinu, soľ a čierne korenie a všetko spolu dobre premiešame.

7. Podávame na domácom špaldovom chlebíku.

 

TIP: Ak do tejto nátierky nedáš čierne korenie, môžeš ju pokojne ponúknuť aj deťom od 2 rokov.

 

Výživové porcie na 1 porciu (bez chleba):

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
584 kJ

139 kcal

11 g 6 g 3 g 1 g

cuketová nátierka

 

fit raňajky

Dobrú chuť! :-)

 

Raňajkové inšpirácie nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne:

fitshaker knihy

 

Túto nátierku si môžeš natrieť napríklad na:

Domáci kváskový chlieb

Domáci špaldový chlieb

Domáce špaldové rožky

Domáci špaldovo-ražný chlieb

Domáce kurkumové žemličky

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 02/01/2018 a zaradený do kategórie: BezlepkovéDesiataNízkokalorickéOstatnéRaňajkyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokovVegetariánske   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre