Tip na famózne sladké raňajky: Figový chlebík s vlašskými orechmi

Jeseň je tu. Tak som cez víkend prebehla záhradu a pozbierala posledné plody. Až prekvapivo veľa ich mala naša figa, ktorej plody sme využívali od leta až doteraz. Napriek tomu, že máme komoru plnú figového lekváru, časť sme rozdali susedom a z časti upiekli koláče, ešte stále je čo spracúvať. A tak mi napadol figový chlebík, na ktorom si rada pochutím ráno na raňajky alebo ku kávičke na olovrant.

Čas prípravy: 65 minút

Čo budeme potrebovať na 16 porcií?

  • 500 g očistených čerstvých fíg
  • 2 vajíčka
  • 100 g domáceho medu
  • 350 g polohrubej špaldovej múky
  • 1 kypriaci prášok bez fosfátov
  • 100 g vlašských orechov
  • 80 g kvalitného masla

Ako budeme postupovať?

1. Očistené  čerstvé figy vložíme do mixéra a rozmixujeme.

2. K figám pridáme vajíčka a med. Všetko spolu zmixujeme do penista.

3. V mise zmiešame múku, kypriaci prášok a rozdrvené vlašské orechy. Premiešame.

4. Figovú zmes spolu s rozpusteným maslom pridáme k múke a dobre premiešame.

5. Do formy na biskupský chlebík s rozmerom 27 x 13 cm vložíme papier na pečenie a vylejeme cesto.

6. Takto pripravené vložíme do rúry vyhriatej na 180 ˚C a pečieme 45-50 minút.

7. Po upečení vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

 

Tip: Chlebík môžeme zjesť pokvapkaný medom alebo natretý domácim džemom.

 

Výživové hodnoty na 1 ks (cca 75 g):

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
886 kJ

210 kcal

9 g 27 g 5 g 5 g

sladke ranajky

Dobrú chuť :-)!

 

Recepty na vynikajúce raňajkové pečivo či iné sladké raňajky, ale aj množstvo receptov na slané raňajky, polievky, cestoviny, šaláty, jedlá s mäsom aj bez mäsa nájdeš v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III:

sladké raňajky

 

A ak sa ti zvýšia ešte nejaké figy, aj tu ich môžeš využiť:

Vynikajúce tvarohové bezlepkové gnocchi na sladko s figovou omáčkou

Nechceš robiť jednohubky? Urob zapekané figy s ovčím syrom a vychváli ťa nejedna návšteva

Čo na raňajky? Výživná quinoa kaša s figami

Chrumkavé pečené bataty s čerstvými figami

Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 19/10/2020 a zaradený do kategórie: Bábovky a iné sladké pečivoPečivoRaňajkyRecepty   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre