Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Banánový chlieb pre každého - celiatika, vegána či milovníka pečiva

Patríš do skupiny vegánov, celiatikov alebo ľudí, ktorí trpia intoleranciou na laktózu? Ak áno, tento chutný a zdravý recept je určený priamo pre teba! Tvoj deň môžeš odštartovať kvalitnými raňajkami, ktoré ti dodajú kopec energie na celé dopoludnie. Stačí, ak budeš postupovať podľa môjho receptu a o pol hodinku máš na stole banánový chlieb pre vegánov, ktorý ti vyčarí úsmev na perách. Poďme sa pustiť do prípravy! ;-)
Doba prípravy: cca 1 hodina
Počet kusov: 1 bochník = cca 12 ks

Čo budeme potrebovať?


  • 60 g trstinového cukru (príp. kokosového)

  • 50 g ovsených vločiek (nezmixovaných)

  • 200 g špaldovej múky hladkej (ak si celiatik, použi bezlepkovú múku)

  • ½ lyžičky kypriaceho prášku bez fosfátov

  • ½ lyžičky sódy bikarbóny

  • morskú/himalájsku soľ

  • 3 veľké banány

  • 60 ml rastlinného mlieka (ak nemáš intoleranciu na laktózu, použi kravské mlieko)

  • 60 ml kokosového oleja

  • kvalitné maslo na vymastenie formy

  • strúhaný kokos na vysypanie formy


Ako budeme postupovať?

1. Všetky sypké suroviny zmiešame v jednej mise.
2. Do druhej misy pridáme popučený banán, olej a mlieko a poriadne vareškou alebo metličkou premiešame.
3. Sypké suroviny po lyžiciach primiešavame do tekutej zmesi. Malo by vzniknúť husté cesto.
4. Pripravené cesto vylejeme do vymastenej a vysypanej formy na biskupský chlieb s rozmermi 30 x 10 cm.
5. Necháme piecť vo vyhriatej teplovzdušnej rúre na 165-170 °C po dobu cca 35-40 minút.
6. Po upečení necháme banánový chlieb vychladnúť a môžeme ho nakrájať a podávať.
Tip č.1: Do cesta pridáme nasekané lieskové orechy alebo kúsky kvalitnej horkej čokolády s podielom kakaa min.70%.
Tip č.2: Vychladnutý chlieb polejeme čokoládovou polevou pripravenú z kvalitnej horkej čokolády s podielom kakaa min.70 % a posypeme najemno nastrúhanou kôrou z chemicky neošetreného citróna.
Tip č.3: Plátok banánového chleba podávame s lyžicou gréckeho jogurtu alebo kyslej smotany.
chlieb pre veganov
 
bananovy chieb bez vajec
 
chlieb pre celiatikov
Prajem ti dobrú chuť a krásny štart do nového dňa!
 

Autorkine recepty nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 1:


zdrave recepty z fitka do kuchyne 1
Fotka autora
Alžbeta Jánošíková
Redaktor vo Fitshaker

Som zakladateľka online ženského magazínu Ženuškáreň, prostredníctvom ktorého ponúkam inšpiráciu a motiváciu ako žiť lepšie, zdravšie a kvalitnejšie. Napísala som knihu pre ženy Tvoja kniha do kabelky. Spolupodieľala som sa aj na tvorbe bestsellerov Z fitka do kuchyne, Fitness diár, Fitness kalendár. Žiť zdravo pre mňa znamená prijať samú seba so všetkými nedokonalosťami, nájsť rovnováhu a byť šťastná.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.