Najlepšie a najzdravšie raňajky sú tie, ktoré si od základu urobíš sama doma v kuchyni. Keďže receptov na skvelé pečivo nie je nikdy dosť, prinášame ti jeden na úžasné, celozrnné špaldové rožky. Famózne chutia s domácim džemom a kvalitným maslom. Na vykročenie do nového dňa ako vyšité :-)!
Čo budeme potrebovať na 8 ks?
- 250 ml vlažnej vody
- 2 lyžice oleja
- 1 a ½ lyžičky soli
- 1 lyžičku trstinového cukru
- 1 a ½ šálky bielej hladkej špaldovej múky
- 1 a ½ šálky celozrnnej hladkej špaldovej múky
- 2 lyžice ľanových semienok
- ½ kocky droždia (ako alternatívu použi 100 g kvásku)
Ako budeme postupovať?
1. Všetky suroviny vložíme do misy alebo domácej pekárničky v uvedenom poradí a vypracujeme hladké cesto. Nenechávame cesto nakysnúť, ale rovno z neho urobíme rožky. Cesto si rozdelíme na dve časti a každú z nich vyvaľkáme do kruhu.
2. Potom nožom kruh prerežeme pozdĺž a vodorovne, aby nám vznikli 4 časti. Každú z nich zavinieme od kraja do stredu, teda od širšej časti k cípu. Všetky rožky uložíme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie a prikryjeme utierkou. Počkáme, kým rožky nakysnú, v závislosti od teploty v miestnosti je to 20-50 minút.
3. Keď sú rožky nakysnuté, odstránime utierku a vložíme ich do vyhriatej rúry na 180 stupňov na asi 15-20 minút. Po upečení necháme rožky vychladnúť a podávame spôsobom, aký nám len príde na myseľ.
Dôvodov, prečo sa tešiť na ráno nikdy nie je dosť a tento recept k nim určite patrí. Tak si ho vychutnaj a vykroč do nového dňa s úsmevom na tvári :-)!
Vyskúšaj aj tieto recepty na raňajkové dobroty:
Domáci špaldovo-ražný chlebík s chrumkavou kôrkou
Chrumkavý 100 %-tne čistozrnný chlebík aj pre začiatočníkov
Svoju záľubu vo varení som znovuobjavila, keď som čakala prvého syna. Po narodení druhého syna som vytvorila FB stránku MOJE JEDLO. Keďže pri dvoch deťoch niet času na dlhé varenie, uprednostňujem jednoduché a časovo nenáročné recepty. A keďže mi záleží na zdraví mojej rodiny, tvorím recepty, ktoré nemajú za úlohu len zasýtiť, ale aj dodať telu to, čo potrebuje. Som milovníčkou dobrého jedla. Nepoužívam polotovary, náhrady jedál, glutamany a suroviny s éčkami. Mám rada čisté chute z prvotných surovín. Dávam prednosť kvalitným, sezónnym a lokálnym potravinám. Myslím, že veľa vecí sa dá vyrobiť aj doma. Milujem skúšať nové, nepoznané chute a kombinácie chutí. Chcem prinavrátiť tradičnú slovenskú kuchyňu na naše stoly v modernom šate. Keďže žijem na dedine, používam bežne dostupné suroviny. Verím, že Vám MOJE JEDLO bude chutiť :-).