Sladký chlebíček sa dá využiť na mnoho spôsobov, či už ako dezert, alebo ako skvelý raňajkový či desiatový tip. Ja osobne ho preferujem práve na raňajky. Vždy si ho pripravím deň vopred, nakoľko sa pečie dlhšie a keď cez noc postojí v zavretej nádobe, ráno je ešte mäkkší a chutnejší. Tento čoko-cuketový chlieb je po upečení krásne nadýchaný, mäkký a vydrží niekoľko dní. Ak ho uskladníš v uzatvárateľnej mise, vydrží mäkkučký aj na tretí deň.
Ako na to?
1
V miske zmiešame sypké suroviny, čiže múky, kypriaci prášok, cukor, škoricu, muškátový orech, kakao.
2
V inej miske zmiešame vajíčka, sójové mlieko, kokosový olej.
3
Cuketu ošúpeme, vydlabeme jadierka a nastrúhame na jemno. Aj horkú čokoládu nastrúhame na jemno.
4
Zmiešame sypkú časť s tekutou časťou, pridáme nastrúhanú horkú čokoládu a cuketu a poriadne zmiešame všetky suroviny na hladké cesto.
5
Formu na chlebík o rozmere 23 x 10 cm vymastíme trochou kokosového oleja a nalejeme do nej cesto.
6
Cesto posypeme kúskami vlašských orechov a chlebík dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C na 1 hodinu.
7
Keď chlebík začne na vrchu praskať skontrolujeme ho špáradlom. Ak sa cesto na špáradlo nelepí, môžeme vytiahnuť z rúry.
Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 80 g):
187 kcal
789 kJ
T:
6 g
B:
6 g
S:
27 g
V:
1 g
Prajem ti príjemné vstávanie a dobrú chuť! :-)
Aj v knihe Z fitka do kuchyne špeciál II ti prinášame kopec zdravých sladkostí:
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj instagram @viktoria.janov