Čas prípravy: 40 minút
Čo budeme potrebovať na 3 litre (cca 10 porcií)?
- 1 plechovku bielej fazule
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľu
- 2 mrkvy nakrájané na kocky
- 6 strúčikov cesnaku (mne nerobí dobre, ja som nepoužila, ale odporúčam pridať, kto má rad; ak robíme recept pre deti, použijeme menej, stačí polovica)
- 2 lyžice pretlaku
- 3 litre vody
- 4 zemiaky
- 250 g kelu nakrájaného na pásiky
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
Ako budeme postupovať?
2. Na oleji si opečieme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme nakrájanú mrkvu a chvíľku opečieme.
3. Pridáme cesnak nakrájaný na malé kúsky.
4. Potom pridáme rozmixovanú fazuľku a pretlak.
5. Premiešame a pridáme vodu a zemiaky. Varíme, kým nie sú mäkké.
6. Potom pridáme zvyšnú fazuľu a nakrájaný kel, osolíme a okoreníme. Varíme 10 minút a podávame. Ak by bola polievka príliš hustá, dolejeme vodu.
7. Môžeme ju servírovať s nakrájanou pažítkou, nastrúhaným parmezánom alebo hriankami či čerstvým pečivom. Alebo len tak osamote.
8. Polievka je sýta, takže ak obedujete aj druhý chod, naložte si menšiu porciu. Prípadne, ak sa vám nechce variť druhý chod, s chlebíkom vás istotne zasýti. Preto sa hodí aj ako rýchla večera.
Tip: Pred dosolením som si odložila bokom vývar z polievky so zemiakmi a s mrkvou, ktorú som podávala svojmu 16-mesačnému. Veľmi mu chutilo, keďže polievka má jemnú sladkú chuť.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
451 kJ 107 kcal | 2 g | 19 g | 4 g | 4 g |
Recepty na výživné polievky ako aj ďalšie iné zdravé jedlá nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III, vďaka ktorým si budeš vedieť vyskladať vlastný fit jedálniček:
Vyskúšaj aj tieto fit recepty:
Jednoduchá rýchla krémová zelerová polievka so zemiakmi a karfiolom
Kelový prívarok s cuketovými lievancami: tip na výživný obed bez mäsa
Blesková vajíčková polievka so zeleninou, IBA 15 minút a hotovo
Netradičný kelový prívarok, za ktorý ti telo poďakuje!
Pečená mrkvovo-karfiolová polievka s kokosovým mliekom
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz