Nechceš robiť jednohubky? Urob zapekané figy s ovčím syrom a vychváli ťa nejedna návšteva

Čakáš návštevu a už ťa omrzela klasika ako sú obložené chlebíčky? Nechaj sa teda inšpirovať týmto receptom na zapekané figy. Čerstvé figy sú naozaj chuťou neprekonateľné. Najviac sa používajú do sladkých jedál, alebo raňajkových kaší. Ale verte, že v kombinácii so syrom a kvalitnou sušenou šunkou vás chuťovo dokážu naozaj prekvapiť. Sladkoslanú chuť ešte podtrhne korenistá chuť rukoly a gurmánsky zážitok  je na svete. Verte, že vaši hostia budú unesení.

Doba prípravy: 25 minút

Čo budeme potrebovať na 12 ks?

  • 3 ks čerstvých fíg
  • 100 g čerstvého ovčieho syra
  • 100 g kvalitnej sušenej šunky, alebo prosciutta
  • olivový olej na vytretie zapekacej misky

Na zálievku:

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžicu domáceho medu
  • ½ lyžičky dijonskej horčice
  • pár kvapiek worchesterovej omáčky

Ako príloha:

  • 100 g rukoly
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • opečený domáci chlieb

Ako budeme postupovať?

1. Figy umyjeme a každú nakrájame na štyri časti.

2. Ovčí syr nakrájame na hrubšie plátky veľkosti hranoliek.

3. Plátky prosciutta prekrojíme pozdĺžne na dve časti.

4. Na kraj plátku položíme figu, kúsok syra a zrolujeme.

5. Takto zrolované figy ukladáme do vymastenej zapekacej formy (ja som použila s priemerom 13 cm) na stojato a vyplníme nimi celú misku.

6. Rúru vyhrejeme na 200°C, prepneme na gril a mriežku dáme úplne na vrch.

7. Vložíme pripravené figy a grilujeme cca 10 minút.

8. Zatiaľ pripravíme zálievku. V miske dobre zmiešame olivový olej, med, horčicu a worchester.

9. Rukolu premyjeme, vysušíme a pokvapkáme olivovým olejom.

10. Keď sú figy zapečené, servírujeme ich na tanier spolu s rukolou a pokvapkáme pripravenou zálievkou.

11. Podávame s opečeným chlebom.

 

Výživové hodnoty na 1 ks:

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
82 kcal

343 kJ

5 g 4 g 3 g 0,7 g

jednohubky

 

pohostenie pre návštevu

 

recepty na oslavu

 

chuťovky pre návštevu

Verím, že tvoja návšteva bude unesená z tohto receptu a že si všetci parádne pochutíte. Prajem príjemne strávený čas. ;-)

 

Ďalšie zaujímavé tipy, čo pripraviť pre návštevy a kopec iných receptov nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:

zdravé recepty

 

Čím ďalším môžeš pohostiť svoje návštevy?

Cuketová nátierka, ktorá je sladko-pikantná sa skvelo hodí na domáce pečivo

Olivová či šampiňónová nátierka – bleskový tip čím pohostiť každú návštevu

Syrovo-mrkvová roláda – môžeš ju naplniť podľa seba

Talianska focaccia s parmezánom a sušenými paradajkami – ideálne na posedenie pri bielom vínku

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 14/09/2018 a zaradený do kategórie: Jedlá z mäsaNízkokalorickéOstatnéRecepty   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre