Pečená mrkvovo-karfiolová polievka s kokosovým mliekom

Okrem sychravého počasia a farebných stromov sa jeseňou oficiálne začína aj sezóna polievok. To, čo robí túto mrkvovo-karfiolovú polievku takou dobrou, je upečená zelenina predtým, ako sa zmieša s kokosovým mliekom a ostatnými prísadami. Spestri si dlhé jesenné dni touto sýtou, zdravou a voňavou polievkou.

Čas prípravy: 45 minút

Čo budeme potrebovať na 4-5 porcií?

  • 250 g mrkvy
  • 350 g karfiolu
  • morskú/himalájsku soľ
  • ¼ lyžičky čierneho korenia (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
  • 0,5 lyžičky kurkumy
  • čili podľa chuti (voliteľné; vynecháme, ak robíme recept pre deti)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 250 ml kokosového mlieka
  • 1-2 šálky vody alebo vývaru (množstvo podľa hustoty)
  • 3 sušené bobkové listy
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1,5 lyžičky korenia karí (vynecháme, ak robíme recept pre deti)

Ako budeme postupovať?

1. Rúru si predhrejeme na 200 ˚C.

2. Nakrájanú mrkvu a karfiol dáme na plech, osolíme, okoreníme, pridáme olivový olej. (Môj tip: ja do pekáča pridávam trošku vody. Zelenina sa tak nepripečie.)

3. Premiešame a pečieme 10-15 minút alebo kým nie je zelenina mäkká a upečená.

4. Upečenú zeleninu premiestnime do hrnca, pridáme kokosové mlieko a rozmixujeme na jemnú kašu.

5. Pridáme vývar alebo vodu, bobkový list, pretlak, necháme zovrieť a dochutíme soľou, prípadne korením karí.

6. Podávame s opečeným chlebom alebo so semienkami a bylinkami.

 

TIP:  Kokosové mlieko môžete nahradiť smotanou alebo sójovým či mandľovým mliekom.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
714 kJ

170 kcal

12 g 11 g 3 g 3 g

karfiolová polievka

 

krémová karfiolová polievka

Dobrú chuť :-)!

 

Hrejivé výživné polievky a aj ďalšie chutné recepty nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál III:

fit recepty

 

A aké polievky ešte môžeš skúsiť pripraviť?

Pikantná mexická fazuľová polievka s cícerom a čili

Krémová zemiaková polievka so smotanou a šampiňónmi: iba 30 minút a HOTOVO

Výživná krémová hokkaido polievka s červenou šošovicou, zázvorom a čili

Antónia Puškášová

Článok bol pridaný dňa 05/10/2020 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéNízkokalorickéPolievkyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1,5 rokaVeganVegetariánske   |   Autor: Antónia Puškášová

Komentáre