Domáce špaldové rožky, ktoré zvládneš aj ty!

Najlepšie a najzdravšie raňajky sú tie, ktoré si od základu urobíš sama doma v kuchyni. Keďže receptov na skvelé pečivo nie je nikdy dosť, prinášame ti jeden na úžasné, celozrnné špaldové rožky. Famózne chutia s domácim džemom a kvalitným maslom. Na vykročenie do nového dňa ako vyšité :-)!
Čo budeme potrebovať na 8 ks?
- 250 ml vlažnej vody
- 2 lyžice oleja
- 1 a ½ lyžičky soli
- 1 lyžičku trstinového cukru
- 1 a ½ šálky bielej hladkej špaldovej múky
- 1 a ½ šálky celozrnnej hladkej špaldovej múky
- 2 lyžice ľanových semienok
- ½ kocky droždia (ako alternatívu použi 100 g kvásku)
Ako budeme postupovať?
1. Všetky suroviny vložíme do misy alebo domácej pekárničky v uvedenom poradí a vypracujeme hladké cesto. Nenechávame cesto nakysnúť, ale rovno z neho urobíme rožky. Cesto si rozdelíme na dve časti a každú z nich vyvaľkáme do kruhu.
2. Potom nožom kruh prerežeme pozdĺž a vodorovne, aby nám vznikli 4 časti. Každú z nich zavinieme od kraja do stredu, teda od širšej časti k cípu. Všetky rožky uložíme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie a prikryjeme utierkou. Počkáme, kým rožky nakysnú, v závislosti od teploty v miestnosti je to 20-50 minút.
3. Keď sú rožky nakysnuté, odstránime utierku a vložíme ich do vyhriatej rúry na 180 stupňov na asi 15-20 minút. Po upečení necháme rožky vychladnúť a podávame spôsobom, aký nám len príde na myseľ.


Dôvodov, prečo sa tešiť na ráno nikdy nie je dosť a tento recept k nim určite patrí. Tak si ho vychutnaj a vykroč do nového dňa s úsmevom na tvári :-)!
Vyskúšaj aj tieto recepty na raňajkové dobroty:
Domáci špaldovo-ražný chlebík s chrumkavou kôrkou
Chrumkavý 100 %-tne čistozrnný chlebík aj pre začiatočníkov