Doba prípravy: 1 hodina 30 minút
Čo budeme potrebovať na 15 ks?
- 500 g maslovej tekvice
- 100 g sušených bio brusníc
- 4 vajíčka
- 150 g domáceho medu
- 300 g polohrubej špaldovej múky
- 14 g kypriaceho prášku bez fosfátov
- 100 g kvalitného masla + maslo na vytretie formy
- 300 ml vody
Na posypanie (nemusí byť):
- karob (príp. kakao)
- trstinový cukor pomletý najemno
- 2 lyžice roztopeného kvalitného masla na poliatie
Ako budeme postupovať?
2. Brusnice namočíme do vody na cca 1 hodinu.
3. Žĺtka oddelíme od bielkov.
4. Žĺtka vyšľaháme spolu s medom do peny.
5. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
6. Do misy vysypeme múku a primiešame prášok do pečiva.
7. Pridáme nastrúhanú tekvicu, vyšľahané žĺtka, rozpustené maslo, brusnice, vodu a všetko spolu dobre premiešame.
8. Nakoniec zľahka primiešame vyšľahaný sneh.
9. Takto pripravenú zmes vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy a dáme piecť do rozohriatej rúry na 180°C na 1 hodinu.
10. Po upečení necháme bábovku vychladnúť, vyklopíme a posypeme karobom zmiešaným s trstinovým cukrom a pokvapkáme maslom.
Výživové hodnoty na 1 ks:
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny |
920 kJ 219 kcal | 7 g | 30 g | 5g |
Ďalšie super recepty nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:
Aby sa tvoja bábovková forma ohriala častejšie, vyskúšaj aj tieto recepty:
Bezlepková tvarohová bábovka ako od starej mamy
Bezmúková nadýchaná čoko-oriešková bábovka
Zdravá domáca bábovka, ktorú musíš ochutnať!
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.